Joskus tekee mieli virittää. Nälkä kasvaa syödessä ja niin päin pois. Vesijäähdytetty pytty voi olla kovempiviritteinen, viimeistään midrace-tasolla kannattaa muuttaa ilmajäähy vesikoneeksi. Vesijäähdytetty kone on myös vakaampi sylinterin lämpöjen suhteen.
Tarvittavat hilppeet:
- Syyläri ja paisuntasäiliö
- Vesijäähdytetty sylinteri
- Sähköinen tai mekaaninen vesipumppu
- Letkut, klemmareita
Jäähdyttimeksi ei kannata ostaa Piaggion malleja. Ne eivät ole yleensä tarpeeksi tehokkaita jäähdyttämään vähänkin kisaisempia kokoonpanoja. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi 125 Runnerin, Aeroxin, Speedfightin tai SR50:n syylärit.
Sisällysluettelo
Mekaaninen vai sähköinen pumppu?
Ihan aluksi pitää tehdä selväksi, että mekaaninen pumppu on ehdottomasti parempi valinta päivittäiseen ajoon. Mekaaninen pummpu on luotettava, sekä se asennetaan osaksi konetta, kuten valmistaja sen on suunnitellut. Näin kaiken maailman pölystä ja kurasta ei tarvitse olla kovin huolissaan. Kampiakselilta voimansa ottava pumppu pitää myös koneen lämpötilat tasaisemmin kurissa; pumppu pyörii hitaasti hitailla kierroksilla, ja kovaa silloin kuin jäähdytystä oikeasti tarvitaan.
Sähköinen pumppu taas on ykkösvalinta rakentajalle, jolla on mielessään rälläystä muutaman kerran viikossa ja mahdollisesti reissu kaupungin keskuskadulle. Kovaa. Sähkövirrasta käyttövoimansa ottava pumppu ei syö koneelta tehoa mekaanisen pumpun tavoin, joten takarenkaalle saadaan hieman enemmän tehoa lisää. Kierrosherkkyys on huomattavasti parempi sähköisen pumpun kanssa.
Virran tarve
Sähköinen pumppu vaatii luonnollisesti 12 volttia toimiakseen. Ei-niin-kisaisessa koneessa tämä ei ole kummoinen ongelma, koska koneen omat sähköt tuottavat tarvittavan virran pumpun pyörittämiseen. Viritetymmässä laitoksessa sähkön tarve kuitenkin muodostuu ongelmaksi kisasähköjen takia. Kisasähköt eivät yleensä tuota ylimääräistä virtaa, elleivät ne ole varustettu valopuolalla, joten 12 volttinen akku muodostuu tarpeelliseksi lisävarusteeksi. Akkua pitää myös muistaa ladata säännöllisesti, eihän kukaan halua jäädä tienvarteen sen-kylän-kisaisimman pelin kanssa, josta on vielä kaupanpäälle sylinteri leiponut ja keittäneet nesteet pihalla.
Lämpömittari vikojen varalta
Sähköisen vesipumpun kanssa kannattaa käyttää lämpömittaria veden lämpötilan tarkkailuun, jotta vika laitteistossa ei koituisi kohtalokkaaksi. Ideaali veden lämpötila on noin 55 astetta celsiusta, sylinterinkannen lämpötila ei saisi päästä yli 80/90 asteeseen. Jos kannen lämpötila on aina tuota maksimiluokkaa, jotain on pielessä. Mittarin käyttö mekaanisenkaan pumpun kanssa ei ole pahasta, mutta myönnettäköön että sähköinen pumppu on huomattavasti alttiimpi vioille.
Järjestelmän asentaminen
Syyläri kannattaa asentaa ensin. Joistain laitoksista löytyy syylärille valmiiksi kiinnikkeet, toisista taas ei. Tässä on vapaat kädet, kunhan ylivuotosäiliön saa myös aseteltua järkevästi. Jos katteissa ei ole valmiiksi reikiä ilman kulkemiselle, pitää sellaiset muistaa tehdä myös syylärin taakse tai sivuille, muuten jäähdytys ei toimi tehokkaasti.
Letkujen vetämisessä pitää myös käyttää omia taiteellisia lahjojaan, perusperiaate on tämä: syylärin alaosa – vesipumppu – sylinterin sivu – sylinterin kansi – syylärin yläosa. Pidä huoli etteivät letkut jää puristuksiin mihinkään. Hommaan käy ihan normaali sopivankokoinen vesiletku. Vesijäähdytyskäyttöön tarkoitetut letkut tuppaavat olemaan taipuisampia, mutta samalla kalliimpia.
Mekaaninen pumppu
Pumppu tulee kiinni kampiakselille sytytyksen päälle, ilmajäähdytysjärjestelmän propellin tilalle. Joudut yleensä ostamaan vesijäähdytteiseen tarkoitetun vauhtipyörän mutterin, koska teho siirtyy sitä kautta vesipumpulle. Mekaanisen pumpun asennus on verrattain helppo, vanhat jäähdytykset irti, uusi mutteri vauhtipyörälle, pumppu kiinni ja letkut paikoilleen. Sisääntuloletku tulee pumpun ala- tai etuosaan, ja sylinterille menevä letku pumpun yläosaan kiinni.
Sähköinen pumppu
Taas taiteelliset lahjat käyttöön sijoittelun suhteen, yleensä pumppu asennetaan jalkatilan alle suhteellisen lähelle sylinteriä. Seuraa valmistajan ohjeita sisääntulo – ja ulostuloletkun sijoituksen kanssa.
Pumpun miinusjohdon voi kiinnittää mopon runkoon. Plussajohto vedetään kytkimen kautta akun tai jänniteregulaattorin plussanapaan. Kannattaa laittaa ~5A sulake väliin mahdollisten oikosulkujen varalta, kun kuitenkin veden ja sähkön kanssa leikitään.
Piaggion vaatimat erikoistoimenpiteet
Lisäystä tarvittavien asioiden luetteloon:
- Vesipumpun korjaussarja
- Muovinen nesteen sisääntuloputki
- Porakone, mieluiten pylväsporakone
- Aikaa ja taitoa, sekä hyvät työkalut
Tässä käsittelemme nyt tarkemmin AC -> LC operaatiota Piaggion konetta koskien. Piaggionkin koneessa nestesylinteri menee suoraan kiinni, mutta muualla koneessa joutuu tekemään muutoksia. Lohkoissa on valmiit kolot sisäiselle vesipumpulle, mutta veden sisääntulo ei ole auki. Jos haluaa hyödyntää valmista vesipumpun paikkaa, täytyy sisääntulolle porata reikä magneeton puolelle.
Lohkon modaaminen
Aluksi pitää saada lohkot irti toisistaan reiän paikantamista varten, joten ei muuta kuin kone irti ja osiksi. En ala kertomaan miten lohkot puretaan, kyllä AC/LC-modaamista harkitsevan täytyy jo se hallita. Kun lohkot ovat erillään, ota käsittelyyn magneetonpuoleinen lohko. Sisäpuolelta löydettyä vesitilan, poraa reikä sisältä ulospäin tehtaalla tukitusta kohdasta. Parhaiten poraus onnistuu pylväsporakoneella, jolloin reiästä tulee mahdollisimman suora. Siisti reunat mahdollisista alumiini”karvoista” ja putsaa metallisilppu huolellisesti pois. Laita o-rengas sisätulon putkeen, paina putki varovasti reikään ja kiinnitä putki impulssikäämin asennuksen yhteydessä samalla mutterilla. Jos kaasuttimesi ei ole nestekiertoinen, tuki putkesta lähtevä haara esimerkiksi umpinaisella kumiletkulla.
Vesipumpun asennus
Seuraavaksi ota toisen puolen lohko ja vesipumpun korjaussarja esiin. Asenna aluksi laakerit akselille ja kiinnitä ne mukana tulleilla lukkoprikoilla. Sujauta sen jälkeen stefa lohkoon ja naputtele varovasti se sopivalla holkilla syvemmälle. Stefan ei tarvitse tullan lohkon sisäpuolella tasalle asti, vaan se saa jäädä pari milliä syvälle. Ota akseli ja työnnä käsillä se reikään, voit naputella _erittäin_ varovasti vasaralla akselin päästä, jotta akseli menisi perille asti. Jos akseli ei kuitenkaan suostu menemään, ota se pois ja avita ulostuloa koputtelemalla nyt akselin toisesta päästä varoen. Irroita laakerit, mutta jätä vain siipipyörän puoleiseen uraan lukkoprikka. Laita akseli reikään ja kiinnitä siipipyörä akseliin kiinni. Laita ensiksi yksi laakeri akselille akselin ollessa edelleen reijässä ja naputtele laakeri sopivalla holkilla perille asti. Sen jälkeen laita akselille laakerien väliin tuleva holkki ja asenna toinen laakeri samalla tavalla kuin ensimmäinen. Naputtele, kunnes akselilla oleva lukkoprikan ura tulee näkyviin ja laita lukkoprikka siihen kiinni. Kuva tästä vaiheesta. Enään tarvitsee kiinnittää akselille hammasratas, joka myös pyörittää öljypumppua. Lisäksi vielä tarvitsee laittaa hammashihna kampiakselilta öljypumpulle. Kuva valmiista modista. Nyt lohkosi ovat valmiit nestejäähdytteisen sylinterin asennusta varten.
Vesijäähdytysjärjestelmän käyttöönotto
Jäähdytysneste
Nestejäädytyksen lämmönsiirtäjä toimii neste, tarkemmin sanottuna jäähdytysneste, joka koostuu glykolista ja tislatusta vedestä. Pelkkää vettä ei saa käyttää ollenkaan, sillä se jäätyy pakkasella ja jäätyessään se voi hajoittaa syylärin tai jopa halkaista sylinterin. Toinen haittapuoli pelkässä vedessä on korroosio. Lisäksi etenkin kraanavedessä on mikroeliöitä, jotka voivat muodostaa limaa ja levää veteen, joka taas tukkii paikat. Glykoli estää korroosion, pieneliöt ja jäätymisen tiettyyn pisteeseen asti ja samalla se nostaa kiehumispistettä. Sopivana sekoitussuhteena käytetään yleisesti 50% glykolia ja 50% tislattua vettä, joka yleensä jäätyy vasta -36°C.
Järjestemän täyttö, ilmaus ja käyttöönotto
Valmista jäähdytinnestettä noin 1,5 litraa ja kaada ne paisuntasäiliöön hiljalleen välillä mopoa heiluttaen. Nestetilavuus vaihtelee järjestelmittäin alle litrasta puoleentoista litraan. Kun nestettä on mennyt mahdollisimman paljon, laita sylinterin ilmaruuviin letku ja letkun pää astiaan. Avaa ilmaruuvi ja päästä mahdolliset ilmat/ilmakuplat pois. Sen jälkeen käynnistä kone ja anna käydä tyhjäkäyntiä noin 30 sekuntia, kaasuttele pari-kolme kertaa ja avaa ilmaruuvi koneen ollessa käynnissä. Anna nestettä tulla niin kauan kunnes ruuvista tulee ilmatonta nestettä. Pidä huoli, että säiliössä on ilmauksen ajan nestettä maksimiin asti, lisää aina tarvittaessa.
Aina kaikki ilma ei välttämättä tule pois, ja se voi jäädä johonkin mottiin. Nopeana keinona tarkistaa järjestelmän toimivuus on tehdä sylkitesti. Sylkäset sylinterin kanteen ja jos sylki kiehahtaa/kiehuu, kone käy liian kuumana. Sammuta kone ja kokeile onko syyläri kuuma/lämmin. Jos on, neste kiertää ja luultavasti kone kuumenee ajoviiman puutteen vuoksi. Jos syyläri ei ole kättä lämpimämpi, vedenkierto estyy jossain. Luultavasti ilmaa on vielä jossain, pumppu ei toimi tai letkuissa/syylärissä on tukos. Heiluttele mopoa rajusti ja pompota perää koneen ollessa käynnissä, jotta mahdollinen ilmakupla lähtee liikkeelle. Jäähdytysnesteen vähenemisestä säiliössä tiedät, että ilmaa on lähtenyt pois. Kun lopulta sylinteri lämpenee sopivasti ja syyläri samassa suhteessa, olet onnistunut ilmaamaan järjestelmän.
Kun lopulta lähdet mopolla ajelemaan, muista tehdä sylkitestejä useasti, jotta järjestemä toiminta varmistuu sataprosenttisesti. Kaikista paras jäähdytysnesteen lämpömittari mopoon, jotta voit seurata ajossa lämpötilaa. Kannattaa hommata heti suoraan oikea mittari, esim Stage6, eikä mitään ulkolämpömittaria. Anturi asennetaan joko kannessa olevaan paikkaan tai kannesta lähtevään vesiletkuun oikeanlaisella adapterilla. Kuten jo aikaisemmin todettiin veden ideaalilämpötilan olevan 55°C, kuitenkin tärkeintä on, että veden lämmöt pysyvät 50-75°C alueella, ei yli eikä ali. Sylinterin lämpötila saa olla maksimissaan 90´C. Alilämmölllä on vaarana kovassa kiihdytyksessä kylmäleikkaus (mäntä lämpenee ja samalla laajenee huomattavasti sylinteriä nopeammin).
Mokulin ja varmasti muidenkin hyväksi havaitsema keino järjestelmän täyttöön/osittain ilmaukseen on täyttää järjestelmä ylävesiletkun (kannesta syylärin ylempään lähtöön) kautta. Toki ylempänä kerrotun ilmaustavan käyttäminen on ylävesiletkun kautta täytönkin jälkeen suositeltavaa, onhan se varsin ikävää päästää sylinteri lämpöleikkaamaan ilmakuplan takia...
Kirjoittaneet jkoljo ja Shape. Osa kuvista on otettu Scootertuning.de:stä[1]