Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

HODAKA oli suurehkon japanilaisen, komponenteista moottoripyöriä valmistaneen YAMAGUCHI:n (1941-1963) eräs moottoritoimittaja. Suuren Yamaguchin äkillinen ja odottamaton vararikko ajoi monet sen alihankkijat tai osien toimittajat vaikeuksiin, näin myös Hodakan. Onnellisten yhteensattumien kautta oregonilainen Yamaguchi-maahantuoja PABATCO (Pacific Basin Trading Company) ja japanilainen Hodaka onnistuivat kuitenkin yhdistämään USA:n myyntikanavat Japanin valmistustoimintaan, ja yhteistyöstä syntyi pienten maastopyörien valmistaja, mikä toimi Yhdysvalloissa vuosien 1964-1978 välillä. Se löysi pyörillään uudenlaisen ostajakunnan, sillä 1960-luvun alun japanilaiset moottoripyörät olivat rakenteiltaan liian hentoja maastoajoon Scrambler-mallisina (katupyöriä nappularenkailla ja yläkautta vedetyillä pakoputkilla), kun taas brittipyörät olivat liian raskaita sekä huoltointensiivisiä tavallisen kansalaisen harrastusvälineiksi.

Hodakan pirteät ja kestävät pienet kaksitahtimoottorit yhdistettyinä kunnolliseen alustaan osuivat tarkalleen tuon uuden ostajakunnan makuun ja tarpeisiin, ja huvittavasti nimetyt mallit (ml. humoristiset mallitarrat ja mainokset) puhuttelivat suurta USA:n länsirannikon rentoa "baby boomer"-sukupolvea. Hodakat laukaisivatkin Oregonissa ja Kaliforniassa jokamiehen maastoajo- ja "trail"- eli endurovillityksen, mikä laajeni valtakunnalliseksi. Moni japanilainen suuryhtiö, muun muassa Yamaha 1968 pirteillä kevyillä AT-1 (125) ja DT-1 (250) malleillaan, hyppäsi pian mukaan buumiin, mikä 1970-luvulla siirtyi myös Eurooppaan - missä mm. Italiassa toki oli ollut vastaavia pieniä kilpakelpoisia maastopyöriä (ks. Italialaiset "regolarità"-mallit), mutta ei USA:n kaltaisia vapaita alueita, tai vapaamielisyyttä maastoajelujen suhteen.

Hodakat olivat aluksi katulaillisia, eli ammattimaista kilpakalustoa kevyempiä harrastusvälineitä, mutta 1969 lähtien Hodaka "Super Rat"-motocrosspyörä oli suoraan paketista kilpailukykyinen tositoimissakin. Suuryhtiöiden paljon Hodakaa suuremmat resurssit sallivat Hodakaa runsaamman mallikirjon, sanotaanpa myöhään heränneen Hondan myyneen 1973 aluksi "Elsinore"-maastomallejaan jopa alle omakustannushintaan ottaakseen osansa kukoistavasta markkinasektorista. Viimein isot syrjäyttivät pienen valmistajan markkinoilla. Myös eurooppalaiset tulivat aikanaan mukaan ammattilaispeleinä, mm. Jack Pentonin kautta (KTM osti tiettävästi Pentonin maasto- ja aavikkokilpuri-operaation ja jatkoi sitä).

TRAFI-tilasto 11/2015 ei näytä ainuttakaan Hodaka- tai Yamaguchi-pyörää Suomen rekisterissä, eli lyhyehkö esittelyjuttu motot-tietopankissa linkkeineen riittänee toistaiseksi. Sittemmin on ilmennyt, että Hodaka-moottoripyöriä on myös Suomessa. Niinpä vanha sanonta "jos niitä on valmistettu edes kaksi kappaletta on yksi niistä tullut Suomeen" pitää edelleen paikkansa.


Linkkejä

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista