Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Xenon-valot

Yleisimmät moottoripyöräpolttimot

Xenon-valot, eli H.I.D. (High Intensity Discharge), suomeksi kaasupurkausvalo. Xenonpolttimossa on lasin sisällä kaasusäiliö, jonka molemmissa päissä on elektrodit. Kun elektrodeihin johdetaan usean tuhannen voltin sähköjännite, syttyy kaasuseoksessa elektrodien välille kirkas valokaari. Näitä valoja on alkanut näkymään uusissa autoissa pienen virrankulutuksensa ja valotehonsa takia. Lisäksi valojen väri on usein näyttävä. Järjestelmä koostuu 2 pääkomponentista, itse polttimosta ja korkeajänniteinvertteristä (ballasti).

Umpiovaihtoehdot

Mopoista löytyy lähes yksinomaan hieman vanhahtavia heijastinumpioita, mutta joissakin moottoripyörissä käytetään moderneja linssiumpioita. Umpiotyyppisi saat selville katsomalla sitä etukautta. Jos näet polttimon, kyseessä on heijastinumpio, mutta jos siinä näkyy selvästi linssi, eikä polttimoa pysty näkemään, on kyseessä linssiumpio. Käytännön eroa näillä ei paljoa ole, linssiumpio on hieman tarkempi valokuvioltaan ja käyttö yleistymään päin. Jos joudut uusimaan umpion, niin tässä oli päävaihtoehdot. Tosin vain harvoin uusiminen tulee kyseeseen.


Polttimo

H8-Xenonpoltin

Tavallisia tieliikennepolttimoita saa väriluokasta 2000K-12000K jotka tarkoittavat värejä oranssista violettiin. Näissä kaikissa on kuitenkin valkoinen pääalalla, ja "lisäväri" taustalla, joten ne eivät varsinaisia poliisimagneetteja ole. Hintaa polttimoilla löytyy yleensä 30-70e. Polttimoiden valoteho 35W luokassa vaihtelee 2000-3500 lumenin välillä. Mitä korkeampi (violetimpi) värilämpötila, sitä pienempi valovirta.

Tavallinen halogeenilamppu on n. 2500 kelviniä värilämpötilaltaan ja "sinisimmät" jopa 3500K (vaaleankeltainen). Hyvä väri xenon-polttimolle on 4300K joka vastaa puhdasta valkoista.

Värilämpötila Väri Valoteho (35W)
4300K Valkoinen 3100lm
5000K Valkoinen, aavistuksen sinertävä 3000lm
6000K Valkoinen, sinertävä 2900lm
8000K Sinertävä 2500lm
10000K Hyvin sinertävä 2300lm
12000K Voimakkaan sininen 2100lm

Ballasti

Ballasti, slim-mallia molemmat

Tieliikennekäyttöön saa ballasteja tehoilla 35W ja 55W. Tosin eksoottisempiakin voi jostakin löytää. 35W on yleisempi, vastaa valoteholtaan 110W halogeenia, mutta liikkeessä on alkanut näkymään reilusti tehokkaampia 55W (180W halogeeni) järjestelmiä. Autojen halogeenit taasen ovat yleensä 55W teholtaan. Ballastien hinta vaihtelee 70-150e perusmalleissa.

Ballasinta löytyy nykyään slim-malleina, jotka ovat huomattavasti vanhanaikaisia ballastija pienempiä. Lisäksi parempi digitaalinen elektroniikka on vähemmän alttiimpi häiriöille ja myös tuottaa vähemmän häiriötä.


Xenon vs. Halogeeni

Valotehoa

Käyttöikä: Xenon-valoilla jopa kymmenkertainen verrattuna halogeeniin. Ylimääräiset käynnistelyt ja voimakas tärinä kuitenkin lyhentävät xenon-valojen käyttöikää.

Hinta: Halvimmat xenonit saa Suomesta 100 eurontuntumaan, halogeenien lähtöhinnat ovat yhdestä eurosta ylöspäin.

Valoteho: Tavallisesti 2-3 kertaa parempi xenon-valojen hyväksi, jos molempien sähkönkulutus on sama.

Syttyvyys: Kylmät kaasupurkauspolttimot syttyvät aluksi hitaammin kuin halogeenit, mutta lämmettyään xenonit syttyvät täyteen kirkkauteen nopeammin.


Kuinka asennan xenonit mopooni?

Tässä kuva kun polttimo on kiinni maskissa.

Yleistä: Paketin mukana tulee yleensä ohjeet joissa on kytkentä kaavio. Mopossa tulee olla akku jotta xenonit saa toimimaan, ei kuitenkaan pakollinen, jos sähköasiat ovat hallussa. Yleensä 2-tahtisissa mopoissa etuvalolle ei tule tasavirtaa jota xenon vaatii toimiakseen, joten xenoneille täytyy ottaa virta suoraan akulta tai tehdä itse tasasuuntaajaa/jännitteensäädin kaasupurkausvalolle.

Polttimon kiinnitys: Jos sinulla on ba20d kannalla oleva maski, joudut kiinnittämään xenon-polttimon käyttäen liimaa tai vastaavaa. Itse laitoin H7-polttimon kiinni aluksi ba20d vakiokantaan liimalla (piti hiukan pienentää polttimon reunoja). Otin kannasta pois ne metalliliuskat joihin vakiovalon johdot kytketään ja xenonin johdot sen kannan läpi.

Johtojen kytkentä: Kuten jo todettiin paketissa tulee yleensä kytkentäohjeet, mutta tässäpä lyhyesti vielä. Virta xenoneille kannattaa laittaa releen kautta jottei katkaisija rasitu turhan takia eikä tule jännitehäviöitä.
Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Esikatselukuvaa ei voitu tallentaa kohteeseen
Releen kytkentä kaavio.
Tuosta kytkentäkaaviosta selkeää releen kytkentä. Herätevirta on siis virta jolla ohjataan relettä. Jos haluat että xenonit syttyvät silloinkun käännät virrat päälle ota virtalukon siltä piuhalta heräte johon tulee virtaa kun käännät virrat päälle.

Kuitenkaan tämä ei ole suositeltavaa patentti, sillä väärän poltinkannan käyttäminen johtaa vääristyneeseen valokuvioon ja suureen hajavaloon, joka sokaisee vastaantulijan. Tehokkaat valot vaativat vastuuta. Kannattaa hommata suoraan oikealla kannalla olevan xenonmuutossarja, vaikka saattaakin maksaa kympin pari enemmän. On paljon helpompi laittaa paikoilleen, valokuvio ei kärsi ja saat enemmän valosta irti.

Summa Summarum

Suosittelen xenon-valoja jokaiselle. Jopa kalliimmat mallit ovat ehdottomasti hintansa arvoisia, eivätkä jätä ketään kylmäksi. Reilun turvallisuusboostin lisäksi saat moposi näyttämään modernilta ja sen jälleenmyyntiarvo kasvaa.

Kauppoja

Xenonkauppa. fi Mootoripyöriin tarkoitettuja xenon sarjoja

Euro1supply.com moottoripyöriin ja autoihin tarkoitettuja xenon sarjoja sis. "slim" ballastin

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista