Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kawasaki ZR750 Zephyr

Moottoripyörä on kaksipyöräinen moottoriajoneuvo, jonka kuljettamiseen yleisillä teillä edellytetään A1 tai A luokan ajokorttia. Moottoripyörätyyppi ja vaadittava ajokortti määräytyy moottorin kuutioiden, tehon sekä teho-paino suhteen perusteella.

Moottoripyöriä on liikenteessä noin 200 000.

Moottoripyörä- ja ajokorttiluokat

AB ajokortti

Alle 50 kuutioisella polttomoottorilla varustetut tieliikennekäyttöön tarkoitetut kaksipyöräiset ovat mopoja. Mopolla ajamiseen tarvitaan M-luokan ajokortti eli mopokortti.

Alle 125 kuutioiset moottoripyörät ovat kevytmoottoripyöriä ("kevareita", "piikkejä"). A1 eli kevytmoottoripyöräkortilla saa ajaa alle 125 kuutioista ja alle 11kW (15hv) tehoista kevytmoottoripyörää.

"Pikku-a" eli väliluokan A-moottoripyöräkortilla saa ajaa alle 25kW tehoista moottoripyörää - jonka tehon suhde omamassaan ei ylitä 0.16 kW/kg - kuutioihin katsomatta. "Pikku-a" on tarkoitettu nuorille kuljettajille kahden vuoden ajoharjottelujaksoksi ennen ison moottoripyörän sarviin hyppäämistä.

"Iso-A"- eli normaalilla A-moottoripyöräkortilla saa ajaa kaiken tehoisia ja kokoisia moottoripyöriä. Rajoituksettoman A kortin saa ilman aiempaa ajokokemusta 21 vuotiaana, tai 20 vuotiaana ajettuaan kaksi vuotta väliluokan A-moottoripyörää.

Eri tyyppiset moottoripyörät

Moottoripyöriä on moniin eri mieltymyksiin ja käyttötarpeisiin.

Honda CR 125

Enduro/motocross

Enduro-moottoripyörät on tarkoitettu ensisijaisesti maastoajoon. Enduro-moottoripyörälle tyypillistä on suuret nappularenkaat (edessä suurempi halkaisija kuin takana) sekä korkea maavara ja istuinkorkeus. Enduro-moottoripyöriä rekisteröidään paitsi normaaliin tieliikennekäyttöön ("valkokilpinen"), myös kilpailukäyttöön ("punakilpinen"), jolloin tiellä saa ajaa vain kilpailutarkoituksessa. Enduroissa käytetään useimmiten yksi- tai kaksisylinterisiä kaksi- tai nelitahtimoottoreita.

Supermoto

Supermoto-moottoripyörä on kiteytettynä enduro-moottoripyörä koville alustoille kuten asfaltille tarkoitetuilla renkailla, vanteilla, jousituksella ja jarruilla. Supermoto on kilpailulaji, mutta nykyisin myös suosittu tieliikennemoottoripyörätyyppi.

Custom moottoripyörä

Custom/chopper

Tätä moottoripyöräluokkaa kuvaa parhaiten amerikkalaismerkki Harley-Davidson. Custom moottoripyörille ominaista ovat suurella iskutilavuudella ja hyvin maltillisella viritysasteella varustetut vääntävät V-moottorit, matala istuinkorkeus sekä muita moottoripyörätyyppejä edempänä sijaitsevat jalkatapit tai astinlaudat. Ominaista ovat myös runsas kromin käyttö, nahkalaukut ja -hapsut sekä choppereissa pitkät etuhaarukat ja korket ohjaustangot. Rauhallisen "chillailijan" valinta.

Kawasakin perinteinen nakupyörä

Naku/perus/retro

Nakupyöriä ovat perinteiset katumoottoripyörät joissa on pysty ajoasento ja joissa ei ole ylimääräisiä katteita. 70-luvun esimerkkejä Hondan CB 750 Four "Tuutti" sekä Kawasakin Z1 900 "Ysi", nykypäivän sporttisia vastineita Honda Hornet sekä Kawasaki Z750/1000 (joita joku kutsunee jopa streetfightereiksi).

Retrohenkisiä nakupyöriä ovat esimerkiksi kevyesti retro 1990 luvun Kawasaki Zephyr (esikuvana 1970 luvun Z 900) sekä 2000 luvun Kawasaki W650 (esikuvana 1960 luvun brittipyörät)

Kawasaki ZX-6RR 2003

Sportti/kyykkypyörät

Nämä muoviluodiksikin kutsutut ratakilpurien näköiset muovikuorilla täysin katetut moottoripyörät saivat alkunsa 1980 luvun lopulla (esimerkiksi Suzuki GSXR, Honda CBR). Aluksi sporttisimmatkin mallit olivat nykymittapuun mukaan varsin maltillisia matkamalleja, nykyisen trendin ollessa hyvin lähellä aitoa ratakilpuria. Nykyään tieliikennekelpoiset sporttipyörät jakautuvat kahteen ryhmään, matkapyöriin sekä ratapyöriin.

Sporttipyörille ominaista on korkea huipputeho ja huippunopeus, hyvä teho-paino suhde, enemmän tai vähemmän etukenossa makaava ajoasento sekä hyvä aerodynamiikka.

Streetfighter pyörä asianmukaisessa käytössä

Streetfighter

Streetfighter buumi alkoi 1990 ja 2000 lukujen vaihteessa. Streetfighter on sporttipyörästä katteet poistamalla, välityksiä muuttamalla ja korkeamman motocross-ohjaustangon vaihtamalla tehty "rähinäpyörä". Tehokas temppuilupyörä joka keulii ja polttaa kumia vaivatta. Nykyisin usein myös ulkoasultaan pitkälle muokattu agressiivisen näköinen näyttelypyörä.

Nykyisin moottoripyörävalmistajilla on muodissa tehdä "valmiita" streetfightereita eli sporttipyörän moottorilla varustettuja perinteistä radikaalimmin muotoiltuja nakupyöriä. Siitä ovatko nämä todella streetfightereita, voi olla montaa mieltä.

Mistä moottoripyörä koostuu

Moottoripyörän peruselementit ovat pyörät, jousitus, runko, moottori, jarrut, penkki, polttoainesäiliö, lokasuojat, valot sekä hallintalaitteet. Tässä joitakin tarkemmin selitettyinä.

Moottori

Kawasakin ilmajäähdytteinen rivimoottori

Moottoripyörän moottorit ovat nykyään useimmiten nelitahtisia ja ne ovat joko ilma- tai vesijäähdytteisiä. Moottorirakenteista yleisimpiä ovat yksisylinteriset, kaksisylinteriset V-twinit sekä 2-4 sylinteriset rivimoottorit.

V-Twin moottorit ovat yleisiä custom moottoripyörissä, ja niitä käytetään jonkin verran myös sporttipyörissä. V-moottori tarjoaa muhkean väännön ja huipputehon rivikonetta matalammilla kierroksilla.

Edulliset ja yksinkertaiset pyörät ovat usein joko yksisylinterisiä tai kaksisylinterisiä rivimoottoreita. Näin saavutetaan riittävä teho ja kestävyys edullisesti.

Perus- ja sporttipyörät ovat useimmiten nelisylinterisiä rivimoottoreita. Tehokkaimmat ovat vesijäähdytteisiä. Rivimoottoreilla saavutaan tasainen ja tärinätön käynti sekä nykyisillä sporttipyörillä hulppeat huipputehot korkeilla kierroksilla.

Harvinaisempia moottorityyppejä ovat BMW:n jo vuosikymmeniä suosima kaksisylinterinen boxer moottori sekä lähinnä nykyaikaisista Triumpheista tuttu kolmesylinterinen rivimoottori.

Vaihteisto ja voimansiirto

Tyypillisesti vähätehoisemmissa pyörissä on vaihteita viisi ja tehokkaammissa kuusi. Hieman vanhemmissa on usein viisi vaihdetta, uusissa usein kuusi. Hyvin harvassa vaihteita on jopa seitsemän (kuten 1990 luvun Cagiva Mito).

Voima välitetään takapyörälle tyypillisesti jatkuvaa hoitoa vaativalla ketjulla (nykyisin X- tai O-rengasketju). Etenkin custom moottoripyörissä käytetään myös huolettomampaa hihnaa, ja joissakin matkapyörissä huoltovapaata kardaania.

Polttoaineensyöttö

Polttoaineen syötöstä vastaa lähes kaikissa 1990-luvun ja vanhemmissa pyörissä kaasuttimet ja uusimmissa malleissa elektroninen polttoaineen ruiskutus. Runsaan ilmansaannin takaa sporttipyörissä ram-air ratkaisut eli ajoviiman avulla ylipaineistettu ilmansuodatinkotelo. Täten huipputeho kasvaa hieman nopeuden kasvaessa.

Runko

Yleisimmät runkokonstruktiot ovat teräsputkista hitsattu kehtorunko (customit, peruspyörät) sekä varsinkin sporttisista pyöristä tuttu moottorin yläpuolisista alumiinipalkeista koostuva tukeva ja kevyt runko. Näiden välimuoto on mm. Ducateissa käytettävä teräsputkista hitsattu avoin, moottorin yläpuolinen, runko.

Takahaarukka

Runkoon liitettävä takahaarukka on tehty useimmiten joko teräs- tai alumiinipalkeista. Takapyörä kiinnitetään takahaarukkaan.

Etuhaarukka

Yleisin tapa toteuttaa etupyöräntuenta on käyttää teleskooppiputkia jotka kiinnitetään kolmiopaloin rungon ohjausakseliin. Yhä useammin etuteleskoopit ovat USD tyylisiä eli asennettu perinteiseen nähden ylösalaisin (UpSideDown). BMW käyttää myös erikoisempia etujousitusratkaisuita. Etupyörä kiinnittyy teleskooppiputkien alaosaan.

Etujarru

Jarrut

Yhä useammin sekä edessä että takana käytetään levyjarruja, jopa mopoissa. Tehokkaissa pyörissä etulevyjä on kaksi, yksi kummallakin puolella pyörää. Uusissa pyörissä - etenkin matkamalleissa - käytetään myös lukkiutumattomia ja jarruvoimaa sekä eteen että taakse jakavia ABS ratkaisuja.

Vanhoissa ja tehottomissa pyörissä käytetään rumpujarruja etenkin takana.

Jalkatappi ja jarrupoljin

Hallintalaitteet

Moottoripyörää ohjataan tangosta kuten polkupyörää. Tangossa on kierrettävä kaasukahva (oikealla puolella) sekä kytkin(vasemmalla)-, takajarru- (riippuu ja ei ole yleensä vakiona), etujarruvipu(oikealla). Valoja yms varten on katkaisijoita tangon kummassakin päässä.

Jalat pidetään jalkatapeilla, ja jaloille on myös vivut kummallakin puolella. Oikealla puolella on normaalisti jarruvipu ja vasemmalla puolella vaihdevipu. Vaihdevipu on kaksisuuntainen ja vaihdejärjestys on alhaalta ylös 1, vapaa, 2, 3, 4...

Ajovarusteet

Dainese nahkatakki

Nykyisin ajovarusteet ovat oleellinen osa moottoripyöräilyä. T-paita päällä ilman kypärää ajavat motoristit ovat enää vain elokuvista tuttu näky. Motoristin oleellisin ja ainoa pakollinen ajovaruste on kypärä. Lisäksi paljon käytettyjä ajovarusteita ovat ajotakit, ajohousut, ajohanskat sekä ajokengät. Materiaaleina käytetään nahkaa sekä kestäviä, vettä hylkiviä, tuulta läpäisemättömiä ja hengittäviä erikoistekstiilimateriaaleja. (Katso nahka vai tekstiili)

Ajovarusteet suojaavat paitsi tuulelta ja sateelta, myös onnettomuustilanteissa. Niistä pyritään tekemään iskuilta suojaavia sekä repeämättömiä. Uusimpia motoristin turvavarusteita ovat ajopukujen turvatyynyt.

Moottoriurheilu

Mika Kallio

Suomalaiset menestyvät hyvin moottoripyöräurheilussa maailmanlaajuisesti. Vuosikausien enduromenestykstä pitävät yllä esimerkiksi Samuli Aro, Kari Tiainen ja Juha Salminen. Kurapyörien lisäksi nykyään myös ratamoottoripyöräilyssä nähdään suomalaismenestystä Mika Kallion edetessä MotoGP urallaan. Tallien puolella menestystä MotoGP:n piikkiluokassa niittää vuoden 2008 maailmanmestaritalli Ajo Motorsport. Suomalaisia ratamoottoripyöräilyn menestyjiä olivat myös Jarno Saarinen ja Teuvo Länsivuori.

Moottoripyörien myyntitilastot

Seuraavassa myydyimmät moottoripyörämerkit ja -mallit vuonna 2008. Tilasto perustuu Tilastokeskuksen ja MP Kauppiaat ry:n julkaisuihin. Moottoripyöriä myytiin vuonna 2008 yhteensä 10 214 kappaletta.

Moottoripyörämerkit Moottoripyörämallit Moottoripyörätyypit Moottorin iskutilavuudet
  1. Honda 1 664
  2. Suzuki 1 547
  3. Yamaha 1 540
  4. Kawasaki 1 017
  5. Harley-Davidson 924
  6. KTM 621
  7. BMW 549
  8. Piaggio 484
  9. Husqvarna 380
  10. Triumph 341
  11. Muut merkit 1 147
  1. Yamaha YZF-R125 495
  2. Suzuki GSX1300R 431
  3. Honda CBR125R 321
  4. Husqvarna SM/WR125 317
  5. Suzuki GSF1250S 259
  6. Kawasaki Z750 247
  7. Yamaha FJR1300 197
  8. Yamaha FZ-1 196
  9. Piaggio GTS250 188
  10. Suzuki GSX-R1000 161
  1. Super Sport 2 667 (26 %)
  2. Touring 1 841 (18 %)
  3. Enduro/SM 1 653 (16 %)
  4. Custom 1 529 (15 %)
  5. Katu/Naku 1 412 (14 %)
  6. Skootteri 820 (8 %)
  7. Tuntemattomat 292 (3 %)
  1. < 130 cm3 2 241
  2. 131 – 505 cm3 843
  3. 506 – 755 cm3 1 993
  4. 756 cm3 > 5 137

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista