Sisällysluettelo
Temppujen alkeet
HUOM! En ota mitään vastuuta jos rikot itsesi/motosi temppuillessasi näiden ohjeiden mukaan. Eli temppuile omalla vastuullasi.
Sutiminen
Tästä tempusta suurin osa varmaan aloittelee harjoittelunsa. Tempun voi tehdä sekä asfaltilla että soralla. Tapoja on monia mutta seuraavia kaksi yleisintä: Laittamalla etujarrun lukkoon ja sitten vaan nostetaan kytkintä samalla antaen riittävästi kaasua, pitäisi renkaan lähteä sutimaan. Toinen tapa on laittaa jalat maahan, nojata runsaasti eteenpäin ja löysätä kytkintä ja pikku hiljaa kaasua käännellä niin mopo vähän sutii.
Rinki
Paska rinki, rinkilä, ympyrä tai miksi sitä nyt haluaa sanoa on myös melko helppo temppu, hieman erilainen tapa polttaa kumia kuin normaali sudittaminen. Alkuun kannattaa harjoitella hiekalla, jotta löytää oikean kulman ja sitten vasta siirtyä asfaltille. En nyt kertaa aloitus ohjeita kun on samat kun sudittamisessa. Kun on saatu rengas sutimaan lähetään kallistamaan pärrää vasempaan tai oikeaan riippuen kummalla puoella ole (oikealla ni sit vasempaan ja toisinpäin). Kun olet pyöräyttänyt ympyrän on temppu tehty ja voit joko tehtä muutaman lisää tai huristella paikalta pois.
Lukkojarrutus
Tämän tempun osaavat varmasti melkein kaikki: vauhtia tarpeeksi ja sitten takajarru lukkoon, niin siitä jää kivoja jälkiä tielle. Pyörää kallistamalla saadan vielä hieman muotoja viivoihin.
Endo
Endon eli etupyöräjarrutuksen tarkoituksena on saada mopo vauhdista pysähtymään ei kuitenkaan kuin seinään vaan etupyörällä kauniisti rullaten (perä ilmassa). Se tapahtuu yksinkertaisesti painamalla etujarrua tuntuvasti, mutta ei kuitenkaan lukkoon. Jos sinulla on hyvät jarrut, tämän pitäisi onnistua, mitä kovempi vauhti, sitä pidemmälle endotat. Endoa harjoitellessa vauhti kannattaa pitää järkilukemissa ja asento kannattaa olla käsivarsista hieman joustava, alussa et välttämättä uskalla nojata eteenpäin ym. kokemuksen mukana opit hyödyntämään painon siirtämistä jarrutushetkellä, takapään pompauttamista ym. Kannattaa muistaa että renkaan mentäessä lukkoon, voi olla aika tiukat paikat jos ei osaa hallita pyörää. Jarrutuksen alkaessa muista siirtää paino eteen ja nojaa tilanteen mukaan.
Ilman käsiä ajaminen
Tämä temppu on helpompaa tehdä taisaisilla teillä kuten asfaltoiduilla pätkillä. Ajat ihan normaalisti haluttua nopeutta ja sitten iroitat kädet tangosta. Vauhti kyllä hiipuu hiljalleen, mutta jos pidemmän matkan meinaat ilman käsiä ajaa on myös myynnissä kaasukäden lepuuttajia, jolla saat kaasun lukittua sopivaan asentoon.
Keuliminen
Tämä on jo sitten hieman vaativampi temppu ja sitä kannattaa ensin harjoitella tällä helpommalla tavalla: istutaan penkin melko taka osassa ja pidetään jalat tukevasti maassa, sitten laitetaan kaasua ja päästetään kytkin nopeasti eli tehdään kytkinpommi, niin pitäisi keulan nousta. Kun aiemmat on jo hallinnassa niin voi kokeilla keulimista tapeilta. Lähdetään ajamaan (hiljaisella vauhdilla) jalat tapeilla. Jotta keulan saisi ilmaan paina kytkin pohjaan ja anna tuntuvasti kaasua ja vapauta kytkin nopeasti . Tämä ei ole ainoa tapa nostaa keulaa vaan myös on "ns. limbotyyli"ja monia muita, muttei niistä enempää tässä. Kun tapeilta keuliminen sujuu voi yrittää ajaa mahdollisimman pitkään keula pystyssä ja kokemuksen kartuttua harjoitella "one händereitä" jne. Keulimisessa kannattaa kuitenki olla varovainen, koska menopeli saattaa keulia yli (varsinkin tehokkaammat) jos antaa kaasua, myös takajarrua täytyy harjoitella käyttämään jotta mahdolliset ylimeno -tilanteet pystyy estämään. Hommahan on loppujen lopuksi erittäin simppeli eli takajarruun painetta kun tuntuu että on menossa yli ja fysiikan lait tuovat keulaa alemmas (jos ei ole liikaa kulmaa jo). Hankaluus on hallita jarrun oikea puristuksen määrä (jos liikaa kolahtaa etupää lujasti tienpintaan ja jos liian vähän, menee ympäri) Sitä kannattaa myös harjoitella aluksi hitaammissa vauhdeissa. Keuliessa on hyvä vaihtaa vaihteita jos aikoo pidemmän matkan keulia jottei kone armottomasti huutaisi ja joutuisi pois tehoalueelta. Myös monissa pienemmissä menopeleissä joutuu keulaa nostamaan 1 vaihteella, koska tehot eivät riitä isommilla.
Nopeuden lisääminen tekee keulinnasta "helpompaa" eli takarenkaan hyrrävoima lisääntyy jonka seurauksesta tasapainottelu on helpompaa, mutta kovemmissa nopeuksissa pienetkin virheet voivat olla tappavia. Kuten jo eläkeläisetkin sanovat Rauhallisuus on valttia tässä hommassa eli mitä hitaampaa keulit sen haastavempaa se on mutta myös näyttävempää.
Tomm1 laatima "limbotyylin" opetusvideo http://s248.photobucket.com/albums/gg162/tomm1-/Mopoilut/?action=view¤t=opikeulimaantomm1tyylillmelkolpplol.flv