Historiaa
Yrityksen toiminta alkaa ensin automobiili- ja sittemmin moottoripyöräkorjaamona, jossa niin teknisesti kuin kuljettajana lahjakas Gualtiero alkaa erikoistua kaksi- ja kolmipyöräisiin kulkuneuvoihin. Toisen maailmansodan kynnyksellä 1938 Gualtiero avaa työpajansa San Fredianon artisaanikortteliin Firenzen, missä hän sittemmin suunnittelee, patentoi ja valmistaa hienoja täysjoustettuja runkoja maahan maailmansodan jäljiltä jääneisiin Harley-Davidsoneihin firenzeläisten HD-edustajien toimeksiannosta joiden opissa hän oli ollut, jo ennen tehtaan 1958 Duo Glidea. 1960-luvulle tultaessa Gualtiero innostuu muoti-ilmiönä USA:sta Eurooppaan levinneistä Go Kart`eista eli kartingista (jossa Italia onkin edelleen maailman johtava maa), ja hänen poikansa Piero voittaakin Italian mestaruuden Ancillottin rungolla ja vaihteistolla varustetulla, Bultacon 125-kuutioisen moottorin kuljettamalla mikroautolla.
Kartingmoottoreiden virittämisessä saavutetun tietotaidon Ancillotti käyttääkin jatkossa valmistamalla virityssarjoja muun muassa 1960-luvulla kultakauttaan eläneisiin italialaisiin skoottereihin, ja Lambrettaan suunniteltu 200-kuutioinen virityssarja myy ympäri Euroopan kuin häkää. Iso-Britannian maahantuojan kehotuksesta Piero ja hänen pikkuveljensä Alberto matkaavatkin entisen RAF Elvingtonin (Yorkshire) lentotukikohdan alueen radalle ennätysyritystä varten, ja tuloksena ovat 0-400m 15,129sek sekä 0-1.000m 29,343sek loppunopeudella 176km/t. Kuva täyskatteella varustetusta mutta muuten reilusti riisutusta Lambretta-skootterista on nykyisen Ancillotti Motorcycles:in La Storia-historiasivuilla. Huikeat ennätykset lyödään vasta vuosia myöhemmin.
1960-luvun loppua kohti skootterimuoti alkaa laantua ja yleisön kiinnostus kääntyy moottoripyöriin. Ancillotti ryhtyykin aluksi yhteistyöhön BETA Motors:in kanssa ja saavuttaa Gualtieron Camoscio-mallista kehittämällä kilpurilla (viritetty moottori ja erikoisrunko Ceriani-haarukalla) menestystä mäkikilpailuissa. 1960-luvun lopussa maastoajovillitys saavuttaa myös Italian, ja Ancillotti surffaa muodin huipulla Beta-malleista parannetuilla 1965 lähtien markkinoille tuoduilla 50-kuutioisilla malleilla (pienin kuutiotilavuusluokka kilpailuissa), missä käytetään Morini- ja Hiro-moottoreita, myöhemmin Sachs`eja. Lukuisten voittojen jälkeen yhtiö muuttaa 1967 nimensä "Construzioni Moto G.Ancillotti":ksi ja esittelee ensimmäisen oman "Scarab"-mallinsa skarabee- eli pillerinpyörittäjän logo tankissaan. Menestys jatkuu viritetyillä SACHS-moottoreilla 50- ja 125-luokassa, jotka hallitsevat tuon aikakauden motocross-kilpailuja Italiassa - esimerkiksi 1971 Italian mestaruuden ensimmäiset kolme sijaa menevät Ancillotti-kuljettajille. Tehdas lähtee yhteistyössä Ancillottien jakelijana toimineiden Polini-veljesten kanssa mukaan myös Italian "Regolarità"-endurosarjaan. Lisää mestaruuksia ja "Six Days"-kultamitaleja kertyy, ja yritys joutuukin rakennuttamaan uuden tehtaan Sambucaan, 20km Firenzen ulkopuolelle. Gualtiero Ancillotti kuolee 1973, mutta pojat Piero ja Alberto jatkavat menestyksekästä toimintaa 1970-luvun loppupuolen kultakaudella. Vienti alkaa, ja menestystä tulee monissa Euroopan maissa, mm. Ranskassa, Ruotsissa... ja Suomessa. Ancillotti alkaa myös tarjota 250-kuutioisia malleja, kun se siihen asti oli pidättäytynyt 50-125 kuutioisissa.
1980-luvulle tultaessa Ancillotti, niin kuin monet muutkin pienet italialaisvalmistajat, joutuu ylivertaisten suurten japanilaisyhtiöiden ankaraan kilpailupuristukseen samalla kun 1980-luvun sitkeä talouslama Euroopassa iskee kipeästi erityisesti Italiaan ja italialaisten mp-kysyntään. Kysynnän hiipuessa lukemattomia innovaatioita markkinoille saattanut Ancillotti joutuu sulkemaan Sambucan tehtaansa 1985. Vaikeiden aikojen uhreja ovat muun muassa mp-valmistajat HRD, Laverda, Malanca, MV Agusta ja Zündapp. Muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen Alberto Ancillottin poika Tomaso innostaa isänsä kehittelemään joustetun polkupyörän downhill-kilpailuihin. Se syntyykin, yhteistyössä entisen MC-tehdaskuljettaja Lorenzo Orlandon kanssa suunniteltuna. Tulos esitellään 1992 Kölnin IFMA-messuilla, ja sen Decarbon-jousitus antaa peräti 90mm joustovaran - kolminkertaisen kilpailijoihin verrattuna. Kästle-tiimin Giovanna Bonazzi voittaakin sillä 1993 maailmanmestaruuden Metabriefissä, ja vain ketjurikko estää Lorenzo Orlandoa voittamasta - hän tulee kuitenkin luokkansa pronssisijalle. Ancillotti jatkaa siten kilpapyörien valmistajana, Ancillotti (pyörät) kotisivut.
Vuonna 2005 Ancillotti perhe keskittyy polkupyöriin ja luovuttaa tuotemerkkinsä moottoripyörien valmistusta varten sittemmin 2009 perustetulle "Ancillotti Motor Cycles S.r.l."-yhtiölle. Uusi yhtiö jatkaa innovatiivisten pienten moottoripyörien valmistusta motocross- ja enduromalleilla 125 GA/GP, pian myös 144 FM. Sittemmin yhteistyössä Betamotor:in kanssa alkaa 350-Scramblerin valmistus. Ancillotti Motorcycles-kotisivu ei tällä hetkellä vaikuta olevan ihan ajan tasalla.
Lähteet: Ancillotti (pyörät), Ancillotti (motorcycles)
Ancillotti Suomessa
TRAFI:n ajoneuvotilasto kertoo 3/2015 Suomen rekisteröityjen Ancillottien (eri mallit) määräksi 26kpl. Rekisteröityjen joukossa olevissa 1980-luvun PST 125-malleissa on luultavasti TAU:n pyöröluistiohjattu TVR27-moottori lämpökiertoperiaatteella (thermosyphon) ilman pumppua toimivalla nestejäähdytyksellä. Milanolaisen Aroldo Trivellin alunperin karting-kilpakäyttöön aloittama moottorituotanto (1976-86) oli Ancillotti-mallien lisäksi mm. TVR30 Mixer-versiona käytössä HRD WH125 Silver Horsessa ("pikku-Bimota"). Moottorin suurten osien saatavuus lie haasteellinen jo Italiassakin - ainakin haut "ricambi/pezzi" tuottivat vain niukalti tuloksia (Italian Ebay ymv. markkinasivustot). Hiro-moottoreille kauppias Only Racing S.r.L. Monselice:stä kuuluisi foorumitiedon 2010 mukaan ostaneen varaosien jäännösvaraston (Ebay-kauppa: stores.ebay.it/onlyracing), Sachs-moottorin varaosat tuskin tuottanevat ongelmia.
Linkit
- Ancillotti Historic klubi (italia): Registro Storico Ancillotti
- Vintage Dirtbike Parts (kuvia): mm. Ancillotti-mallien kuvia
- FACEBOOK Ancillotti Motorcycles-ryhmä (italia): FB