Omassa skootterissani, Gilera Runner Sp:ssä, on vireinä kuristamaton Tecnigas Next-r tehoputki. Kulkee 65-70 mittariin. Ostin tietenkin perinteisen 16-asentoisen rajoittimen, joka ei toiminnut haluamallani tavalla; sytytyksen myöhäistäminen alkoi jo alhaisillä kierroksilla ja alavääntö oli pois. Onneksi Juha Koljonen, tunnetummin jkoljo, osasi vastata oikein avunhuutooni; Mistä rajoitin, joka rajoittaa kierroksia vasta kun nopeus x on saavutettu?
Juhalla on kokemusta elektroniikasta, hän jopa on tehnyt sellaisen rajottimen skootteriinsa, mitä itse haen. Tarkkojen ja viisaiden ohjeiden saannin jälkeen ryhdyin hankitsemaan tarvittavia komponentteja. Rajoittimen sydämen, OOPic-C:n, tilasin Esutechiltä hintaan 85,50€. Hintaan kuului kaapeli OOPicin ja tietokoneen välille, virtajohto 9 voltin paristolta, itse OOPic ja OOPicin telakointiasema. Samasta kaupasta tilasin kondensaattoreita ja diodeita. Niiden arvo selviää myöhemmin. OOPicin lisäksi tarvitsin itse muuntajan OOPicia varten, anturin mittaamaan nopeutta ja rajottimen rajoittamaan kierroksia. Muuntajan, anturin ja rajoittimen teen itse.
OOPic-C:
Hieman teoriaa OOPicista: OOPic on lyhyesti sanottuna ohjelmoitava mikrokontrolleri. Oopicia voi ohjelmoida C++:lla, Basicilla ja Javalla. Se, että miten tämä liittyy rajoittimeen selittyy sillä, että OOPiciin ohjelmoidaan ohjelma, joka lähettää signaalin rajottimelle tietyn ohjelmoijan valitseman nopeuden ylittyessä. Nopeus mitataan renkaalta polkypyörien mittareista tutulla magneettianturilla. Kun anturin kautta OOPic saa signaaleja, se alkaa laskee nopeuden ja määrätyn nopeuden ylittyessä rajoitin alkaa maadoittamaan mopon sytytysjärjestelmän impulssikäämiä tai viivästämään sytytysennakkoa. Yksinkertaista, vai mitä?
"Huomaa, että rajoitin on periaatteessa täysin laillinen jos et lisää +12v linjan alkuun kytkintä ennen diodia. Näin rajoitinta ei saa pois päältä, ja voit tilatessa valita maksiminopeudeksi vaikkapa 55, joka on alle verorajan. Tässä tapauksessa on mahdollista laittaa orjaan enemmän viriä, eikä nopeus nouse. Lopputuloksena on siis ratkaisu monien mopoilijoiden ja skootteristien ongelmaan, kuinka saada hyvä kiihtyvyys ilman järjetöntä huippunopeutta.", by jkoljo
Ohjelmointi
OOPicin ohjelmoimiseen tarvitset OOPic 6 Compiler, jolla tehdään ohjelmakoodi ja siirretään se mikrokontrolleriin. Asennettuasi ohjelman ja käynnistettyäsi sen, kytke ensin OOPic sarjakaapelilla sarjaporttiin ja sitten vasta kytke paristo. Sen jälkeen avaat uuden ohjelman( File--> New). Sen jälkeen pitää luoda yhteys koneen ja OOPicin välille seuraavasti:
Ensiksi pitää määrittää laite. Se onnistuu Tools--> Target Device ja sieltä valitset sen version joka sinulla on. Version saat selville OOPiciv päällä olevasta tarrasta. Jos siellä lukee vaikka C1.1+, niin valitset kohdan OOPic Firmware Ver C1.x+.
Tämän jälkeen pitää määrittää oikea sarjaportti. Menet Tools--> Cabel Configuration ja painat Find Serial Cabel ja ohjelmaa määrittää automaattisesti oikean portin. Tässä on tärkeää huomioida, että pariston pitää olla uusi, sillä OOPic on nirso jännitteen suhteen. Muuten homma ei toimi.
Nyt luotuasi toimivan yhteyden, voit alkaa luomaan ohjelmakoodia ja siirtämään sen. Ohjeet koodin tekemiseen löytyvät OOPicin sivuilta. Suosittelen todellakin tässä vaiheessä, että osaat ohjelmoida, sillä yksikin merkkivirhe tekee ohjelmasta toimimattoman. Mutta kuitenkin saatuasi toimivan ohjelmakoodin tehtyä, painat ohjelman yläreunassa olevaa vihreää nuolta.
Ohjelmaa siirtää koodin OOPiciin ja ilmoittaa kunnes toimenpide on valmis ja painat OK. Kun haluat kytkeä OOPicin pois, niin sinun täytyy ensiksi ottaa paristo pois ja sen jälkeen vasta sarjakaapeli.
Huomaa, että OOPicin virtalähteen tulee olla paristo ohjelmoinnin aikana. Et siis voi ohjelmoida OOPicia kun se on mopossa kiinni. Muista ottaa OOPic mopon akusta irti ENNEN kuin laitat pariston kiinni. OOPiciin ei saa tehdä minkäänlaisia kytkentöjä mopon akun tai pariston ollessa kiinni.
Rajoitin by jkoljo:
Rajoitin by Shape:
Valmis rajoitin by jkoljo:
Valmis rajoitin by Shape:
----------------------------------------------------------
Lisäominaisuudet:
Ominaisuus 1
Eli siis kanteen asennetut LED:it, jotka kertovat rajoittimen toiminnasta, pätevä varuste säätämisessä ja toiminnan testaamisessa. Mahdollisuus myös laittaa rattiin/koelautaan nämä ledit. Väri kertoo toiminnasta:
Vihreä ---> Virta on kytketty päälle
Keltainen ---> Nopeusanturi toimii/rengas pyörii
Punainen ---> Rajoitus toimii/kierroksia rajoitetaan
Ominaisuus 2
Tadaa!! Voidaan ohjelmoida näyttämään useita arvoja, kuten nopeus, kierrosluku yms.
Ominaisuus 3
Tämä on vielä kehittelyasteella, mutta kerrotaan kuitenkin. Eli ohjelmoitu nappi. Ehkä kuulostaa hassulta, mutta aika oleellinen ja monipuolinen asia on kuitenkin kyseessä. Nappuloita voi olla useampikin. Tässä muutama esimerki nappien toiminnasta:
-Nappula 1: Sammuttaa rajoittimen. Rajoitin ohjelmoidaan käynnistymään mopon käynnistyessä ja nappia painamalla sen saa pois päältä ja haluttaessa myös takaisin päälle. Eli periaate sama kuin Phot-Ecossa, mutta ei käytetä kaukosäädintä(omat riskinsä siinä)
-Nappula 2: Säätää nopeutta. Esim. ensimmäinen painallus korottaa nopeuden 50km/h --> 60km/h, toinen painallus 60km/h --> ∞ ja kolmas ∞ --> 50km/h.
-Nappula 3: Säädetään rajoituksen voimakkuutta. Rajoittaako lievästi vai reilusti.
-----------------------------------------------------------
Tässä version 2.10 beta koko:
Kotelon kanssa:
Kertaus rajoittimen ominaisuuksista:
- Rajoittimen kaikki osat ovat digitaalielektroniikkaa, eikä rajoittimessa ole ainuttakaan ns. kuluvaa osaa, joten rajoittimen elinikä on siis näin ollen periaatteessa lähes ikuinen.
- Portaaton nopeuden säätö.(Ei käyttäjän säädettävissä ilman lisäominaisuutta)
- Rajoittaa maadoittamalla sytytyksen kokonaan kunnes nopeus laskee tai pätkimällä sytytystä, eli maadoittamalla tietyllä taajuudella, esim 80Hz.
- Ei vaikuta kiihtyvyyteen kuten perinteiset konkkarajoittimet, vaikuttaa sytytykseen vain silloin kun saavutetaan haluttu nopeus.
- Mahdollisuus lisäosiin/-ominaisuuksiin
KYSYKÄÄ, KOMMENTOIKAA JA ANTAKAA ÄÄNENNE!
VALMISTUS LOPETETTU OHJELMOITAVAN PIIRISARJAN VALMISTAJAN MENTYÄ KONKURSSIIN! Eli mahdolliset ohjeet ovat enään vain viitteellisiä!
4000km kestotesti
Lyhyesti sanottuna, kun rajoitin saatiin säätöihin, on se toiminut moitteettomasti 4000km ajan ja toimii edelleen. Tosin ohjelmoitava piiri on tällä hetkellä muissa hommissa.
Ohjeet ja kirjoitukset ovat viitteellisiä ja emme ota vastuuta niiden käytöstä tai seuraksista. Blogin kopiointi ja väärinkäyttö on ehdottomasti kielletty. Ohjeiden hyödyntäminen kaupalliseen käyttöön kielletty. Rekisteröidyn mopon virittäminen ja viritetyllä mopolla ajo yleisellä tiellä on kiellettyä, joten emme ota vastuuta lain rikkomisesta.