Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Raisu MM vuodelta 1979

Helkama Raisu kehitettiin aikoinaan 50cc trialpyöräksi, ja sen voittokulku oli pitkä ja mahtava. Minitrial Cup -mestaruuksia vakiomopoluokassa Raisuilla ajettiin ainakin 5 kpl. Ensimmäisen Minitrial-mestaruuden voitti Jukka Kuusinen vuonna -78, Jukka ajoi tehdaspyörällä, jonka sai sitten Helkamalta omakseen kauden lopuksi. Raisulla kilpaileminen kuitenkin loppui hänen osaltaan tähän yhteen kauteen, koska hän siirtyi seuraavana vuonna pykälää isompaan luokkaan. Menestyksen kunniaksi julkaistiin MM-malli vuonna 1978. Sen menestys jatkui aina 90-luvun taitteeseen, jolloin saman valmistajan Helkama AX korvasi sen tuotannon. Erittäin monelle nykyaikuiselle Raisu oli se ensimmäinen moottoritoiminen kaksipyöräinen. Melkein kaikille muillekin se kertoo jotakin. Helkama Raisu oli yhden aikakauden (ilmajäähdytteinen, katteeton) viimeinen edustaja, ja niin muistoissa kuin käytössäkin se tulee säilymään vielä monta sukupolvea.

Minarellin P4SF moottori,jota käytettiin ensimmäisissä raisuissa.

Mallikohtaisia eroja

Raisu MM -79

Jo toisena tuotantovuotena MM Raisua uudistettiin suhteellisen paljon. Muun muassa Marzocchin jousitusosat vaihdettiin Paiolin osiin, joka ei ollut hyvä asia, Paiolin osat kun olivat heiveröisemmät kuin Marzocchin valmisteet. Jalkatapit ja vaihdepolkimen pää muutettiin kääntyviksi, käynnistinakselia lyhennettiin sekä seisontatuki siirrettin takahaarukkaan. Muuten tiedot samat kuin seuraavassa.

Raisu MM -80

Moottorina on Minarelli P4SF, jonka suurimmat erot muihin ovat sylinterissä: sen rivoitus on tiheämpi kuin muissa, pakoputken kiinnitys tapahtuu mutterilla ja sylinterin kiinnitys on erilainen. Siinä pinnapultit ovat lähempänä toisiaan, ja tämä aiheuttaa sen, etteivät sylinterit ole keskenään yhteensopivia. Varhaisimmissa malleissa tankki ja penkki ovat myös erilaisia. Toisiovälitykset ovat 13/47, ja niiden kiinnitys tapahtuu "neliökiinnityksellä".

Raisu 81-

Moottorina on Minarellin P4E, jossa pakoputken kiinnitys tapahtuu kolmella pinnapultilla. Tämä malli on kaikista yleisin ja suosituin. Uudistuksia olivat muun muassa rungon vahvistaminen sekä välityksien kahden pienimmän vaihteen ensiörattaiden välityksien pienentäminen. Toisiovälityksen välitykset ovat 13/52, ja kiinnitys tapahtuu [[Helkama AX|AX]:n tapaan "Tähtikiinnityksellä".

CR

Vuosina 1984-1984 tuotettu malli MM-mallin suuren suosion kunniaksi. On esitetty arvioita, joiden mukaan lyhenne CR tulisi sanoista CustomRaisu. Arvio on todennäköisesti perustettu tapahtuneeseen kehitystyöhön. Moottorina on Minarelli P4R, joka on selvästi kahta edellistä kehittyneempi mm. puristussuhteensa osalta. Eroina MM-malliin ovat erilaisen moottorin ja kaasuttimen lisäksi erilainen penkki, erilaiset tarrat, pienempi eturengas sekä paljon pienempi esiintyvyys.

Teknisiä tietoja

Moottori: Motori Minarelli SF(MM -81) / E (MM 81- ) / R (CR) ,Ilmajäähdytteinen 2-tahtimoottori
Kaasutin (pääsuutin): Dellorto MM= SHA 14.9 (47) CR=SHBA 12.9 (50)
Puristussuhde: MM= 7,6:1 CR= 10,2:1
Suurin teho kW/rpm MM=1,18/4250 CR=1,14/4750
Iskutilavuus: 49cm3
Sylinterin halkaisija: 38.8 mm
Iskunpituus: 42 mm
Sylinterinkannen kiristysmomentti: 17-18
Kytkin: Märkä monilevy, 4-levyinen (CR-mallissa 5-levyinen)
Vaihteet: 4, 1-0-2-3-4
Sytytysjärjestelmä: Kärjellinen magneetto (Ducati), 6v
Katkojan kärkiväli: 0,35-0,4 mm
Sytytysennakko: Merkitty vauhtipyörään. MM=20o(n. 18mm v.pyörän kehällä) CR=24o(n.23mm)
Sytytystulppa: Champion L89CM/ NGK B6HS (CR-mallissa Chpn N5C /NGK B ? ES
Sytytystulpan kärkiväli: 0.4-0,6 mm
Sytytystulpan kiristysmomentti: Sormikiristys+ 1/4 kierros
Pituus: 1830 mm (CR=1780mm)
Maavara: 290mm (CR=250mm)
Akseliväli: 1140 mm
Eturengas: 2.25X23" (CR-mallissa 2.75X21")
Takarengas: 2.75X21"
Paine: (etu, taka) 1,7 ja 2,2 bar

Lähteet

Alfamer moponkorjausopas


Alkuperäisen tekstin kirjoittanut: Eki1 Kirjoitusapua ovat antaneet mm. "Juha", "Tuoppi" (nimimerkit rapapappojen foorumilta...)

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista