Noniin, eiköhän sitä kaavaa ole jo testailtu tarpeeksi. Kolme koekäyttäjää ilmoittautui, kaksi halusi nähdä itse kaavan ja yksi yritti laskea. Laskimen käyttö osoittautui hankalaksi.
Tämä ei siis varmastikaan ole se helpoin tapa laskea aika-alaa, mutta arvelisin että ainakin analyyttisin. Tiedän toki helpommatkin laskutavat, mutta ei niistä sen enempää... Analyyttinen malli nyt vaan hivelee silmää.
Kaavan ensimmäiset kaksi kolmannesta on kehitetty jo keväällä, mutta epäilisin että esim. Blairilta löytyy samankaltaisia osia mitä kaava sisältää, tosin yksinkertaisempina. Mutta tällaisesta näpertelystähän menisi kaikki ilo, jos ei saisi ihan itse keksiä koko kaavaa.
Kaavan tämä versio (V1.0) on kohtuullisen laskuvaivan takaamiseksi hieman yksinkertaistettu ja epätarkka, mutta tarkentuu kun jakovälien määrä kasvaa (n kasvaa). Tämä tarkentuminen johtuu siitä, että aukon kaarevat muodot tulevat paremmin huomioitua, mutta myös eräästä kaavan "selkärankaan" liittyvästä ominaisuudesta, jonka kukin voi itse kaavasta tajuta.
Tarkempi versio kaavasta ilmestyy varmaankin Visual Basicilla koodattuna ohjelmana, jossa kaava pyörii tarkempana ja monimutkaisemmassa muodossaan. Pitää vain ensin saada tuntumaa koodailuun, ja lisää motivaatiota. Ohjelman muodossa kaavan käyttömukavuus lisääntyy huomattavasti.
Joka tapauksessa, tämän kaavan laskemiseen tarvitset kohtuu tehokkaan ja monipuolisen laskimen (esim. CASIO fx 9860 G), tai sitten jonkin laskinohjelman/emulaattorin tietokoneeseen.
Kaavan Ensimmäisen "juuripaketin" voi jo etukäteen määrittää vakioksi, joka sijoitetaan laskimen summafunktioon. Myös kaavan loppuosan W
n sarakkeita voi tarpeen tullen vakioida, jolloin lauseke lyhenee. Kaavaa ei ole siis tarkoitettu täysin amatööreille, johtuen sen melko analyyttisestä koostumuksesta. Sanotaan siis, että se sopii laskentavaivaansa suhteutettuna matematiikasta pitäville/masokisteille.
Kaava toimii soveltamattomana pako- ja huuhteluaukoille, jotka ovat täysin auki vasta akk:ssa. Kaava ei myöskään huomioi kampiakselin sivusiirron vaikutuksia aika-alaan. Kaavasta löytyvät myös aukon sivu- ja pystysuuntausten sarakkeet, ja kaikki leveydet tulee ilmoittaa kohtisuorina mittoina. Pienellä soveltelulla kaava toimii myös imuaukolle ja aukoille, jotka ovat täysin auki jo ennen akk:ta. Tämän saavuttamiseen tosin jo vaaditaan aika-alan käsitteen parempaa ymmärrystä.
Kaavan itsensä tekemisen vaiheista: Sain kevättalvella päähänpiston; trigonometrisen sellaisen. Kaavan selkäranka muotoutui parissa tunnissa toimivaan kuntoon kynän, paperin, viivottimen ja harpin avustuksella. Cosinilausetta oli muunneltu reiluin käsin ja kolmion kärkien summakin todettiin tässä laskuympäristössä vakioksi. Voisinkin siis todeta, että kaikki on omaa tuotantoa tuossa kaavassa. Cosinilausetta voi olla hankalaa edes tunnistaa, mutta siellä se on, sekasikiönä. Kaavan loppuosa syntyi sitten tässä alkutalven puolella, näperrellen ja pohtien sumppikupin jos toisenkin ääressä, kynän, paperin ja roskakorin kanssa.
Tässä välillä jos/kun tätä TARKAKSI ohjelmaksi kirjoitan, niin galleriaan ilmestynee muutakin 2-t aiheista kaavastoa (ympäripyöreitä diagrammeja jne.), ja saattaapa yksi yleishyödyllinen (nykyisen kaavan selkärankaan pohjautuva) Excel taulukkokin tulla jakoon.
Tämä V1.0 tuskin saavuttanee kovin suurta suosiota, sillä nykyään ihmiset eivät edes jaksa yrittää ymmärtää... Mikäli huomaatte virheitä/käyttömukavuutta parantavia tekijöitä, niin ilmoitelkaa toki.
Jonkun esimerkin voin väsätä laskutoimituksineen kuvan muotoon, mikäli ihmiset sitä nyt pyytävät. Kuitenkin, jos kaavaan jaksaa hiemankin paneutua, niin esimerkkiratkaisua tuskin tarvitaan.
Ja niin, kiitokset Nallelle rohkaisun sanoista.
KAAVA ja
OHJE Kommentoida saa.
Tuna-71 aka. Tunisti