Sisällysluettelo
Jarrupalojen vaihto
Jarrupalojen vaihto kannattaa aloittaa avaamalla jarrupalojen kiinnitys koska jos irrotat jarrut etupäästä ennen lukitusten avaamista niin lukitusten avaaminen vaikeutuu melko paljon. Palojen lukitusten avaamisen jälkee irroita jarrusatula ja se jää letkujen varaan roikkumaan.
Ota jarrusatula käteen ja aseta vaikka ne uudet palat sinne ja pumppaa jarrumäntiä sen verran ulos että saat hyvin puhdistettua jarrumännät. ( älä pumppaa liikaa ettei männät tule pois paikaltaan. Puhdistusaineena hyvä on tiskiaine + vesi yhdistelmä tai jokin muu vastaava esim wurth pineline.
Ota jarrupalat pois sieltä välistä ja suihkuta jarrusatulaan ja mäntiin pesuainetta ja anna hetken vaikuttaa. Ota isäsi tai siskosi hammasharjasi ja hankaa männät puhtaaksi joka puolelta. Ota puhdasta hanavettä ja huuuhtele jarrut pesuaineesta. Kuivaa paineilmalla jos mahdollista.
Paina jarrumännät sisään ja aseta uudet jarrupalat paikalleen. Kannattaa käyttää jarrupalojen lukitustapissa kuparitahnaa.
Tarkista lopuksi vielä jarrunesteen pinta ja ilmaa tarvittaessa jarrut.
Kiinnitä jarrusatula valmistajan suosittelemaan kiristysmomenttiin.
Huom!
Jarrupalat on vaihdettava määräajoin. Jos jarrupaloja ei vaihdeta ajoissa uuteen, pääsee jarrupalojen metalli osa jarrulevyä vasten jolloin jarrulevy naarmuuntuu ja kuluu vaihtokuntoon melko nopeasti. Laadukkaita jarrupaloja valmistavat ainakin Galfer, SBS, Malossi, EBC, ja Ferodo.
Ilmaus
Jarrut olisi hyvä ilmata esimerkiksi palojen vaihdon yhteydessä taikka silloinkun kahva tuntuu pehmeältä jolloin jarrujen teho tuntuu häviävän. Ennen ilmausta huolehdi tarvittavista työkaluista kuten letku jolla valutat nesteitä, työkalu jolla avaat ilmausnipan sekä astia johon valutat vanhat nesteet. Jarruneste säiliöön tulee lisätä aina uutta nestettä, eikä kierrättää vanhoja.
- Liitä ilmausnippaan mahdollisuuksien mukaan läpinäkyvä ilmausletku jolloin näet ilmakuplat, muista tietenkin pistää astia letkun alle. Ilmausletkuun tehdään senverta iso "joutsenenkaula", ettei jarruun pääse ilmaa vipua/poljinta vapauttaessa. Letkun asettelulla saattaa olla vaikutusta ilmakuplien poistumiseen.
- Avaa ilmausnippa ja ala pumppaamaan jarrukahvaa hitaasti, nestepinnan tullessa minimirajaan kaada uutta nestettä, ohjekirjan suosittelemaa. Joitakin nesteitä ei pitäisi sekoittaa keskenään, mieluummin ei kannata sekoitella niitä ollenkaan.
- Tarkkaile letkusta(mikäli läpinäkyvä) ilmakuplien poistumista. Älä päästä vipua/poljinta niin nopeasti että jarru imee ilmakuplan takaisin sisäänsä. Jatka kunnes kuplia ei enää tule.
- Mikäli jarrut ovat menettäneet paljon tehoa niin luultavasti neste on imenyt paljon kosteutta ja muuta likaa järjestelmästä, siellä olevan ilman lisäksi, tällöin olisi hyvä valuttaa järjestelmän läpi mahdollisimman paljon nestettä ja voidaan varmistua nesteen kunnollisesta uusiutumisesta.
- Sulje nippa ja MUISTA AINA pumpata kahva kovaksi heti ilmauksen jälkeen, jotta saadaan jarruihin paine ja ettei tulisi yllätyksenä painaessa kahvan pohjaan seuraavassa risteyksessä kun mitään ei tapahdu...
Vinkit
- Kannattaa muistaa, että jarruneste liuottaa todella tehokkaasti maaleja.
- Neste ei saa loppua pääsylinterin yhteydessä olevasta säiliöstä. Jos sieltä pääsee ilmaa järjestelmään, on homma aloitettava alusta.
- Jarruimuri on oiva apuväline jarruja ilmatessa.
- Jarrunestettä ei pitäisi päästää valumaan missään nimessä levylle taikka paloille, tämä voi pilata palat ja joudut ne taas vaihtamaan.
- Jos jarruvivussa/-polkimessa on jonkin säätöruuvi, löysää se löysimmilleen ennen ilmauksen aloittamista.
Alunperin Viljo||:n foorumille kirjoittaman tekstin pohjalta muotoiltu.
Jarrulevy
Myös jarrulevyjen on oltava kunnossa. Jarrulevyihin on merkitty minimipaksuus jota ohuemmaksi jarrulevyä ei saa lainkaan päästää kulumaan, jarrulevyt yleensä ovat varsin pitkä ikäisiä ja niitä ei yleeensä tarvitse vaihtaa montaa kertaa moottoripyörän käyttöiän aikana. MIN.TH =Minimum thickness=Minimipaksuus. Esimerkki kuvassa gsf1200:sen jarrulevyjen sallittu minimipaksuus on 4.5mm.
Jarrulevyn paksuuden mittaaminen sujuu tarkalla työntömitalla, mittausten välillä on hyvä käsin pyöräyttää rengasta vähän että saisit jarrulevyn paksuuden useammasta kohdasta mitattua mahdollisen epätasaisen kulumisen havaitsemiksi. Jarrulevyssä ei saa olla halkeamia tai syviä naarmuja. Pelkät pintanaarmut eivät haittaa.
Milloin jarruneste on syytä vaihtaa?
Jarruneste on vaihdettava määräajoin jotta jarrut toimisivat oikein. Yleensä moottoripyöräkohtaisessa omistajan käsikirjassa mainitaan jarrunesteen vaihtoväli(usein 24000km tai kahden vuoden välein riippuen siitä, että kumpi täyttyy ensin) ja oikeanlaisen jarrunesteen tyyppi(usein esim. DOT4). Jarrunesteen vaihtotarpeen voi myös havaita paljaalla silmällä sillä yleensä jarrunestesäiliössä on pyöreä linssi jonka läpi voi nähdä jarrunesteen värin. Jarrunesteen tulisi olla mielellään läpinäkyvän kirkas. Jos jarrunesteen väri on tumma tai jopa musta, on jarruneste syytä vaihtaa uuteen. Sillä jarrunesteen tummuessa alkaa jarrutusteho usein heikentyä ja jarrutusmatka kasvaa.
Miten tarkistetaan jarrunesteen oikea määrä?
Jarrunesteen oikea määrä on tärkeää jarrujen toiminnan kannalta. Jos jarrunestettä on liian vähän, jarrutusteho heikkenee paljon ja jarrutusmatka kasvaa reippaasti. Etsi tasainen maanpinta tai lattia, sillä epätasainen maanpinta voi helposti vääristää tuloksia. Jarrunesteen määrä tulisi tarkistaa moottoripyörän ollessa pystyssä(esim. kuin ajettaessa täysin suoralla tiellä), kuten keskiseisontatuella mikäli sellainen moottoripyörästäsi löytyy. Voit joutua hieman kääntelemään ohjaustankoa jotta jarrunestesäiliö olisi täysin suorassa ja vakaana. Jarrunestesäiliön linssin lähellä on yleensä merkkinä paksu viiva "-" ja sen lähelllä usein lukee "Lower", jarrunesteen määrän tulee mielellään edes hieman ylittää tämä merkki. Jos jarrunesteen määrä alittaa viivan "Lower" merkin, on jarrunestettä liian vähän ja jarrunesteen määrää tulisi lisätä.
Ennen jarrunesteen lisäämistä kannattaa kuitenkin tarkistaa jarrupalojen kunto. Loppuun kuluneet jarrupalat vaikuttavat jarrunestesäiliössä näkyvän jarrunesteen määrään, jos jarrupalat ovat kuluneet loppuun niin jarrunestesäiliössä näkyvän jarrunesteen määrä/pinta näyttää vähemmältä kuin mitä jarrunestettä todellisuudessa on koko jarrujärjestelmässä. Mikäli jarrupalat eivät ole juurikaan kuluneet ja silti jarrunestettä on liian vähän, on syytä tutkia koko jarrujärjestelmä mahdollisen vuotojen varalta. Jarrujärjestelmän on oltava täysin tiivis, minkäänlaista jarrunesteen hikoilua/vuotoa ei saa olla.
Miten tarkistetaan jarruletkujen kunto?
Vakiona moottoripyörän jarruletkut ovat usein kumia joka usein heikkenee ajan myötä. Siksi valmistajat usein suosittelevat että jarruletkut vaihdettaisiin 4 vuoden välein uusiin, kaikki moottoripyörän omistajat eivät sitä kuitenkaan tee. Vanhentuva letku alkaa monesti myös jarrutuksen aikana hieman venyä jolloin jarruteho heikkenee hieman. Jarruletkun kuntoa on välillä hyvä tarkistella mahdollisien halkeamien/murtumien varalta, mikäli jarruletkusssa on halkeamia/murtumia. Viimeistään silloin on syytä vaihtaa jarruletku uuteen, koska ellei jarruletkua vaihdeta tuolloin, on riski, että jarruletku alkaa vuotamaan jarrunestettä jolloin jarrut lakkaavat kokonaan toimimasta. Markkinoilla on myynnissä myös teräspunosjarruletkuja, joiden kestoikä on yleensä parempi kuin kumisien jarruletkujen ja lisäksi oikeanlainen teräspunosjarruletku parantaa jarrutustehoa hieman verrattuna kumiseen jarruletkuun. Mikäli teräspunosjarruletkun vaihtaa kumisen jarruletkun tilalle, on syytä valita oikean mittainen ja mielellään sellainen, joka on ulkopuolelta suojattu, koska suojaamaton teräspunosjarruletku voi vahingoittaa maalipintoja niihin osuessaan.
Yleisimpiä jarrujen epänormaaleja ääniä
1.Jarrusta kuuluu kolinaa. Yleisimpiä syitä jarruista kuuluviin kolinoihin ovat: Vääntynyt tai epätasaisesti kulunut jarrulevy. Epätasaisesti kuluneet jarrupalat.
2.Jarrusta kuuluu voimakasta rahinaa/hiomista muistuttavaa ääntä aina jarrutuksen aikana. Jarrupalat kuluneet täysin loppuun koska jarrupaloja ei ole vaihdettu uusiin tarpeeksi ajoissa, tästä johtuen jarrupalojen kitkapinta on kulunut pois jolloin tuloksena on metallin hioutuminen jarrulevyyn. Seurauksena tästä laiminlyönnistä on yleensä se että joudut uusimaan jarrupalojen lisäksi jarrulevyn koska jarrupalojen metalliosa on päässyt hiomaan jarrulevyn pilalle.
Jarrulevyt ovat hinnaltaan yleensä kappalehinnaltaan 2-4 kertaa kalliimpia kuin 1 pari jarrupaloja.
3.Jarrusta kuuluu voimakasta ulinaa. Usein ulina johtuu siitä että jarru takertelee hieman. Yleinen tapa ratkaista tämä ongelma on jarrujen puhdistaminen. Jarrupalojen takapuolen ja jarrujen liukutappien rasvaaminen vähäisellä määrällä esim. jarrurasvaa tai vaihtoehtoisesti kuparitahnaa. Huom. Rasvaa tai tahnaa ei saa päästä jarrupalojen kuluvalle kitkapinnalle eikä myöskään jarrulevylle! Juokseva öljy ei sovellu voiteluaineeksi. Toisinaan jarrusta kuuluva ulina voi johtua myös jarrupalojen kitkapinnan lasittumisesta, tähän auttaa jarrupalojen kitkapinnan minimaalinen mutta tasaiseksi hiominen hiekkapaperilla. Huom! mikäli hiot jarrupaloja, kannattaa varmuuden vuoksi käyttää hengityssuojaa mahdollisen asbestivaaran(asbesti on hengenvaarallista) vuoksi eryisesti mikäli kyseessä on useita kymmeniä vuosia vanhan moottoripyörän jarrupalat.