Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
HPI:n kisasähköt

Tämä artikkeli opastaa kisasähköjen asentamisessa. Kisasähköt tulevat tarpeelliseksi (lue: pakolliseksi) 70 cc midrace-setillä, mutta jotkut päättävät investoida niihin jo aikaisemmin. Kisasähköt parantavat moottorin kierrosherkkyyttä, vääntöä, tehoa sekä huippukierroksia, mutta vain jos ne on oikein asennettu ja säädetty.

Disclaimer: artikkelin kirjoittaja(t) eivät ota vastuuta tämän artikkelin ohjeiden perusteella toteutetuista asennuksista. Aja viritetyllä mopolla vain suljetulla alueella, ja käytä asianmukaisia suojavarusteita.

Vakiosähköjen poistaminen

Vauhtipyörän kiila

Asennusruljanssi alkaa vakiosähköjen poistamisella. Mikäli moottori on vesijäähdytetty, vuodata jäähdytysneste pois, ja irroita vesipumppu magneeton päältä. Ilmajäähdytetyssä moottorissa riittää moottorin ilmanohjaimien sekä jäähdytyksen propellin poistaminen. Sen jälkeen pulttipyssyllä tai mielikuvitusta käyttäen vauhtipyörän mutteri auki, ja vauhtipyörä irti. Vauhtipyörän irroittamisessa oikeaoppinen työkalu on mallikohtainen ulosvetäjä, tiedustele paikallisesta moottoripyöräliikkeestä. Vauhtipyörän akselilla oleva kiila tulee myös irroittaa.

Vauhtipyörän takaa paljastuu staattori, jolla voi heittää vesilintua tai naapuria. Tai myydä. Myös CDI-boksi, puola ja niiden väliset johdot ovat turhia, mutta ne voivat myös jäädä runkoon kiinni (ei kyllä suositella, koska ovat vain tiellä ja tilalle on tulossa parempaa kamaa). Useinmiten kisasähköjä laitettaessa poistetaan myös skootterin sähkönippu ja vedetään tarpeelliset johdot uudestaan. Kannattaa ottaa huomioon se, että kisasähköt eivät usein tuota virtaa valoille/muille skootterin järjestelmille. Mikäli kisasähköissäsi on valopuola, noudata valmistajan toimittamia ohjeita sen kytkemiseksi mopon järjestelmiin.

Mekaaninen asentaminen

Vakiosähköjen lähdettyä vihreämmille niityille, on aika aloittaa kisasähköjen asennus. Huomioi valmistajan antamat asennusohjeet, nämä ohjeet kertovat miten homma yleisesti ottaen menee. Ainakin HPI:n sähköt asentuvat hienosti näiden ohjeiden perusteella.

Yleensä kisasähköissä tulee mukana sähköjen takalevy, mikä pultataan kiinni vakiostaattorin kiinnikkeisiin. CDI-boksin sekä puolan paikan voi itse päättää, mutta kannattaa ottaa huomioon johtojen pituudet. Lisäksi puolan tulee olla maadoitettu, mikä onnistuu joko pulttaamalla se kiinni hiottuun rungon kohtaan, tai vetämällä johto puolan kiinnikkeestä runkoon. Kisasähköjen kanssa kannattaa myös vetää ylimääräinen maapiuha lohkoilta runkoon, sillä kokemusten perusteella se vähentää voimasanojen käyttöä sekä asennusjuomien kulumista ainakin puolella.

Karkea säätäminen / asennus

HPI:n sytytyskäyrä

Jäljellä pitäisi olla kaksi komponenttia, vauhtipyörä sekä uusi staattori. Kisasähköissä ei ole ajoituskiilalle paikkaa, joten vauhtipyörän ja staattorin keskeinen suhde määrää moottorin sytytyksen ennakon. Sopiva karkea ennakko on noin 3 - 4 mm ennen YKK. Asennuksessa vauhtipyörä kiristetään kiinteästi kampiakselille, ja staattori kiristetään keskiasentoonsa (huomasithan että siinä on radiaalisia lovia, joiden ansiosta staattoria voi käännellä => hienosäätää?).

Poista siis mopon tulppa, ja laita tulpanreiästä sisään työntömitta. Tässä on hyvä olla kaveri apuna. Katso työntömitasta em. ennakko ennen YKK, ja käske kaveria pitämään kampiakselia paikallaan. Skoottereissa tämä onnistuu helposti variaattorin puolelta.

Seuraavaksi kiristä staattori keskiasentoonsa löysästi. Tarkista valmistajan asennusohjeista ajoitusmerkkien paikka, ja sijoita vauhtipyörä paikalleen. Ideana siis se, että sytytys tapahtuu juuri tässä kohdalla, männän ollessa 3,5 - 4 mm EYKK. Ota myös huomioon moottorin pyörimissuunta, esimerkiksi HPI:n sähköissä vauhtipyörän HPI-logon tulee olla oikealla, ja ajoitusmerkki on staattorin vasemmasta reunasta lukien toinen iso viiva. Laita vauhtipyörän mutteri kevyesti kiinni.

Tarkista kisasähköjen säädöt uudelleen, eli että ajoitusmerkit täsmäävät eikä mäntä ole liikkunut paikaltaan. Aivan pieni heitto ei haittaa, sen voi korjata myöhemmin kääntelemällä staattoria. Kiristä vauhtipyörä kireälle, ja tiukenna staattorin kiinnitysruuvit.

Tähän kappaleeseen liitetyssä kuvassa näkyy syttyskäyrä, mikä saattaa auttaa ymmärtämään sytytyksen toimintaa. Kierrosluvun noustessa CDI-boksi siis muuttaa sytytysennakkoa. Mitä me muutamme sytkää säätäessä, on koko käyrän korkeutta. Käyrän muotoon ei voi vaikuttaa, mutta sitä voidaan siirtää yls- (aikaisemmalle) tai alaspäin (myöhäisemmälle) koordinaatistossaan.

Hienosäätö

Nakutus

Käynnistä kone, ja käy testilenkillä. Mikäli kone potkii takaisin käynnistettäesä, käännä staattoria hieman myötäpäivään. Mikäli koneesta kuuluu nakuttavaa ääntä, käännä myös staattoria myötäpäivään.

Mikäli edellämainittuja ongelmia ei esiinny, voit kokeilla kääntä staattoria hiemn vastapäivään. Jos tehoa tuli lisää eikä kone vieläkään potki takaisin / nakuta, toista tarvittaessa. Tavoitteena on saada sytytys mahdollisimman aikaiselle ilman nakutusta tai takaisin potkimista. Näin saadaan yleensä eniten tehoa. Kaikkein tarkin säätö onnistuu dynamometrissä, mutta toisaalta allekirjoittaneen kerrotaan joskus säätäneen skootterinsa persdynolla 0,2 hevosvoiman päähän parhaimmasta dynolla saavutetusta tehosta.

Artikkelin kirjoittanut kale, parannukset ja lisäykset tervetulleita :)

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista