Maltti ja valppaus ovat taas paikallaan kun koulut alkavat ja liikenteessä on paljon pieniä koululaisia. Viime vuonna tieliikenteessä menehtyi kahdeksan ja loukkaantui lähes 550 alle 15-vuotiasta lasta.
– Liikenneturvallisuus on ennen kaikkea aikuisten vastuulla. Nopeusrajoitusten ja liikennesääntöjen noudattaminen lisäävät kaikkien turvallisuutta. Vetoankin kaikkiin autoilijoihin: koulut alkaa – kevennä kaasujalkaa, sanoo liikenneministeri Merja Kyllönen.
Liikenneturva kampanjoi koulujen alkaessa osuvasti sloganilla: jokainen tie on koulutie – noudata nopeusrajoitusta.
Taajamissa alhaisemmat nopeudet sekä ennaltaehkäisevät että vähentävät mahdollisten onnettomuuksien seurauksia. Liian suuret taajamanopeudet johtavat myös muihin rikkomuksiin. Mitä suurempi nopeus, sitä vähemmän aikaa kuljettajalla on havainnoida liikennetilannetta ja reagoida sen mahdollisiin muutoksiin, kuten liikennevaloihin.
– Punaista päin ajaminen on yhä varsin yleistä. Liikenneturvan tutkimuksen mukaan arviolta joka viides kerta liikennevalojen vaihtuessa ajetaan päin punaista. Näin ei pitäisi enää olla 2000-luvun Suomessa, Kyllönen painottaa.
– Kukaan ei ole liikenteessä yksin. Valppaus, muiden huomioiminen ja liikennesääntöjen noudattaminen tekevät liikenteestä sujuvamman, turvallisemman, ja kaikille mukavamman. Meillä kaikilla on vielä runsaasti tehtävää, jotta saamme Suomen liikenneturvallisuuden hyvälle pohjoismaiselle tasolle.
Liikenteen turvallisuus edellyttää yhteistä sitoutumista sukupuoleen, ikään tai kansallisuuteen katsomatta. Esimerkki tästä on Eurooppalainen tieliikenneturvallisuutta koskeva nuorten julistus.
– Julistuksessaan nuoret uskovat, ettei kukaan halua maksaa liikenteestä niin korkeaa hintaa kuin liikenneonnettomuuksista syntyy. Liikenteen alkuperäinen tarkoitus kun on parantaa elämän laatua, sanoo Kyllönen.