Moottoripyörällä ja mopolla ajettaessa sekä kyydissä ollessa on lain mukaan käytettävä hyväksyttyä suojakypärää. Kypäriä löytyy usean mallisia, värisiä, kokoisia ja hintaisia, joten jokainen varmasti löytää mieleisensä.
Sisällysluettelo
Kypärän malli
Kypärät jaetaan yleensä avokypäriin, integraali- eli umpikypäriin, näiden välimuotona pidettäviin crossikypäriin sekä avattaviin kypäriin. Moottoripyöräilijät suosivat yleensä avattavia tai kiinteitä umpikypäriä, customeilla ajavat valitsevat monasti avokypärän ja enduropyöräilijöillä kypäränä on usein crossikypärä ajolasien kanssa.
Umpikypärät
Umpikypärät ovat myydyin kypärämalli. Ne suojaavat pään ympärystän tehokkaasti ja ovat useimmiten muita kypärämalleja hiljaisempia. Jotkut kokevat umpikypärän ahdistavaksi. Mikäli kypärässä on huono ilmanvaihto, kypärä voi tuntua liian kuumalta päässä. Visiirin huurtuminen on myös yleinen ongelma. Tehokkain keino huurtumisen torjuntaan on visiirin sisäpinnalle kiinnitettävä pinlock-lisävisiiri.
Avattava vai kiinteä integraalikypärä?
Kuten todettu, integraalikypäriä on saatavissa sekä avattavina että kiinteinä malleina. Avattavassa kypärässä leukaosa saadaan nostettua ylös, jolloin kypärä on helpompi riisua tai pukea sekä keskustelu ja silmälasien asettaminen helpottuu. Kypärän avausmekanismit vaihtelevat, toisia voi käyttää yhdellä kädellä, jotkut vaativat kaksi kättä auetakseen. Avattavat ovat poikkeuksetta kalliimpia, usein painavempia ja joskus meluisampia eivätkä suojaa yhtä tehokkaasti kuin kiinteät mallit. Avokypärää voi kuitenkin suositella silmä- tai aurinkolasien käyttäjille sekä niille, jotka haluavat umpikypärän lisäksi kokea myös avokypärän hyvät puolet.
Avokypärät
Avokypäriä on saatavissa sekä visiirillä että ilman. Avokypärässä voi olla irroitettava aurinkolippa, integroitu tummempi visiiri ja monia muita ominaisuuksia, tai se saattaa olla yksinkertaistettu puolipallon muotoinen "tykinkuula". Kannattaa pitää mielessä, että visiiritön avokypärä ei törmäystilanteessa suojaa kasvoja lainkaan, joten seurauksena voi olla kohtalokkaitakin vaurioita. Lisäksi avokypärän käyttäjät joutuvat kärsimään ajoviimasta, kasvoille lentävästä pölystä, sateesta sekä hyönteisistä. Avokypärä on myös useimmiten umpikypärää meluisampi. Avokypärän valinta onkin lähes aina tyylikysymys.
Crossikypärät
Kuten nimistä voi päätellä, nämä kypärät ovat lähtöisin metsästä ja soramontuilta. Crossikypärässä ei ole visiiriä, vaan sen kanssa pidetään erillisiä ajolaseja. Ratkaisu on käytännössä huurtumaton, lasien tuuletuksesta riippuen. Haittapuolina ovat joissakin kypärissä olevien aurinkolippojen ylös vetävä voima kovemmissa nopeuksissa, mahdollisesti kasvoille osuva ajoviima sekä usein umpikypäriä korkeampi melutaso. On olemassa myös ns. streetfighter -kypäriä, jotka ulkoisesti muistuttavat visiirillä varustettua crossikypärää. Näitä voidaan verrata umpikypäriin, joskin mahdollinen aurinkolippa saattaa aiheuttaa vastaavia kypärää repiviä voimia kuin crossikypärässä.
Kypärämateriaalit
Kypäriä valmistetaan niin polykarbonaatista eli muovista kuin erilaisista kuitumateriaaleista. Polykarbonaattikypärät ovat halvempia, mutta kuitumateriaalista valmistetut kypärät ovat useimmiten lujempia ja kevyempiä kuin muovikypärät. Lisätietoa aiheesta löytyy artikkelista Kypärämateriaalien erot.
Kypärien ominaisuuksia
Vaikka kypärät olisivat saman mallisia, suunnilleen saman hintaisia ja valmistettu samasta materiaalista, niiden väliltä saattaa löytyä suuriakin eroja ominaisuuksissa.
Jäykkyys ja pehmusteet
Kypärän tärkein tehtävä on suojata päätä törmäystilanteessa. Täyttääkseen tämän tehtävänsä, kypärän tulee olla riittävän luja mutta samalla tarpeellisesti pehmustettu, jotta se ottaisi hallitusti vastaan pään liikkeen. Tarkista ettei kypärässä ole sisäpuolella mitään ulokkeita tai kovia/teräviä kohtia, jotka voisivat aiheuttaa päähän vammoja kolaritilanteessa. Jotkut kypärävalmistajat eivät kustannusten säästämiseksi valmista kaikille eri kokoisille kypärille omia kuorirakenteita, vaan käyttävät samaa ulkokuorta kahden koon kypärässä muuttamalla pehmusteiden paksuutta. Parasta olisi, jos jokaiselle koolle olisi oma kuorensa. Pehmusteita tutkiessasi ota huomioon karheus/pehmeys, pehmusteiden jäykkyys ja irroitettavuus. Irroitettava ja pestävä sisusta on huomattavsti helpompi pitää puhtaana kuin kiinteä.
Tuuletus
Etenkin umpikypärissä riittävä tuuletus on välttämätöntä. Tuuletusaukkoja voi olla visiirin ylä- ja alaosissa, leukaosassa, visiirin päällä sekä kypärän laella tai takaosassa. Olisi hyvä, jos ainakin osan tuuletusaukoista saisi suljettua kylmällä ajoa silmälläpitäen.
Visiiri
Visiiri suojaa silmiä ja kasvoja sateelta, hyönteisiltä, pölyltä ja roskilta sekä muilta ulkoisilta vaaroilta. Vauhdissa hyönteiset voivat iskeytyä kivuliaasti kasvoihin, ja pahimmassa tapauksessa silmiin. Visiirin tulisi liikkua kevyesti, sulkeutua tiiviisti ja se pitäisi sadekelillä ajamista varten saada jäämään myös hieman raolleen. Ilman työkaluja irroitettava visiiri on huomattavasti helpompi puhdistaa kuin työkaluja irroitukseen vaativa. Yleiskäyttöön kirkas visiiri on ehdottomasti paras. Tummennettu visiiri on mukava auringonpaisteella, mutta sitä ei voi käyttää hämärässä valaistuksessa. Suositeltavaa onkin tummennetun visiirin sijaan käyttää kirkasta ja häikäisyn ilmetessä laittaa aurinkolasit päähän.
Leukahihna
Leukahihna varmistaa kypärän pysymisen päässä ja sen tulisi olla aina kiinnitettynä. Sopiva kireys on enintään sormen paksuus leuan ja hihnan välissä, muutoin hihna on liian löysällä. Hihna voi olla kiinni D-soljilla tai pikalukolla. Pikalukko on nopeampi käyttää, mutta D-solkien sanotaan olevan varmempi ratkaisu.
Väri ja kuviointi
Kypärän väri on paitsi esteettinen, myös turvallisuuskysymys. Kirkkaan värinen tai vaalea kypärä erottu paremmin kuin musta. Valkoinen on myös helposti erottuva ja suhteellisen neutraali väri. Neutraali väritys on eduksi myös siinä tapauksessa, kun mopo/moottoripyörä vaihtuu toisen väriseen kulkuneuvoon.
Jos haluat maalata kypäräsi kypärän täytyy olla kuitua. Muovikypärien maalaaminen ei ole suotavaa koska osan niiden pintajännitykseen perustuvasta suojauskyvystä sanotaan katoavan.
Vinkkejä ostajalle
Kypärä on tärkein turvallisuusvaruste, siksipä se kannattaa hankkia osaavasta alan liikkeestä tarjoushallin sijaan. MP-liikkeessä myyjä tuntee kypärät ja osaa kertoa niiden ominaisuuksista sekä suositella parhaiten juuri sinun käyttötarkoitukseesi sopivaa mallia.
- Pyydä vaikka kaveria tai sukulaistasi mittaamaan sinun pääsi ympärysmitta esim. mittanauhalla. Jos pääsi ympärysmitta on esim. 58cm niin aloita kypärän sovittaminen niistä kypäristä joiden ilmoitetaan sopivan 58cm kokoiselle päälle, ainakin arain kypäristä tämä on kokoa M(medium).
- Sovita kypärää aina ennen ostopäätöstä. Kypärän tulisi tuntua napakalta ja tiukalta päässä, ajan kuluessa pehmusteet muotoutuvat pääsi mukaan. Kypärä on paras silloin, kun se uutena puristaa vähän, sillä se kyllä muotoutuu ajan myötä sopivaksi. Liian iso kypärä hölskyy päässä, liian pieni tuntuu tuskaiselta. Leuan on myös mahduttava kypärän suojiin.
- Jokaisella on oman muotoinen kallo, joten oikean muotoinen kypärä löytyy vain sovittamalla riittävästi eri vaihtoehtoja.
- Kiinnitä huomiota kypärän liikkumiseen päässä. Pysyykö kypärä paikoillaan, jos ravistat päätä kevyesti? Ellei, kypärä voi olla liian iso tai malliltaan sopimaton.
- Kypärän tuottama melu vaihtelee riippuen siitä, millä pyörällä ajetaan, millaisia ulokkeita kypärässä on ja miten se istuu päässä. Parasta olisi jos pääsisit kokeilemaan kypärää omalla menopelilläsi ajaen.
- On suositeltavaa valita tunnettu valmistaja (esim. Arai, Vemar, Shoei), jonka tuotteisiin saa jatkossakin varaosia.
- Värityksessä näkyvyyden tulisi olla näyttävyyden edellä.
- Hinta ei saisi olla ratkaiseva valintakriteeri. Kypärä on pään, aivojen ja muiden herkkien osien ainoa suoja. Kolaritilanteen jälkeen on hyödytöntä miettiä, olisiko kalliimpi kypärä säästänyt motoristin kohtalokkailta vammoilta.
Käytetty kypärä?
On suositeltavaa hankkia vain uusia kypäriä, sillä kolhut ja muut ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa kypärän suojaavuuteen. Mikäli ostat käytettyä kypärää, tutki sen lujuus ja kunto tarkoin. Kolhut, naarmut ja irronnut maali kielivät kypärän kokemista iskuista. Käytetyn kypärän valintaan pätevät samat kriteerit kuin uudenkin. Ota myös huomioon hygienianäkökohdat, ellei edellinen omistaja ole käyttänyt kypärähuppua.
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Tekstin on kirjoittanut Vauhtiviivatarra.