Artikkeli käsittelee erilaisten musiikkilaitteiden asentamista moposkoottereihin.
Sisällysluettelo
Popit skootteriin
Sinua ehkä kiinnostaa omien poppilaitteiden rakentaminen menopeliisi. Et kuitenkaan tiedä miten ne rakentaisit? Lue seuraavia ohjeita ja käytä järkeäsi. Voit katsoa esim. motot.netin galleriasta hakusannalla "popit" tms, löydät monia eritavoin tehtyjä poppikokoonpanoja.
Materiaali ja sen työstö
Yleisimmin materiaalina käytetään vaneria, se on suhteellisen kallis, mutta kestävä materiaali. Itse olen käyttänyt poppeihini 4mm vaneria. Helpointa vanerin työstäminen on vannesahalla, mutta harvallapa tämmöistä kotoa löytyy, siispä myös kuviosaha (ts. säkättäjä) on melkolailla pätevä kapistus. Myös nauhahiomakone on hyvä loppuhionnassa.
Vaneria ei suinkaan kannata alkaa silppuamaan nuin vain, vaan tehdä sitä varten ensin kaava pahvin avulla. Leikkaat siis pahvin oikean muotoiseksi ja otat vanerista saman kokoisen palan. Sitten sovitat vaneria ja hiot sen oikean muotoiseksi.
Muita vaihtoehtoja vanerin sijasta on lasikuitu, jolla saa tehtyä näyttävämpiäkin muotoja. Lasikuidusta valmistus on tietenkin jo hankalampaa mutta sillä saa todella hienoa jälkeä. Lue myös artikkeli lasikuitukatteiden teosta.
Laitteet
Pelkkä mp3- tai CD-soitin ei pysty soittamaan kaiutinta voimakkaasti, joten tarvitset 12 V jännitteelle sopivan vahvistimen soittimen ja kaiuttimen väliin!
Mopoihin riittävän tehokkaita ja sopivan hintaisia vahvistimia myydään esimerkiksi Hong Kong -liikkeissä, mutta jos vain rahaa löytyy, voi parempiakin laitteita ostaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä tehokkaampia laitteita ostat, sitä enemmän ne maksavat ja sitä enemmän ne vievät virtaa.
Vahvistimen/soittimen tiedoissa lukee yleensä - asiaa voi kysyä myös kauppiaalta - paljonko se kuluttaa virtaa. Ennen vahvistimen ostoa kannattaa miettiä pystyykö akku antamaan niin paljon virtaa ja niin kauan kuin halutaan. Mopon vakioakussa ei aina välttämättä riitä potku ja virta soittimen/vahvistimen käyttöön. Kannattaa myös suojata akku sulakkeella, jottei akku vika-tilanteessa kärähdä. Sulakkeen koko riippuu käytettävän vahvistimen/soittimen maks. tehosta (W). Laskutapa on seuraava: Virta (I)= ***W / 12V = ** A (sulakkeen koko on ampeereissa.) Kannattaa valita hieman saatua tulosta isompi sulake.
Esim. Olet ostanut 12 V, 5 A vahvistimen/soittimen. Sen käyttöjännite on 12 volttia ja virrankulutus 5 ampeeria. Akkua ostettaessa on sinun siis ostettava 12 voltin akku. Kun puhutaan soittoajasta, soitin/vahvistin kuluttaa siis 5 A, joten 5 Ah (ampeeritunnin) akku kestää täydellä teholla ~1 tunnin soiton. Näin voi itse laskea kuinka suuren akun ampeerituntimäärältään ostaa. Laskutapa on suurin piirtein: Akun Ah jaettuna soittimen virrankäytöllä ~= soittoaika.
Akkua valitessa kannattaa miettiä, millaisen akun ostaa. Kun ostetaan tavallinen lyijyakku, sille on suositeltavaa tehdä teline, jossa se pysyy tukevasti kiinni, ettei koko boksi ole täynnä akkunestettä. Toinen vaihtoehto, joka on selkeästi parempi, on suljettu lyijyakku, jota voi käännellä ympäri miten vain ja silti se ei tahraa.
HOX! HOX! Jos ajoneuvossasi on vakiona akulla oleva sähköjärjestelmä, ei tietenkään erillistä akkua tarvita. Silloin miinus (-) kytketään runkoon ja plus (+) akun plus-navasta tulevaan johtoon, jossa on virta, kun virta on virta-avaimesta päällä.
Laitteet kiinni
Kaiuttimet ja soitin/vahvistin on hyvä kiinnittää vaneriin, myöskin kahvat olisi hyvä levyyn laittaa, jotta saat sen myöhemmin irti helpommin.
Ensimmäisenä kannatta mitata mm. kaiuttimien läpivientikohdan halkaisija ja soittimen/vahvistimen säätimien halkaisijat. Sitten laitat niiden keskikohtaan harpin kärjen ja pyöräytät toisella päällä ympyrän. Pienet reijät voit porata oikean kokoisella poralla, isommissa sitten poraillaan reikiä ympäri ympyrän kehää ja sitten sahaillaan joko ympyrän sisus pois tai reiät porakoneeseen liitettävän reikäsahan avulla, jolloin rei'istä tulee tarkalleen oikean kokoiset ja pyöreät.
Tämän jälkeen pitääkin vain kiinnittää laitteet paikoilleen ja yhdistää johdot. Soittimen/vahvistimen + johto tulee akun + napaan, sulake ja katkaisija tulevat tähän johtoon. Voit myös kytkeä kuten ylempänä jo sanottiin, plus-johtoon joka tulee virtalukon kautta, eli antaa virtaa, kun virta on virta-avaimesta päällä. Tällöin ei kytkintä välttämättä tarvita. Ja soittimen - johto tulee runkoon/akun -napaan kiinni. Muista myös kytkeä soittimen ja/tai vahvistimen herätejohto akun plus napaan. Liitosten kosteussuojaaminen esimerkiksi (sähköteipillä = huono) kutistesukalla tai vulganoituvalla teipillä on suositeltavaa.
Sitten voitkin koittaa poppien toimivuutta ja lähteä ajamaan kylille.
Päällystys
Yksi monista tämän jutun kirjoittajista ei päällystänyt poppejansa millään, koska vaneri oli viilutettua. Yleinen tapa on päällystä popit karvakankaalla, mutta se on melko kallista (kysy tarjousta kangasliikkeestä). Mutta jokainen päättäkööt itse millä poppinsa päällystää, vain mielikuvitus (ja raha) on rajana. Lasikuidusta tehtäessä on hyvä hioa levy kunnolla, maalata ja lakata, kuten kuidutusohjeissa kerrotaankin.