/ @ Moottoriurheilu

Aki_Ajo_2012

Ratamoottoripyöräilyn MotoGP-sarjan kolmessa luokassa kilpailee kaudella 2012 lähes 50 tiimiä, joista tosin vain neljä tehdastallin statuksella.

Yksi näistä harvoista on Aki Ajon johtama Ajo Motorsport, joka pyörittää KTM:n tahdastallin toimintaa uudessa Moto3-luokassa. Kolme muuta, eli Honda, Yamaha ja Ducati löytyvät MotoGP-luokasta Livio Suppo, Lin Jarvis ja Filippo Preziosi nokkamiehinään.

– KTM on Euroopan toiseksi suurin moottoripyörävalmistaja, joten siinäkin mielessä tällaisen aseman ja tavoitteen saavuttaminen tietenkin lämmittää mieltä. Rinnastan sen Ajo Motorsportin 125-kuutioisten luokassa vuosina 2008 ja 2010 saavuttamien maailmanmestaruuksien tasolle. Tämä kaikki on omiaan vain lisäämään intoa ja intohimoa työhön, toteaa Ajo.

Ajo, 43, valmistautuu vankalla 166 GP:n kokemuksella 11. täysipainoiseen MM-kauteensa tallipäällikön roolissa.
– Oppia on tullut koko ajan lisää. Tavoitteet ovat muotoutuneet vuosien varrelle erilaisiksi, jolloin on pitänyt osata elää ja toimia tältäkin osin muuttuvassa maailmassa. Tämä on bisnestä, jossa urheilullinen taso pyritään pitämään koko ajan mahdollisimman korkealla tasolla. Siitä ei tingitä, vahvistaa Ajo.

Kihelmöivät tunnelmat

MotoGP-sarja kokee huhtikuussa Qatarissa käynnistyvällä kaudella merkittäviä muutoksia Moto2-luokkaa lukuun ottamatta. Nelitahtisia ja 250-kuutioisia moottoreita voimanlähteineen käyttävä Moto3-luokka vyöryy 125-kuutioisten tilalle ja MotoGP-luokassa siirrytään 800-kuutioisista 1000-kuutioisiin koneisiin.
– Näen sarjan tulevaisuuden hyvänä. Järjestävä taho Dorna elää tilanteessa mukana ja tekee uusia sääntöjä sen mukaan. Pitää muistaa, että MotoGP-sarjassa on mukana kolme kovaa luokkaa, joten kuvio poikkeaa esimerkiksi formuloista, linjaa Ajo.

Tehtaille tarjoutuu tällöin vaihtoehtoja suunnata panostuksensa kulloisessakin tilanteessa parhaaksi näkemäänsä luokkaan. Maineikkaan KTM paluu sarjaan kertoo paljon Moto3-luokan vetovoimasta.
– Moto3:sta on luvassa mielenkiintoinen, näyttävä ja erittäin kilpailtu luokka. Minua oikeastaan kihelmöi jo nyt kuulla ne äänet, kun yli 30 Moto3-luokan pyörää jylisee radalla, kuvailee Ajo.

Moto3-luokan ensimmäiset viralliset, tallien yhdistys IRTA:n testit ajetaan 8.-10. helmikuuta Valenciassa. Uuden luokan pyöriä toki nähtiin KTM mukaan luettuna radalla jo hyvissä ajoin viime vuoden puolella.
– Moto3 innostaa päivä päivältä enemmän. Pyörien suorituskyky on jo nyt hyvin lähellä 125-kuutioisia ja kuljettajien ensivaikutelmat ovat kaiken kaikkiaan positiivisia, kertoo Ajo.

”Moto3 on ylivoimaisesti paras vaihtoehto”

Ajo tunnetaan tallipäällikkönä lupausten löytäjänä ja nuorien kuljettajien kokeneena kehittäjänä sekä valmentajana. Otollisen estradi tälle on ollut ja on jatkossakin MotoGP-sarjan pienin luokka.
– Olisimme voineet lähteä nykyisellä budjetillamme ja CRT-tiiminä MotoGP-luokkaan, mutta se ajatus ei kiinnosta ainakaan vielä. Sama pätee Moto2-luokkaan, jossa säännöt eivät salli pyörien tekniikan osalta vastaavaa kehitystyötä kuin Moto3:ssa. Mutta eihän sitä koskaan tiedä. Jatkossa tilanne on ehkä toinen, mutta näen tällä hetkellä Moto3-luokan ylivoimaisesti parhaana vaihtoehtona, arvioi Ajo.

Honda, Yamaha ja Ducati operoivat MotoGP-luokassa niin sanottujen prototyyppipyörien voimin. Dorna on pyrkinyt ja onnistunutkin nostamaan luokan kuljettajamäärää enemmän tuotantopyöriin perustuvien uusien CRT (Claiming Rule Teams)-tiimien myötä. MotoGP-luokassa kilpailee näillä näkymin mukana 21 kuljettajaa, eli neljä viime kautta enemmän.
– MotoGP-luokassa on mukana kolme tehdastallia ja loput ovat yksityistiimejä, joilla on täysi työ saada budjettinsa kuntoon ja kilpailukykyiset pyörät radalle. CRT:llä on varmasti tulevaisuutensa, mutta on äärettömän tärkeää, että isot tehtaat ja prototyyppipyörät saadaan pidettyä jatkossakin mukana. Oleellista on, että Dorna tekee päätöksiä tulevaisuudesta tiiviissä yhteistyössä tehtaiden kanssa, tähdentää Ajo.

Koti Hämeenlinnassa ja toimitilat Toijalassa sekä Barcelonassa

MotoGP-sarja kattaa ensi kaudella aiemman kaavan mukaan 18 MM-osakilpailua. MotoGP-luokka ajaa totutusti yhden, eli Laguna Secan osakilpailun Moto2:hta ja Moto3:a enemmän.

Ajo näkee nykyisen osakilpailumäärän riittävänä, vaikkakin jatkossa saattaa ilmetä tarvetta sarjan laajentamiseen muutenkin kuin maantieteellisesti. Siitäkin huolimatta, että ainakin Espanjan Jerezin ja Saksan Sachsenringin ratayhtiöiden tiedetään olevan suurissa taloudellisissa vaikeuksissa.
– Eiköhän suurin osa tässä ruletissa mukana olevista henkilöistä ole sitä mieltä, että nykyinen kilpailumäärä riittää, kun pitkän kauden ohjelmaan lasketaan myös testit mukaan.

Joulun alla perheineen Hämeenlinnaan muuttaneelle Ajolle kertyy muhkea määrä matkapäiviä vuoden kuluessa.
– Karkeasti laskien puolet vuodesta vierähtää ulkomailla. Koti on Hämeenlinnassa ja toimitilat Toijalassa sekä Barcelonassa, Ajo kiteyttää kolme tärkeintä tukikohtaansa.

Aiheeseen liittyen

  1. Suomalaistalli Ajo Motorsport lähtee viidellä kuljettajalla MotoGP-sarjaan 12.2.2014
  2. Simoncelli kuoli MotoGP onnettomuudessa 23.10.2011
  3. Niklas Ajo MotoGP-sarjaan saksalaistiimissä 11.1.2011
  4. Kallio uuden MotoGP-pyörän testeissä Mugellossa 15.6.2011
  5. Niklas Ajo nousi komeasti MM-pisteille Mugellossa 16.7.2012