Yleistä
2-tahtiöljyjen, kuten kaikkien muidenkin öljyjen tarkoituksena on taata moottorille riittävä voitelu ja näin vähentää kitkaa moottorin liikkuvien osien välillä. 2-tahtimoottorissa öljy palaa moottorissa bensiinin mukana, ja tämän vuoksi öljyä täytyy määräajoin lisätä joko bensiinin sekaan tankkauksen yhteydessä tai tuorevoitelusäiliöön öljyn määrän vähentyessä, riippuen ajoneuvon voitelujärjestelmästä.
Tuore- ja seosvoitelu
Tuorevoitelussa öljy laitetaan erilliseen tuorevoitelusäiliöön, josta öljy kulkeutuu öljypumpun kautta sylinteriin, jossa se palaa bensiinin mukana voidellessaan moottoria. Varsinkin kovemmilla virityksillä tai vanhemmissa ajoneuvoissa tuorevoitelujärjestelmän toiminta voi olla epävarmaa, jonka vuoksi usein käytetäänkin seosvoitelua, vaikka alunperin tuorevoitelujärjestelmä olisikin.
Seosvoitelussa 2-tahtiöljy nimensä mukaisesti sekoitetaan bensiinin joukkoon suhteessa, joka on yleensä välillä 2-3 %. Ennen, kun tuorevoitelujärjestelmät olivat vielä harvinaisuus 2-tahtiajoneuvoissa, huoltoasemilta sai valmista seosbensiiniä polttoainepumpusta. Seokset eivät kuitenkaan olleet tasalaatuisia, eikä niihin voinut luottaa. Nykyisin seosbensiini onkin sekoitettava itse. Monet pitävät ajossa mukana 2-tahtiöljypulloa, josta tankkauksen yhteydessä mitataan sopivassa suhteessa öljyä bensiinin sekaan. Toki sopivan seoksen voi tehdä itse myös kotona esimerkiksi erillisessä kanisterissa, josta sitten kaataa seosbensiiniä tankkiin. Tällöin etuna on seossuhteen tarkkuus ja tasalaatuisuus verrattuna "tien päällä" tapahtuvaan annosteluun.
Öljyjen erot
Tässä osiossa keskitytään nimenomaan 2-pyöräisiin ajoneuvoihin tarkoitettuihin öljytyyppeihin. Veneiden, kelkkojen ja esimerkiksi mikroautojen öljyistä ei tässä puhuta.
Mineraaliöljy
Mineraaliöljy on yleensä halvinta 2-tahtiöljyä, jota kaupasta saa. Hinta vaihtelee tavallisesti 3-6 euron välillä litraa kohti. Mineraaliöljyn voiteluomininaisuudet eivät ole yhtä hyvät verrattuna kalliimpiin, synteettisiin 2-tahtiöljyihin. Mineraaliöljy kuitenkin kelpaa hyvin esimerkiksi vanhoihin pyöriin, joissa kierrosluvut ovat matalia, ja moottorit aikanaan suunniteltu käyttämään mineraalipohjaista öljyä, kun muuta ei ollut juuri saatavilla.
Semisynteettinen öljy
Semi- eli osasynteettinen öljy sijoittuu niin hinnaltaan kuin voiteluominaisuuksiltaan yleensä mineraali- ja täyssynteettisten öljyjen väliin. Semisynteettisen öljyn hinta on tavallisimmin 5-10 euron välillä litraa kohden. Semisynteettinen öljy on useimmiten hyvä vaihtoehto öljyksi kohtuullisen hinnan ja voiteluominaisuuksien vuoksi. Suorasuihkuskoottereissa semisynteettinen öljy on suositeltavin öljylaatu, koska täyssynteettinen öljy tukkii näissä moottoreissa koneen ajan mittaan kertymällä palamattomana kampikammioon.
Täyssynteettinen öljy
Täyssynteettiset öljyt ovat useimmiten öljyistä kalleimpia, hinnan alkaessa noin 10 eurosta ja jatkuen hyvinkin kalliisiin tuotteisiin. Useimmissa kaasutinmoottorillisissa pyörissä maahantuoja suosittelee käyttämään täyssynteettistä öljyä sen hyvien voiteluominaisuuksien vuoksi. Miinuspuolena täyssynteettisissä öljyissä on niiden melko kova hinta. Suorasuihkutusmoottorilla varustetuissa kaksitahtimoottoreissa täyssynteettistä öljyä ei tule käyttää.
Maahantuojan suosituksia öljyn suhteen kannattaa noudattaa ainakin öljyn tyypin suhteen, merkkiuskollisuus ei ole niin tärkeää. Maahantuojan suosittelemaan öljymerkkiin kun usein vaikuttaa firmojen välinen yhteistyö. Öljyn ostamisessa ei kannata säästää, sillä öljyn hinta on useimmiten lähes suoraan verrannollinen sen laatuun ja huonon öljyn käyttäminen kostautuu yleensä nopeasti kuluvana moottorina.