Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

BULTACO, perustajansa Francesc Xavier "Paco" Bultó:n nimen mukaan, virallisesti CEMOTO (Compañia Española de Motores) on katalonialainen yritys mikä toimi 1957-1979, ja on 2014 lähtien aloittanut perustajan pojan, Curro Bultón johdolla uudelleen, nyttemmin sähkömoottoristen kaksipyöräisten valmistajana. Bultaco itse syntyi MONTESA:n kilpailuosastosta, ja sittemmin bultacolaiset perustivat 1985 Gas Gas:n.

Historiaa

(siirretty historiajutusta, ei vielä työstetty)

1957 katalonialainen Francesc Xavier "Paco" Bultó riitaantuu Pere Permanyer:in kanssa kun heidän Barcelonassa yhdessä 1944 perustamansa Montesa SA joutuu säästösyistä (uusi tehdas, talouslama) lopettamaan kilpailutoimintansa. Bultó alkaa kotitilallaan parin Montesa:n kilpailuosastolta mukaan houkuttelemansa osaajan kanssa rakentaa ensimmäistä moottoripyöräänsä hyvin yksinkertaisissa oloissa. Yhtiön nimeksi tulee Bultó:n ja Paco:n yhdistelmä, BULTACO, mikä kuulostaa englantilaisittain melkeinpä "built to go":lta (tehty kulkemaan), ja CEMOTO (Compañia Española de Motores).

1958 yhtiö esittelee 125-kuutioisen Bultaco 101 Tralla:n ("ruoska"), mikä menestyy hienosti - Espanjan GP:ssä luokassaan seitsemän top-10:n joukossa. Bultacon logossa oleva peukku on kilpailutoiminnan perua, kilpailijan käsimerkistä napattu. Vuosien 1964-65 aikana Bultó alkaa kuuluisan trial-mestari Sammy Millerin kanssa kehittää kevyttä 2-tahtista kilpapyörää, kun britit ovat siihen asti hallinneet kilpailuja raskailla 4-tahtipyörillä. Tuloksena on "Sherpa T", mikä tuo Bultacolle 1968 ensimmäisen Euroopan mestaruuden. Pyörä on suomalaisittain mielenkiintoinen, sillä Yrjö Vesterinen tuo Bultacolle 1975-79 viisi mestaruutta. Bultacon ohella usea muukin espanjalaisvalmistaja on menestynyt erinomaisesti trialissa, muun muassa OSSA ja Montesa - jäljempi on edelleen olemassa Honda-Montesa S.A.:na ja valmistaa Euroopan markkinoiden Honda-malleja (aiemmin mm. Rebel ja Shadow/Varadero 125). Katu- ja trialkilpailujen ohella mm. Bultaco Pursang`it keräsivät hyviä tuloksia motocrossissa.

Tuote- ja talousvaikeuksien vuoksi, ja yhdistymisen itävaltalaiseen PUCH:iin kaaduttua, Bultaco-tehdas joutuu sulkemaan ensimmäisen kerran 1979, ja uuden alun jälkeen 1983 tuotanto päättyy lopullisesti. 1985 osa Bultacon henkilökunnasta perusti GasGas:in. 1998 Marc Tessier ostaa Bultaco-nimen käyttöoikeuden, nimi esiintyy "badge engineering":inä joissain Derbi-malleissa (joitain laadukkaampia osia). 2014 yhtiön johtoon noussut Curro Bultó (perustajan poika) ilmoittaa Bultacon aloittavan 2015 sähkömoottoipyörän valmistuksen uudella Montmeló:n tehtaalla, mikä sijaitsee F1-osakilpailuista tunnetun Circuit de Catalunya:n lähistöllä.

Uusi alku

Francisco Xavier Bulton perillisten siipien alla toimiva, Gerald Pöllmanin ja Juan Manuel Vinosin johtama BULTACO on nyt esitellyt Lontoossa ensimmäisen uuden tuotteensa, sähkömoottorilla varustetun "Brinco" (ranskankielinen) pyörän. Sen huippunopeus on 45km/t, ja "motorbike"-konsepti tulee myyntiin kesäkaudelle noin 4.800€ hintaan. Linkitetty juttu tietää kertoa, että pyörästä tulee syksyksi "Urban"-versio liikennevarustuksin, eli se kilpailee mopedien 50cc-luokassa ja on ajettavissa ilman ajokorttia. Brincon työn laatua on kehuttu korkeatasoiseksi. Tehdas tarjoaa nyt työtä 30 henkilölle, mutta tuotannon päästyä vauhtiin henkilöluvun arvellaan nousevan 150:een ja kapasiteetin olevan aluksi 2.000 sähkömoottoripyörää vuodessa.

Loppuvuodelle 2016 BULTACO on luvannut "Rapitan" (ranskankielinen)-roadsteria myöskin sähkömoottorilla, kunhan juuri valmistunut tuotantolaitos on Brinco/Urbanin avulla ajettu ylös. 189kg painoinen Rapitan on varustettu BULTACO:n omalla harjattomalla Power Core eMK1-moottorilla jonka tehoksi mainitaan 40kW (55hv). Kiihtyvyys 0-100 lie noin 4 sekuntia, mutta huippunopeus on rajoitettu 145km/t jolla jarrutusenergian talteenotolla varustetun akuston luvataan kestävän 200km kaupunkiajossa, 110km maantiellä ja 140km näiden yhdistelmästä muodostuvassa ajossa. Latausajaksi arvioidaan 3-5 tuntia, ja LitiumIoni-akustoa on testattu kestämään kaikenlaisia moottoripyörän käytöstä aiheutuvia sähköautoakustoista poikkeavia rasituksia. Rapitan on varustettu 100mm joustovaran tarjoavalla Dual Link-etujousituksella (Hossack-tyylinen) minkä luvataan olevan teleskooppia vakaampi ja herkempi, kun taas takana on tavanomaisempi vipusvingi. Pyörässä on ABS-jarrut 330mm (e) ja 240mm (t) levyjarruilla.

Rapitanin arvellaan kilpailevan urheilullisten keskiluokan bensiinimoottoripyörien kanssa ja houkuttelevan työmatkalaisia (pyörässä on "polttoainesäiliössä" lukittu säilytystila kypärälle) etenkin, jos kaupunkien keskustoissa aletaan suoda sähköajoneuvoille erikoisetuja, ja bensiinikäyttöisille taas asetetaan esimerkiksi ilmanlaadun heiketessä tiukentuvia liikennerajoituksia. Rapitanista lupaillaan tuotannon käynnistyttyä Sport-versiota, ja BULTACO aikoo myöhemmin esitellä e-kilpurin ratakilpailutoimintaa varten.

Englanninkielinen perusteellisempi juttu GIZMAG ja lisäkuva GIZMAG

Muita Katalonian mp-valmistajia

Katalonian maakunta on Espanjan vauraimpia, eräs maan merkittävä teollisuuskeskittymä historiallisista syistä. Napoléon I:n liitti sen 1812 osaksi Ranskan keisarikuntaa, ja liittämistä seuranneiden kehittämispanosten seurauksena se alkoi teollistua muita Espanjan alueita varhaisemmin. Katalonia on aikoinaan ollut merkittävä itsenäinen kuningaskunta, lähtisen Välimeren suurvalta, mihin kuuluivat Aragonin kuningaskunnan kanssa valtioliitossa ollessa (vuoden 1400 tietämillä) laajimmillaan Valencia-Tarragona-Barcelonan rannikkokaistaleen lisäksi mm. Baleaarien saaret (Mallorca, Menorca, Ibiza), alue Ranskan lounaisosissa (Languedoc), Andorra/Pyrenee-vuoret, Sisilia ja haja-alueita Sardiniassa. Alamäki alkoi, kun Aragonin kuningas Martin I kuoli 1410 vailla perillistä, mikä johti lopulta vuosisatoja kestäneisiin valtakiistoihin ja hajaannukseen.

Sillä on oma kielensä, romaanisiin kieliin lukeutuva ja arkilatinasta periytyvä "catalàn" minkä lähimurre "occitan":ia puhutaan myös Ranskan puoleisilla entisen kuningaskunnan alueilla. Katalonian kelta-puna-raitainen (4 punaraitaa) lippu on eräs maailman vanhimmista (alkuperäismuodossaan otettu käyttöön noin vuonna 1100). Maakunnassa on perinteisesti ollut voimakas Espanjasta itsenäistymiseen pyrkivä kansanliike, ja myös Ranskan puoleinen alue (Perpignan, missä sijaitsee kuningaskunnan aikainen suuri linnoitus ja eräs Euroopan varhaisimmista yliopistoista) vaalii katalonialaisperinnettään innokkaasti. Katalonialaisista suurista teollisuusyrityksistä Suomessa tunnetuimpia lie TALGO, eräs maailman suurimmista kiskokaluston valmistajista, mikä omisti Transtech Oy:n vaunutehtaan Otanmäessä 1999-2007. Myös kuuluisa huippuautojen, moottoreiden ja aseiden valmistaja Hispano-Suiza oli barcelonalainen.

Suuri osa Espanjan mp-tehtaista sijaitsee/sijaitsi Barcelonan alueella, Rieju Figueresissa noin kahden tunnin junamatkan (140km) päässä Barcelonasta itään (lähellä Ranskan rajaa), ja Katalonian ulkopuolella toimivista valmistajista mm. Motorhispania on perustettu Barcelonassa.

  • Ossa (1924-82, 2010-2014), fusioitunut Gas Gasiin.
  • Rieju (1934-), Figueres (Katalonia)
  • Sanglas (1942-81), myöskin Barcelonassa, sekä katalonialainen MotoTrans (1958-84, aikanaan Ducatin Espanja-maahantuoja) siirtyivät 1980-luvun alussa Yamahalle (Yamaha Engines Spain S.A.). Sanglas oli pitkään tunnettu aina 500-kuutioisista nelitahtisingleistä, joita Espanjan poliisivoimat ja armeija käyttivät runsaasti. Siviilimarkkinoille ja muihin Euroopan maihin laajentuessaan se alkoi käyttää malleissaan Yamahan moottoreita, ja merkillä olikin vannoutunut harrastajakuntansa (myös Suomessa muutama Sanglas yhä rekisterissä). Näiden kahden pienen valmistajan jouduttua talousahdinkoon japanilaistehdas osti ne kumpaakin rahoittaneen Banesto-pankin toimiessa kätilönä, saadakseen sijaa EY-tullialueen sisällä (ks. protektionistiset toimet japanilaisvalmistajien torjumiseksi mm. USA:ssa 1980-luvun alussa).
  • Honda-Montesa (1944-) on erityisesti maastopyöristä ja trialista Suomessakin hyvin tuttu espanjalainen merkittävä valmistaja, jonka Honda Motor Co. osti 1985 valmistaakseen moottoripyöriä EY-tullialueen sisäpuolella. Muun muassa Honda CA125 Rebel (JC26), VT125C Shadow (JC31) ja XL125V Varadero tulivat Barcelonasta, ja onpa Saksassa väitetty JC26-Rebelin olevan laadukkaampaa tekoa kuin Japanissa Kumamoton tehtaalla valmistettu JC24.
  • Motorhispania (1948-), MH Motorcycles - perustettu Barcelonassa, mutta kotipaikka nykyään Sevilla
  • Gas Gas (1985-), tiettävästi talousvaikeuksissa keväällä 2015, huhuttu KTM:n (Pierer-yhtymän) mahdollisesti ostavan yhtiön.

Linkkejä

  • Oheisen linkin parhain anti Bultaco-faneille saattaisi olla viite John Somervillen kirjaan "Bultaco - mi obsesión" (Bultaco - pakkomielteeni), vaikka varmaan runsaasti muutakin kirjallisuutta löytyy.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista