/ @ Moottoriurheilu

valter_patronen_superstock_2013

Valkeakoskelaiskonkari Vesa Kallio jatkoi ratamoottoripyöräilyn SM-sarjaa siitä mihin lauantaina jäi. 31-vuotias pilotti voitti sunnuntaina Virtasalmen Motoparkissa lauantain tapaan sekä Nordic Superstock 600-, ja Nordic Superbike-luokan kilpailut.

Pienimmän, Moto3-luokan voittoon ajoi MotoGP-sarjan RedBull Rookies Cupissa kokemusta hankkinut Felix Nässi. Sivuvaunujen startin vei nimiinsä Petri Makkula/Timo Karttiala duo.

Superstock 600-luokan sunnuntainen kilpailu oli kamppailu kokemus vastaan nuoruus. 17-kesäinen naantalilainen, Triumphia kyytivä Valter Patronen pisti Yamahaa käskevän konkari Kallion koville. Kilpailua jokusen kierroksen johtanut Patronen menetti pelin isoon virheeseen.

– ”Omaan töröilyyn tuo peli ratkesi. Peli lähti lapasesta hevosenkenkä mutkassa, kun ahnehdin etupään alta. Kaatuminen oli siinä enemmän kuin lähellä”, kuvaili nuorukainen ratkaisupaikkaa.

Kallio voitti kuussataset ja johtaa sarjaa maksimipistein ennen molempina päivinä toiseksi kiiruhtanutta Patrosta. Imatralaispilotti Juha Kallio Suzukeineen on sarjassa kolmantena kaasuteltuaan sunnuntain kilpailussa neljänneksi pari pyörän mittaa kisan kolmoselle, Jani Rätölle hävinneenä.

Superbike-luokan kilpailu oli toisinto lauantaisesta sprinttilähdöstä, paitsi huomattavasti tiukempi. Kärkikolmikko Vesa Kallio (KTM), Sami Penna (Yamaha) ja Kari Vehniäinen (BMW) saavutti ruutulipun sekunnin sisään. Konkarikolmikko miehittää sarjakärjen tuossa järjestyksessä.

Viimeisestä lähtöruudusta startannut Vesa Kallio sai tehdä täyden työn voittonsa eteen.

– ”Sami hengitti niskaan koko ajan. Näyttötaululla näytettiin koko ajan nollaa, joten ei ollu varaa virheisiin. onneksi niitä ei sitten tullut tehtyä”.

-”Startti oli hyvä ja kipusin kolmoseksi jo ensimmäisellä kierroksella. Keulaan pääsin sitten Samin ohi pitkän suoran päässä”, muisteli Kallio kilpailun alkuasetelmia.

Sami Pennalla oli jo ohituspaikka katsottuna, mutta takarengas loppui ennen sitä.

– ”Otetiin riski ja lähdettiin kisaan pehmeällä renkaalla. Se riski kannatti, mutta kumi loppui pari kierrosta ennen maalia. Olin takasuoralla nopeampi Vesaa ja kävin muutaman kerran jo rinnalla ja siinä piti peli ratkaista, mutta kun pito hävisi lopussa”, marmatti 37 vuotias nokialainen.

Kolmanneksi jätetty Kari Vehniäinen manasi huonoa starttiaan.

-”Epäonnistuin kytkimen kanssa. Siitä pitää painaa löysät pois muutama hetki ennen starttia, mutta myöhästyin siinä ja peli kimposi pystyyn”, kertoi 37-vuotias konneveteläinen joka kolkutteli Pennan kantoja päätöskierroksella..

-”Kierros vielä ja olisin yrittänyt Samista ohi pienellä riskillä”

Kauden ensimmäisen Moto3-luokan SM-startin jälkeen palkintopallilla ei seisoskellut kokemus, vaan nuoruus. Voittoon tässä pienimmässä luokassa kaasutteli Felix Nässi (14). Toiseksi kiilasi Sami Laaksonen (16) ja kolmas oli neitokainen Henna Ylijoki (15). Kaikki kolme kuuluvat Aki Ajon masinoiman Ajo Motorsport Junior Projektin ajajiin.

Sivuvaunutkin aloittivat mestaruuskamppailun Virtasalmella. Kolmipyöräisten ykköseksi päräytti MM-sarjassakin kymmenen parhaan joukossa majaileva kaksikko Petri Makkula/Timo Karttiala. Toinen oli luokan hallitseva mestaripari Tapio Mustonen/Kim Friman.

Vesa Kallio lyömätön SM-avauksessa myös lauantaina

Valkeakoskelaispilotti Vesa Kallio oli päivän nimi ratamoottoripyöräilyn SM-avauksessa Virtasalmen Motopark-radalla lauantaina. Kallio kaasutteli voittoon sekä Nordic Superbike-, että Nordic Superstock 600-luokan sprinttikilpailussa.

Ratamoottoripyöräilyn SM-sarja koki tälle vuodelle muutoksia, joista suurin on Superstock 600-, ja Superbike-luokkien lauantaiset, lyhyet sprinttilähdöt, joista kuskit ansaitsevat puolitetut SM-pisteet.

Kuussatasissa Yamahaa ajava Kallio kiiruhti kärkipaikalle jo seitsemän kierroksen mittaisen kilpailun kolmannella kierroksella, eikä sen koommin paikastaan luopunut. Toiseksi päräytti 777rr Motorsport-tallin Triumph-pilotti Valter Patronen ja kolmanneksi saman tiimin Suzukia kyytivä Juha Kallio.

Superbike-luokan startissa valkeakoskelainen joutui tekemään isomman työn, sillä Kallio starttasi KTM-pyörällään kisaan viimeisestä lähtöruudusta kaaduttuaan aamupäivällä ajetun aika-ajon alussa. Hyvän rytmin menoonsa taikonut valkeakoskelainen nousi kärkeen jo kilpailun puolivälissä. Kokemus oli ison luokan kilpailussa valttia, sillä tamperelaiskonkari, Yamahaa ajava Sami Penna koppasi päivän päälähdön hopean ja konneveden Kari Vehniäinen BMW-pyörällään pronssin.

Vaikka Kallion voitto Superbike-luokassa oli selvä ei kaikki sujunut kuin strömsössä.

– ”Eturengas tahtoi luistella, mutta muuten saatiin peli aika hyvään hyvään iskuun aika-ajon kaadon jäljiltä”, arveli Kallio maalissa.

Kakkoseksi jäänyt Sami Penna valitteli pyörän alustamurheita.

-”Ihan eri tuntuinen peli kuin aamun aika-ajossa. Balanssi oli kateissa”. sanaili Penna kilpailun jälkeen.

Kärkiparia lyhyen kilpailun loppukierroksilla saavuttanut Vehniäinen puolestaan etsi syytä itsestään.

-”On jäänyt kevät vähälle ajamiselle ja olin jotenkin alamaissa ja haluton. Diiseli lähti käyntiin hitaasti”.

Motoparkissa ajettiin lauantaina myös Superstock 600 B- ja Superbike B-luokkien Suomen Cup-sarjan avaukset. Kuussatasten voitton ajoi kilpailun järjestävän seuran Helsinki racing Clubin Saku Erkkilä ja Supereiden saman seuran edustaja Lasse Kärki.