Sisällysluettelo
4T skootterin virittäminen
Tämä artikkeli kertoo yleisesti 4T skootterien virittämisestä. Mallikohtaisista artikkeleista löytyy tarkempaa tietoa.
4T skoottereiden viritys poikkeaa 2-tahtisista veljistään siten että viritys on hankalaa, osat kalliimpia ja tehoja ei siltikään saa kovin paljoa lisättyä. Voidaankin sanoa että 50-kuutioisissa 4T skoottereissa suurin tehon kuristin on itse moottori, 50cc nelari ei vain ole mikään voimanpesä vaikka voissa paistaisi.
Isompaa pyttyä
Kun mallikohtaiset kuristukset on poistettu, helpoin keino saada nelarista lisää voimaa on vaihtaa isompi pytty. GY6 kiinankoneeseen, jollainen löytyy useimmista Fudeista ja muista kiinalaisista nelitahtiskoottereista, on yleisesti saatavilla 72, 82 ja 90cc pyttysarjaa. 72cc sarjan saa noin 50 eurolla mm. Viri ja vara-nimisestä nettikaupasta. Asennus ei ole osaavalle asentajalle kummoinenkaan homma ja foorumilta löytyy ohjeita sekä viisaita neuvojia.
Variaattori
Variaattorin säätäminen ei itsessään lisää moottoritehoa, vaan säätämisellä voidaan vaikuttaa miten teho tulee ulos takarenkaalle. Nelariskootterin tapauksessa jossa tehoa ei juurikaan ole, eivät kalliit variaattorihilppeetkään juuri auta. Multivarit ym. ovatkin niihin melko turhia ostoksia.
Kiihtyvyyttä voi saada paremmaksi vaihtamalla oikeanpainoiset rullat, jos tehtaalta ne eivät ole jo sopivan painoiset. Myös nelitahtimoottori tuottaa suurimman tehonsa tietyllä kierrosluvulla, ja rullia vaihtamalla säätämällä variaattorin pitämään kierrokset tässä kohdassa, saadaan takarenkaalle suurin teho. 2-tahtisesta poiketen nelari kuitenkin vääntää melko tasaisesti joka kierrosalueella, joten parhaiden rullien löytäminen vaatii useiden eri rullapainojen järjestelmällistä kokeilua, mutta edelleenkin tästäkin saatava hyöty on useimmiten melko pieni.
Sylinterinkansi ja nokka-akseli
Nelitahtisen moottorin hengitystä ja täten tehoa voi parantaa viilaamalla sylinterinkannen kanavat paremmin virtaaviksi, mutta tämäkin operaatio on melko työläs hyötyynsä nähden. Kanavien viilauksessa pyritään poistamaan portaat ja karkeat valuvirheet. Kanavien radikaali isontaminen on useimmiten virhe, sillä lähes aina kanavat ovat jo vakiona tarpeeksi isot, niitä täytyy vain muotoilla paremmiksi.
Nokka-akseli on nelitahtimoottorin keskeinen osa joka ohjaa imu- ja pakoventtiilejä. Nokka-akselin nokkien koko ja muoto määrittävät milloin venttiilit avautuvat ja sulkeutuvat sekä kuinka nopeasti ja kuinka paljon ne avautuvat. Vaihtamalla paremman nokka-akselin joka avaa venttiilejä enemmän ja pitää ne kauemmin auki, saa moottorin hengitystä ja tehoa lisättyä. Ainakin GY6 koneisiin on saatavilla virinokkia.
Osaava kotivirittäjä voi myös muokata vakionokkaa tehokkaammaksi hiomalla ja hitsaamalla. Tässä on tietysti omat riskinsä mutta oikein tehtynä on ihan mahdollinen virityskeino.
Pakoputki
Toisin kuin 2-tahtisessa, nelarissa pakoputken paineaaltotoiminnalla ei ole juurikaan vaikutusta moottorin toimintaan, vaan nelarissa putken tehtävä on vain poistaa pakokaasut moottorista mahdollisimman tehokkaasti. Lähes kaikissa nelariskoottereissa vakioputki on jo valmiiksi tarpeeksi avara, eikä sen vaihtaminen tai muokkaaminen yleensä auta mihinkään.
Lopputoteamus
Jos on päätynyt ostamaan nelitahtiskootterin ja haluaisi siihen lisätehoa, kannattaa ensimmäisenä etsiä mahdolliset poistettavat kuristukset ja poistaa ne. Jos tämän jälkeen teho ei riitä, järkevin vaihtoehto on useimmiten ostaa tehokkaampi 2-tahtiskootteri. Kuten käy ilmi, nelitahdin viritys on hyötyyn nähden kallista ja työlästä, joten monesti on viisaampi vain tyytyä laiskan nelitahdin pieneen kulutukseen ja vähäiseen huollontarpeeseen, tai sitten ostaa valmiiksi tehokkaampi skootteri.