Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Yamaha XT125X -06

Yamaha XT125X on supermotard-tyylinen 4-tahtimoottorilla varustettu kevytmoottoripyörä. Pyörä on pienin XT-sarjan Yamaha. Pyörässä on 124-kuutioinen Yamahan oma kiinalaisvalmisteinen 4-tahtimoottori, joka tuottaa tehoa noin 7.5 kW (10 hv).

Tekniset tiedot

Moottori
Tyyppi yksisylinterinen 4-tahtinen, ilmajäähdytys
Iskutilavuus 124 cm3
Sylinterimitat 54mm x 54mm
Teho 7,5 kW (10 hv)
Kaasutin Mikuni VM20SS (20mm)
Sytytys CDI, 12V
Käynnistys sähkö- ja poljinkäynnistys
Vaihteisto
Kytkin Märkä monilevy
Vaihteet 5 vaihdetta, käyttö vasemmalla jalalla
Toisiovälitys Ketjulla
Runko ja jousitus
Etujousitus Hydarulinen teleskooppihaarukka, halkaisija 36mm
Takajousitus Iskunvaimentimellinen keinuhaarukka
Renkaat
Edessä 100/80 17"
Takana 130/70 17"
Mitat
Pituus 2040mm
Leveys 850
Korkeus 1090
Paino 120kg

Käytännön kokemuksia

Käytössä XT osoittautuu varsin helpoksi pyöräksi. Se on luotettava, pieniruokainen ja vääntää tasaisesti alhaalta asti. Ripeämpään etenemiseen vaaditaan aktiivista vaihteiden käyttöä ja moottori kierrättämistä pitkälle huipputehon yli, mutta moottorin rajalliset voimavarat asettavat kuitenkin esteen etenemiselle.

Moottori ja vaihteisto

XT:ssä moottori on siis varsin nöyrä ja luonteeltaan säyseä, mikä on hyvä puoli helpon ajamisen kannalta, mutta huipputehoa ei juuri tarjolla ole. Moottorin voiman välittävät märkä monilevykytkin ja viisivaihteinen vaihteisto, jotka hoitavat hommansa asiallisesti ilman suurempia murheita. Kytkin on kevyt käyttää, mutta sen toiminta on jonkin verran kulmikasta, mikä tekee luistattamisesta ja sujuvista vaihdoista, varsinkin ripeämmissä kiihdytyksissä, hieman vaikeaa, ainakin aluksi. Ajan myötä kytkimen kanssa oppii elämään eikä se tuota vaikeuksia edes tempovassa kaupunkiajossa. Vaihteisto toimii myös asiallisesti, vaikkakin toisinaan vaihteet tuntuvat haluttomilta kytkeytymään. Tämä on kuitenkin satunnainen ja yleensä käyttäjästä johtuva ongelma. Vaihteiston välitykset ovat sopivat, kuudetta vaihdetta ei jää kaipaamaan, ja tukevat pyörän helppoa ja peruspyörämäistä olemusta. Ykkönen on sopivan lyhyt ja muut vaihteet on porrastettu onnistuneesti. Vitosvaihteella 80km/h mittarinopeudessa moottorin kierrokset asettuvat noin 6500 kohdalle, eli hieman suurimman väännön yläpuolelle ja moottori jaksaa vielä vetää kohtuullisesti. Kuitenkin vitosvaihde on kovaan vastatuuleen ja/tai jyrkkään ylämäkeen turhan pitkä, jolloin neloselle vaihtaminen auttaa säilyttämään vauhdin.

Kokonaisuutena moottori ja vaihteisto muodostavat kestävän ja helpon paketin, jolla saadaan pyörä liikkumaan ilman suuria murheita. Jotain kertoo, että voimalinjaan ei ajaessa kiinnitä ylimääräistä huomiota.

Jousitus ja jarrut

XT:n alusta on yksin ajettaessa pehmeähkö, mutta toimii tyydyttävästi kaikenlaisessa ajossa. Pyörän suhteen on sama, onko alla vastalaskettu asfaltti vai huonokuntoinen, kuoppainen soratie. Pyörään on helppo luottaa, sillä rajalliset voimavarat estävät vauhteja ylittämästä alustan rajoja. On tietenkin selvää, ettei alusta voi yltää tehokkaampien pyörien tasolle, mutta se toimii matalatehoisessa piikkisessä huomaamattomasti, mukavasti ja turvallisesti. Jarruihin pätevät samat huomiot; ne toimivat pehmeästi ja jarrutehoa on helppo säädellä. Kuitenkin voimaa riittää nopeaankin pysähtymiseen, mutta tietenkään tunto ja teho eivät ole kalliimpien pyörien tasolla. Edessä on 260mm levy 2-mäntäisellä satulalla ja takana 220mm levy ja yksimäntäinen satula. Takajarrun toiminnassa on enemmän huomauttamista, mutta sen kanssa oppii tulemaan toimeen ja pyörä pysähtyy varsin tehokkaasti ja ilmeettömästi.

Hallintalaitteet

Hallintalaitteet ovat pelkistetyt. Tangosta löytyvät kytkimen, kaasun ja jarrun lisäksi ainoastaan starttinappula, ryyppyvipu, vilkkujen ja töötin katkaisijat, kaksiasentoinen valokatkaisin (lyhyt/pitkä) ja mittariston ohjauspainike. Näiden toiminnasta ei ole juuri sanottavaa, ne toimivat kuten pitääkin. Ainoa huomautus tulee digitaalisen mittariston ja sen painikkeen toiminnasta. Toisinaan mittaristo tuntuu "buuttaavan" ja näyttää silmänräpäyksen ajan nollaa. Pian se kuitenkin hakee taas oikeat tiedot. Mittariston ohjausnappi puolestaan on tunnoltaan epämääräinen, joskin mittariston käyttö on napista loogista pienen opettelun jälkeen, ja sen lisäksi sadekelillä painikkeen kosketushäiriöistä johtuen mittaristo heittää häränpyllyä. Se vaihtelee mittaristossa näkyviä tietoja, nollaa osamatka- ja keskinopeusmittareita, sekoittaa kellon ja muuta vastaavaa. Mittaristo itsessään on melko selkeä ja tarpeelliset tiedot näkee helposti. Merkkivaloja on viisi, lyhyet valot, pitkät valot, vilkku, vapaavaihteen merkkivalo ja polttoaineen merkkivalo. Näistä varsinkin sininen pitkien merkkivalo on turhan kirkas ja paistaa silmiin pimeällä ajettaessa. Mittari saattaaa näyttää liian vähän 80 nopeudessa mittari näyttää 65, mutta se voidaan korjata helposti. Ensin laita virta päälle ja katso lukeeko alhaalla endr vai mtrd jos smoto mallissa lukee endr käytä akunkenkiä poissa jonkin aikaa ja laita ne takaisin sitten mittarissa tulisi näkyä vuorotellen endr ja mtrd supermoto mallissa valitse mtrd ja mittari näyttää sen jälkeen oikein.

Vaihde- ja jarrupolkimet toimivat kuten pitääkin, joskin vaihteistossa on pientä epämääräisyyttä, mutta sen kanssa oppii elämään ja vaihdepolkimen säädöllä voi yrittää korjata tilannetta.

XT on myös kevyt ja istuinkorkeudeltaan melko matala, joten se sopii myös pienemmille kuskeille. Kuitenkin osin tämän vuoksi polvikulma on jyrkempi kuin monissa muissa supermotoissa ja tämä saattaa aiheuttaa pidempijalkaisille kuskeille satunnaisia lonkankoukistaja- ja etureisikipuja.

Ulkonäkö ja katteet

Ulkonäkö on subjektiivinen mielipide, mutta maininnan arvoista on, että kaatumisessa vähän kovemmistakin vauhdeista katteet säilyvät lähes vaihngoittumattomina. Etukatteisiin ei tullut jälkiä ja takakatteista moisia saa hakea suurennuslasilla, eikä ole tietoa ovatko ne kaatumisjälkiä vai jotain muita. Vahinkoa ottavat useimmiten ainoastaan ohjaustanko, etulokasuoja, jarru-/vaihdepolkimet ja jalkatapit, sekä kuljettajan että matkustajan.

Matkustajan kanssa

Suurin osa yllä olevista kommenteista pätee kuitenkin vain yksin ajettaessa. Kaksi täysikokoista ihmistä muuttavat XT:n olemusta radikaalisti. Ensinnäkin moottori on selkeän alitehoinen ja vitosvaihde muuttuu lähes tarpeettomaksi. Jousitus on aivan liian löysä ja takaiskari iskee pohjaan suuremmissa töyssyissä. Samoin, ainakin lisävarusteisen takalaukun kanssa, matkustaja istuu liian edessä ja kuljettajan ajoasento muuttuu, mikä vaikeuttaa suuresti onnistunutta vaihtamista jalan asennon muutoksen vuoksi. Jarrutkaan eivät pääse helpolla, sillä lämpimämmillä säillä jarrut kuumenevat reippaasti ja alkavat kitistä ja menettävät tehoaan. Myös pyörän painopiste muuttuu ja maavara pienenee. XT on selkeästi yhden hengen pyörä ja matkustajaa kuljettaa mieluusti vain lyhyitä matkoja.

Yhteenveto

XT on hyvä pyörä aloittelijalle ja kaupunkiliikenteeseen, mutkateistä nauttimiseen ja varauksin myös maantielle, ainakin lyhyemmille matkoille ja hiljaisemmille teille. Tehoihin tottuu ja ne loppuvatkin nopeasti, mutta kulutus on pieni ja moottori varmatoiminen. Matkustajan nouseminen kyytiin kuitenkin muuttaa ominaisuuksia niin radikaalisti, että takajalkatapit on syytä pitää ylhäällä suurimman osan ajasta.

Plussat ja miinukset

Plussat

  • Tasaisesti vääntävä moottori
  • Luotettavuus
  • Helppo ajettavuus yksi päällä
  • Selkeys
  • Pieni kulutus
  • Jarrut varauksin

Miinukset

  • Tehon puute
  • Mittariston häiriöt
  • Ominaisuudet kaksin ajettaessa

Viritys

Viritys tapahtuu aivan kuten muissakin nelitahdeissa. Yamahaan on saatavilla mm. tehopakoputkistoja.


Pakoputkisto

Kokoputkistoja löytyy Arrowilta ja Giannellilta, joiden putket tosin ovat tarroitusta lukuunottamatta yhtenevät. Slip-on -tyyppisiä vaimentimia on muutamia erimerkkisiä, esimerkiksi DEP ja Leovince. Tietenkään slip-on -vaimentimet eivät tuo samanlaista tehollista hyötyä kuin kokoputkistot, vaan vaimennin vaihdetaan usein vain äänien vuoksi. Kokoputkisto yksin ei kuitenkaan tuo valtavaa muutosta pyörän tehoihin. Slip-on -vaimentimet ovat lähes yhtä kalliita kuin kokoputkistot, joten niiden hankkimista kannattaa pohtia tarkkaan. Käsistään kätevä kuitenkin hankkii halvalla jonkin yleismallin vaimentimen ja soveltaa sen kiinni. Ainakin Motonetissä myydyt Simonsin autoihin tarkoitetut vaimentimet ovat olleet suosittuja. Vaimentimen vaihdolla kuitenkin haetaan yleensä parempia (ja kovempia) ääniä.

Putkiston tai vaimentimen vaihdon yhteydessä pitää mahdollisesti säätää kaasutin uudelleen.

Sylinteri ja kansi

Yamahan moottoriin on saatavilla 150cc kit, jolla iskutilavuus kasvaa 25 kuutiota. Pakettiin sisältyy myös enemmän tehoja tuova nokka-akseli. Viritysten hyödyn kuitenkin syö suurelta osin kansi, jonka kanavat ovat varsin alimitoitetut. Vakiokaasuttimelle riittää koneistamaton kansi, mutta kanavat pitää koneistaa suuremmiksi, jotta kasvaneen iskutilavuuden, kireämmän nokan ja suuremman kaasuttimen hyödyt saadaan täysimääräisesti käyttöön.

Kaasutin

Muutoin vakioon pyörään ei suurempaa kaasutinta kannata asentaa, koska siitä ei tukkoisen kannen vuoksi juuri saada etua. Kuitenkin 150cc kitin, tehoputkiston ja koneistetun kannen kanssa vakiokaasutin kannattaa vaihtaa suurempaan. Yleisesti Yamahaan on laitettu 24-26 -millisiä kaasuttimia.

Linkkejä

  • Lähinnä harvinaisen TW125:n mutta myös muiden ajopelien osiin löytyy mielenkiintoinen saksalaissaitti TW-Parts. Koska TW:n moottori lie samaa jo 1980-luvulta peräisin olevaa SR:n ja XT:n kanssa pitkälle samankaltaista moottorisarjaa saattaa osa tarjonnasta sopia myös näihin. TW-Parts ilmoittaa monet hinnat YEN:eissä Japanin ja Eurovaluutan jatkuvien kurssimuutosten takia, arviohinta kuitenkin monesti ilmoitettu Euroissa.
  • Scribd tarjoaa TW125:n 7/1998 päivätyn tehtaan englanninkielisen korjausoppaan, ja SR/XT:lle on saatavilla HAYNES-korjausopas 36,45€ (+ lähetyskulut) kustantajan verkkokaupasta. Mallikohtaisia korjausoppaita saattaa löytyä googlaamalla lisää.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista