Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Uudet ketjut ja rattaat asennettuina

Ketjut ja rattaat tulisi vaihtaa noin 5000 - 10 000km (voi ajaa jopa n.30 000-40 000km hyvin hoidetuilla ja laadukkailla ketjuilla+rattailla, tällöin on erittäin tärkeää osata tutkia oikein ketjun kuluneisuutta.) Koska ketjut kuuluvat luonnollisesti moottoripyörän ja mopon kuluviin osiin, kuluneilla ketjuilla ajaminen voi olla jopa hengenvaarallista, sillä ketjujen katketessa suurissa nopeuksissa voivat pahimmassa tapauksessa joutua takarenkaan akselin ympärille tai lyödä jalkaan. Eräässä tapauksessa katkenneet ketjut olivat katkaisseet takajalkatapin, kuvitelkaa tämä isku omaan nilkkaanne.

Nykyään on helposti käsillä lähes jokaisessa alan liikkeessä jokaiselle moottoripyörämalille oma ketjurataspaketti joiden hinta vaihtelee 100 euron molemmin puolin. Itse suosin yhdistelmää JT:n rattaat ja DID:n XO-ketjut. Myös Biltemassa myydään ketjuja, mutta jälleen voidaan pitää hintaa laadun mittarina; itse en suosittele mikäli ei halua kokoajan olla vaihtamassa uusia ketjuja. Ketjut kannattaa ensikertalaisena ostaa vaikkapa pyörän omasta merkkihuollosta missä tietävät ketjujaon ja tarvittaessa lyhentävät ketjut. Jotta uusille ketjuille saataisiin mahdollisimman pitkä käyttöikä, muista kiristää ketjut säännöllisesti, ei liian kireälle eikä löysälle. Myös ketjuja tulisi rasvata tai öljytä tähän tarkoitetuilla voiteluaineilla säännöllisesti.

Uusien ketjujen ja rattaiden asentaminen

  • Paras tapa on nostaa pyörä jollekkin pukille millä saa takapyörän ilmaan, tämän jälkeen irroitetaan ketjulukko joka voi olla hankala tapaus, ruuvimeiselillä ja pihtejä apunakäyttäjen onnistuu. Mikäli lähistöllä on rälläkkä, sitä apuna käyttäen vanhat ketjut raa'asti poikki. Niitatuissa ketjuissa katkaiseminen onnistuu jollakin tuurnalla jolla lyödä niitit pois taikka katkaisemalla.
  • Irrota takarengas ja vaihda uusi ratas tilalle, yleensä takarattaan kiinnityspultit voivat olla tiukassa, sillä näissä on yleensä käytetty kierrelukitetta. Kierrelukitetta ei ole pakko laittaa uutta ratasta kiinnittäessä mutta on suositeltavaa, näin varmistetaan liitoksen pitävyys ja ei tule yllätyksiä, kierrelukitetta saa jokaisesta rautakaupasta sekä muun muassa Biltemasta ja Motonetista.
  • Eturattaan kohdalla voi olla hyvinkin pyöräkohtaisia kiinnitystapoja, kuten sokka tai tavallinen muutteri/pultti ja lukkolevy. Sokan saa auki hätätapauksessa ruuvimeisselillä mutta suositellaan käyttämään sille tarkoitettuja pihteja joilla sokka levitetään auki, näitäkin saa jokaisesta rautakaupasta mukaan lukien Biltemat. Jos sokan onnistuu katkaisemaan saa uusia myös yllämainituista paikoista. Lukkolevyt pystyy avaamaan ruuvimeisseliä/kuusiokoloavaimella. Mikäli rattaassa on normaali mutterikiinnitys voi se olla hyvinkin tiukassa ja yleensä ratasta joutuu pitämään pihdeillä paikoillaan. Muista lukita myös uusi eturatas.
  • Laita uudet ketjut rattaille, lukkolevylliset ketjut on helppo asennettava mutta eivät niin kestäviä kuin niitattavat, niitattavat ketjut voivat olla haastava niitata ensikertalaiselle, asennusta voi helpottaa lämmittämällä ketjulenkkejä joihin niitattava lenkki pujotetaan. Tämän jälkeen ketjut niitataan joka onnistuu pistetuurnalla ja tässä vaiheessa olisi hyvä olla kaveri pitämässä jotakin vastapuolella mitä vasten voidaan lyödä niittauksen helpottamiseksi, leka tai muu iso vasara on tässä tilanteessa kätevä, myös jostain on saatavilla erillisiä ketjun niittaustyökaluja.

Ketjujen lyhentäminen

  • Mikäli sinulla ei ole ketjunkatkaisijaa, rälläkällä saa hyvin poikki. Katso montako lenkkiä pitää poistaa, hio rälläkällä ketjukenkin niittitapin toinen pää pois vahingoittamatta itse lenkkiä ja kiilaa vaikka ruuvimeisselillä ylimääräinen levy pois.

Ketjulinja

Ketjulinjan säätöalueen kaiverretut tikut merkitty punaisella

Jotta moottoripyörällä ajaminen sujuisi turvallisesti. On ketjun ja rattaiden vaihdon jälkeen tai pelkästään ketjun kiristämisen jälkeen tärkeää, että ketjulinja on oikeanlainen ennen ajoa. Väärällä ketjulinjalla ajaminen on hengenvaarallista koska ketjulinjalla on suora vaikutus koko takarenkaan suoruuteen, koska ketjun kiristäminen perustuu taka-akselin liikkumiseen säätämisen aikana.

Ketjulinjan voi tarkistaa ketjun säätöalueelle kaiverretuista tikuista, jotta ketjulinja on oikea, on moottoripyörän molemmilla puolella näkyvillä olevien tikkujen määrä oltava sama ja taka-akselin on oltava myös samassa kohdassa. Jos nämä poikkeavat toisistaan, on koko takarengas vinossa. Tällä on suora vaikutus moottoripyörän ajettavuuteen ja vino takarengas saa aikaan hengenvaarallista voblaamista ajon aikana. Myös ketjun käyttöikä lyhenee. Toinen tarkempi tapa tarkistaa ketjulinja on pyörän koko takapäästä katsoen kuinka takarattaan hampaiden päät asettuvat ketjun keskelle, samalla käsin todella hitaasti takarengasta pyöritellen vähintään muutamia kokonaisia kierroksia. Takarattaan hampaiden tulee pysyä tarkasti ketjun lenkkien keskellä taka-akselin mutterin kiristämisen jälkeen.

Muista myös tarkistaa ennen ajoa että taka-akselin mutterit (kuten kuvassa, isoin mutteri) on tiukasti kiinni. Löysä taka-akselin mutteri on ajon aikana vakava turvallisuus riski.

Huomiotavaa

Ketju ja rattaat tulisi aina vaihtaa yhtä aikaa uusiin. Mikäli vaihdat vain ketjun uuteen mutta et vaihda rattaita niin vanhat rattaat "syövät" ketjun nopeasti jolloin ketju ei olekkaan kauaa enää uusi. Mikäli vaihdat vain rattaat uuteen mutta et vaihda ketjua niin vanha ketju "syö" rattaat nopeasti jolloin rattaat eivät enää kauaa ole uusia. Lisäksi on todennäköistä että uusi ketju ei kunnolla asetu kuluneille rattaille.

Etuhammasrattaan kokoa muuttaessa kannattaa pitää mielessä, että eturattaan hammasluvun tulisi olla ainakin pariton ja lisäksi jaoton luku. Näin siksi, koska ketjussa on aina parillinen määrä lenkkejä ja parillisen hammaluvun kanssa samat ketjun holkit osuvat aina samaan hammasrattaan koloon ja näin ollen ketju ja ratas kuluu nopeammin.

Takahammasrattaan kanssa parittomuudella tai jaottomuudella ei ole väliä, koska se on sen verran suuri, että yhteen hampaaseen ei kohdistu niin suuria voimia kuin eturattaaseen. Välttämätön eturattaan hammasluvun parittomuus ja/tai jaottomuus ei kuitenkaan ole, mutta parhaimmassa tapauksessa ketjurataspakalle tulee jopa 10% pidempi kestoikä.

Milloin ketju on vaihtokunnossa?

Ketju usein kuluu tuhansien kilometrien myötä riippuen ketjun ja rattaiden tyypistä, lisäksi erityisesti huolloista (ratkaisevin asia). Ketjun kuluvuutta tutkiessa on syytä tutkia ainakin seuraavia asioita:


  • Jumittuneet ketjun lenkit. Usein nämä pystyy huomaamaan siitä että jumissa oleva ketjun linkki on hieman vinossa muihin ketjun linkkeihin verrattuna. Usein jumittuneen ketjulinkin huomaa myös siitä että ketjun vapaaliikettä tarkistettaessa ketjun vapaaliike muuttuu takarengasta pyöriteltäessä huomattavasti joko löysemmälle tai kireämmälle. Mikäli ketjunlinkki on jumissa, on se linkki voideltava huolella ja yritttää vapauttaa linkki joko käsin kääntelemällä tai ajamalla. Usein tämä ei auta jolloin ketju ja rattaat on syytä vaihtaa uuteen.
  • Puuttuuko ketjusta kumisia renkaita? Pyörittele käsin takarengasta ja tutki jokainen ketjun lenkki. mikäli ketjusta puuttuu yksikin kuminen rengas on hyvin todennäköistä että se lenkki alkaa pian jumiutua.
  • Onko ketjussa halkeamia? Mikäli ketjussa on halkeamia, on ketju syytä vaihtaa uuteen.
  • Kuinka paljon ketju on kulunut? Kokeile vetää ketjua pois takarattaan takaosasta, mikäli ketju irtoaa yli puoli hammasta rattaasta, ovat ketjut jo kuluneet ja vaihtokunnossa.
  • Tutki myös ketjun lisäksi rattaiden kuntoa, mikäli jommasta kummasta rattaasta puuttuu yksikin hammas. On ratas vaihdettava uuteen.

Katso myös

Ketjujen huolto

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista