Honda XL 125 V Varadero on Hondan kevarimalli Varaderosta, josta on myös 1000-kuutioinen versio. Piikkinen Varadero eli varre on mitoitukseltaan varsin reilu: esimerkiksi akseliväli on 1450 milliä eli vain 110 mm lyhyempi kuin isossa Varaderossa. Varadero on hyvä pyörä sellaisille, jotka ajavat paljon myös hiekkateillä tai vielä parempi, ehkä paras vaihtoehto jos haluaa ajaa pitkiä matkoja. Ajoneuvotilaston 3/2015 mukaan rekisteröityjä XL125V Varaderoja on 382kpl, eli sen sijaluku on n. 20:s Suomessa yleisimpien Honda-moottoripyörämallien luettelossa. Piikki-Hondista Varre on CBR:n, NSR:n ja CB125T:n jälkeen neljänneksi suosituin.
Sisällysluettelo
- 1 Moottori
- 2 Yleisesti
- 3 2001
- 4 2007
- 5 2008
- 6 2010
- 7 Virittäminen
- 8 Omistajan käsikirja (FI) ja korjausoppaita
- 9 Matkailu
- 10 Hondan omia XLV-lisävarusteita
- 11 Käykö 95 E10-polttoaine?
- 12 Teknisiä tietoja XL125V 1F ja 2F (2001-2002)
- 13 Varaosanumeroiden tulkinta-avain
- 14 Samankaltaisia malleja
- 15 Linkkejä
Moottori
Pyörässä on nestejäähdytteinen, 4-tahtinen, 90 asteen V2-moottori, joka antaa tehoa 11 kW/11000 rpm. Maksimiväännöksi ilmoitetaan 10,5 Nm/8500 rpm eli alavääntö on melko kova kuten yleensä nelitahdeissa. Pyörässä on sähkökäynnistys ja 5 vaihdetta. Nestejäähdytyksen vuoksi moottori käy tasalämpöisempänä kuin ilmajäähdytteinen, sen osissa on voitu käyttää tarkempia toleransseja, eli se on erittäin luotettava ja 125-kuutioiseksi hämmästyttävän pitkäikäinen. 70-80tkm ajomäärät, matka-ajossa jopa 100tkm ylitys ennen ensimmäistäkään kunnostusta ovat mahdollisia. Rajoittava tekijä ei niinkään ole sylinterien väljähtyminen - puristuspaine voi vielä 50tkm kohdalla olla lähes uuden veroinen - vaan pienille 4T-kierroskoneille tyypillisesti kulumisraja tulee vastaan useimmiten kovalla rasituksella oleva venttiilikoneiston osalta. Mäntiä on saatavilla kaksi ylikokoa, ja sylinterit voi tarvittaessa putkittaa uudelleen. Shadow-Wikissä linkitettynä ranskalaisen OSC:n suorittama 176.000km ajetun Shadown peruskunnostus - yksilö lie nyttemmin ohittanut 200.000km - ja lie monia muitakin samankaltaisia km-lukemia keränneitä, toki välikunnostuksen saaneita Hondan V2-piikkejä.
Suomen oloissa tehokkaasti lämpöä luovuttava vesijäähdytteinen moottori alumiinilohkolla käy usein alilämpöisenä, eli asiallisen pitkä lämmittelyajo on tärkeä: kylmän moottorin raskasta kuormittamista on syytä välttää ainakin 5 ensimmäisen ajokilometrin ajan, moottoriöljyn lämpeneminen 60 asteeseen voi koleassa kelissä kestää lähes 10km - öljyn olisi syytä olla laadukasta, vaikkapa Hondan omaa API-SL luokiteltua premiumöljyä. Kun vaihtovälisuositus on 12tkm eikä moottori yleensä kuluta öljyä juuri ollenkaan ei parempi laatu ole merkittävä kustannus. Kääntöpuolella V2-moottori kestää tuntikausien huudatusta täysillä kierroksilla jopa 35 asteen helteillä, lämpö (pohjapropulla) stabiloituu 90-100 asteeseen. Tulikuuma moottori saa usein vielä pienen kulkukohtauksen, eli jaksaa kiertää 5-vaihteellakin yli 11.000/min alueelle. Polttoaineen kulutus (kaasutinversio) voi tosin vauhdikkaassa ajossa nousta roimasti, kenties 5l/100km asti. Yleinen ilmiö pitkillä reissuilla on, että moottoriöljy pesee arkiajossa kertyneet karstat irti eli tummuu usealla asteella, ja että kulku piristyy hieman palotilojen puhdistuttua.
Kovakouraisesta käytöstä (moottorin raju kuormittaminen heti kylmäkäynnistyksen jälkeen mutta myös pitkistä käyttämättömyyden jaksoista, eli öljykalvon rikkoutumisesta) johtuva riittämätön voitelu on joissain tapauksissa johtanut ennenaikaisiin nokka-akselien laakerivaurioihin. Ongelma näyttää koskevan erityisesti oikeanpuoleisia, roiskeöljyn varassa olevia laakereita, kun taas vasemman- eli nokkaketjunpuoleiset saavat voitelua riittävästi. Pitkän säilytyksen jälkeen kannattanee startata moottoria tulpat irti kierrettyinä joitain kertoja pitkään, jotta öljykierto pääsisi käyntiin. Laakerit ovat 6003-kuulalaakereita, eli suositellun nokka-akselipakettien vaihdon sijaan paja voi hätäkorjauksena puristaa uudet laakerit rikkoutuneiden tilalle. Rikko ilmenee valittavasta äänestä kansissa, eikä korjausta pidä lykätä koska laakerin lopullinen antautuminen voi sekoittaa venttiilien ajoituksen, venttiililautanen kantaa mäntään, ja näin syntyneet metallipalaset kiertää koneessa jo muutamassa sekunnissa terminaalista tuhoa aiheuttamassa.
Lyhyessä ajossa olevalla moottorilla vaikuttaa osittain hitaan lämpenemisenkin takia olevan taipumus "tukkeutua" (karstoittuminen, huohotinjärjestelmä), eli se tykkää ajoittaisista yli 30 minuutin maantiehuudatuksista. Huohotinjärjestelmän tukkeutuminen voi ilmetä jälkisytyttelynä pakoputkessa moottorijarrutuksen jälkeen kaasulle siirryttäessä: tukos syntyy vesihöyryn ja huohotetun öljyhuurun muodostaessa punertavaa mössöä (punaväri johtuu öljyn sinkkiferriitti-lisäaineistuksesta) mikä voi liisteröidä kansissa pakokanavien yläpuolella olevat läppäventtiilit, ja pahimmillaan alipainetoimisen ohjausventtiilin. Tarkkailua varten läppäventtiileille johtavissa peukalon paksuisissa kumiletkuissa on kirkkaat tarkastuspätkät: voi olla asiaa irrottaa ja putsata letkut ja tarkistaa järjestelmä jos likaantumista ilmenee. Myös imupleenumiin voi ilmaantua samaa mössöä. Osat eivät ole korjattavissa tukkeuduttuaan, vaan ne on vaihdettava - erityisesti ohjausventtiili on tyyris (yli 100 €). Järjestelmä on 12K-huolloissa tarkastuskohteena mutta pajat eivät välttämättä tunne sitä - kuitenkin se on hyvin ongelmaton ainakin matka-ajoon käytetyissä Hondan V2-piikeissä. Puristuspainetta nostava karstoittumistaipumus on todennäköinen osatekijä, kun 95E:llä ajetuissa moottoreissa esiintyi satunnaisesti nakutusvaurioita (männän halkeaminen), eli Varaderossa on riskin eliminoimiseksi viisainta käyttää korkeaoktaanisia polttoaineita. Aiheita on selosteltu hieman enemmän Honda_VT_125_C_Shadow-Wikin mm. "Tärkeää"-kohdassa.
Kaasutinversion (2001-2006) kaasutinten alipaine on syytä säätää tasaiseksi (synkronisoida): alipaine-ero johtaa yläväännön tuntuvaan heikkenemiseen (kiihtyminen 5-vaihteella huono) ja parhaan tehon menetykseen, kun V2:n sylinterit eivät osallistu töihin tasapainoisesti. Raskas pyörä kuittaa moottorin säätövirheet (synkronisointivirheen lisäksi vaikkapa ilmasuodattimen tukkoisuus, myös ketju jne.) huippunopeuden hiipumisena, eli se on hyvä indikaattori onko kaikki kunnossa. Hondan V2:n kaasariversion kulutus osakaasulla on siedettävät 3,1-3,3l/100km, mutta täyskaasulla kulutus nousee varsin korkeaksi (5l/100km ei ole tavaton). Myöhemmän ruisku-Varaderon käytännön keskikulutus on selvästi (0,5-0,6l/100km) kaasutinmallia pienempi, eli voi sallia jopa yli 400km ajomatkat tankillisella - erittäin tärkeä seikka Lapin ja Pohjois-Norjan suunnalla.
Yleisesti
Pyörässä on levyjarrut edessä ja takana, edessä 276:n millin ja takana 220:n. Tankki on 17,7 litran vetoinen, eikä se ole piikiksi kovin vähän. Pyörä on melko painava, kuivapainoksi ilmoitetaan 149 kg. Varadero on yllättävän ketterä näinkin isokokoiseksi piikiksi, sillä sen kääntösäde on vain 3.5m. Varaderon ajoasento on kuitenkin todella mukava ja pysty, joten muun liikenteen huomioiminen on helppoa. Vaikka pyörällä ei ole kovin hyvä hiekalla ajaa verrattuna muihin allroadpyöriin, on se kuitenkin ainut tämän luokan 125-kuutioinen. Ranskalaisen Moto Station-saitin Maxitest-lukijatestissä (ranskankielinen) kaasutinversio 2001-2006 on saanut 8,35/129 arviota, ruiskuversio 2007-2012 8,41/47 arviota eli kumpikin sijoittuu kevariluokassa parempaan päähän. Kevariluokassa ennen kuulumattoman kestävällä harvinaiseksi käyvällä V2-moottorilla varustettu Varadero on automaisen vähävikainen, ja jos tyytyy A1-tehon takia hieman vaisuun suorituskykyyn on pikku-Varadero turbiinimaisen V2:n, mukavuuden ja pitkän toimintamatkan takia monia isoja prätkiä kyvykkäämpi matkapyörä, erityisesti - ehkä yllättäen - erittäin pitkillä matkoilla joiden aikana 125cc-suorituskyky (=mieluiten soolona) asettuu taka-alalle ja kuskin jaksaminen korostuu. Harvalla mp:lla viitsii puristaa 1.000km ajopäiviä vaikka usean peräjälkeen, mutta pienillä V2-Hondilla (tai ultraharvinaisella Sachs Roadster 125 V2:lla) ne onnistuvat jopa varsin mukavasti. 125-luokassa Varadero/Shadow ovat suosituimpia tekovälineitä "Rautaperse"-ajosuorituksissa (tarinaa SS1000-perussuorituksesta Honda VT 125 C Shadow-Wikissä kohdassa 6.6 IRON BUTT, linkeissä IBA Finland).
2001
Varaderon valmistus alkoi mallitunnuksella JC32 (VTMJC32) Honda-Montesan tehtaalla Barcelonassa samalla kun Shadown (JC31) valmistus siirtyi sinne Japanista. Kaasutinmallia päivitettiin joiltain osin vuosimalliin 2004 (kaasutinmalli, joitain yksittäisiä varaosanumeroiden muutoksia), varmista hankittavan osan sopivuus esimerkiksi verkkokauppojen sopivuuslistoista.
2007
Hondan tehdas uudisti monia mallejaan vuodeksi 2007, eikä Varadero ole poikkeus. Pyörän etukate koki radikaalin kasvojenkohotuksen ja peilit siirrettiin tangosta etukatteeseen, mikä haittaa hieman näkyvyyttä isokokoisilla kuljettajilla. Moottori muuttui ko. vuoden alusta voimaan tulleen tiukemman Euro 3-saastenormin vuoksi suorasuihkutteiseksi, samalla kuitenkin katosi yksi hevosvoima.
2008
Mootori pysyy suorasuihkutteisena mutta tehoja on täydet 11KW
2010
Valmistus siirtyi Italian Atessaan (Abruzzo-maakunta), mallitunnus JC49 (ZDCJC49) ja se päättyi vuonna 2012 (joissain lähteissä 2013, ehkä virhe?).
Valmistusvuosi ilmenee sarjanumero-osan ensimmäisestä merkistä (esim. -1F000000), ja on 1-9 vuosille 2001-2009, A-C vuosille 2010-2012.
Virittäminen
Varren viritys on vaikeaa koska se on nelitahti, tehoa voi saada noin hevosvoiman lisää sliparilla (Devil, Leovince) ja suuttimilla. Valitettavasti Honda on imupuolen uudella konstruktiolla estänyt vanhemmassa Shadowssa aika helpon "kuristusten" ohittamisen. Varreen valmistaa kokoputkistoja ainakin Arrow. V2 pitää säätää tarkasti eri viritystoimenpiteiden jälkeen, mieluiten mittarien/dynon avulla eikä perstuntumalla. Se ei kulje jos seos on liian rikkaalla, tai moottori merkittävämmin karstoittunut. Huohotinjärjestelmän tukkeutuminen (ilmenee jälkisytyttelynä pakoputkessa kaasutin-Varaderoissa) voi sekin vaikuttaa kulkuun. Sekä tehon että väännön roima nousu käy koneen iskutilavuuden kasvattamisen avulla. unlimited -powerin myy 170cc pyttyjä, ja saksalainen Grossewächter tarjosi aikoinaan 170-sarjaa kireämmillä Tornadon nokka-akseleilla paketteina. 170cc-sarjojen asennus maksaa samalla uusittavasta tekniikasta riippuen helposti yli 1.000 Euroa. XL 170V:n rekisteröinti alle 25kW-luokkaan ei tiettävästi ole mahdollista, eikä se enää ole A1-laillinen. Helpoin tapa säilyttää Varaderon kulku on huolehtia ajovastusten minimoinnista (tarkasti hoidettu ketju, oikeat tai hieman korotetut rengaspaineet, herkät pyöränlaakerit, jarrut eivät makaa päällä), moottorin kitkoja vähentävästä hyvästä öljystä, sekä välttää moottorin karstoittumista (säädöt, ilmansuodatin, ajoittaiset pidemmät ajolenkit).
Omistajan käsikirja (FI) ja korjausoppaita
Omistajan suomenkieliset käsikirjat ja huoltokortit Varaderon eri versioille ovat ladattavissa PDF-tiedostoina Hondabikes FI:sta.
Ranskalainen E.T.A.I. (www.etai.fr) tarjoaa korjausoppaat 2001-02 kaasari-Varaderolle (Revue Moto Technique n:o 125, koodi 18679, ISBN 978-2-7268-9189-6) sekä 2007-08 ruisku-Varaderolle (RMT 148, koodi 21181, ISBN 2726892493) joiden ovh on ~30€+postitus. Oppaita on saatavilla joko kustantajan nettikaupasta tai amazon.fr-nettikirjakaupan kautta. ETAI:n oppaat sisältävät runsaasti Hondalta lisensoituja leikkaus- ja räjäytyskuvia sekä ETAI:n valokuvia ja lisäpiirroksia. Vihkomaisena A4-vaakasuuntaisena teos on korjaustöitä tehdessä kirjoittajan mielestä kätevä, ja tiiviistä esityksestä (yleensä 60-70s) huolimatta kaikki tärkeä on mukana. Kieli ei ole mahdottoman hankala, ja grafiikat tai kuvat selventävät joitain tärkeitä pointteja eli ainakin hyvän "kielipään" omaava mekatsu pärjää hetken päästä suht sujuvasti "surrender monkey"-murteellakin. Demosivu esittää kaasari-Varren huohotinjärjestelmää.
Hondan oman Varaderon korjaamo-oppaan varaosanumero ei toistaiseksi ole löytynyt: aiemman mallinen 62-KPC-00 (englanninkielinen) ei tuottanut tulosta. Pääteosta löytyy kuitenkin V1- (2001-) ja V7- (2007-) malleille satunnaisesti Ebay:sta (löytyi 5/2014 molemmat), hakusanoilla "workshop manual" tai "werkstatthandbuch" + malli 60-70€ hintaluokassa + postitus. Korjausoppaaseen on mallivaihdosten yhteydessä julkistettu suppeampia lisäosia ("Addendum"), jotka eivät sisällä töiden opastusta pääteoksen lailla, mutta muutoksia on kirjatu myös HAYNES-oppaaseen. Honda-tehdasoppaat (pääteokset) ovat kattavia ja laadukkaita, mutta myös selvästi muita kalliimpia. Lataussaitteja saattaa jo löytyä.
Honda VT 125 C Shadow-tietopankkijutussa on monisanaista kirjoittelua joistain ylläpito- ja huoltoseikoista, jota voi käyttää mallina monilta osin samankaltaisen Varaderon töissä. Eroja on alustassa, jarruissa, koneen imuilman suodatuksessa ja PAIR-järjestelmässä (systeemikuvaus ETAI:n demosivulla) ja vaikkapa nopeusmittarissa (mekaaninen vs. elektroninen Shadowssa).
Matkailu
125-Varadero on Shadown ohella epäilemättä A1-luokan mukavin matkapyörä, jolla voi ilman suurempia tuskia ajella jopa useita 1.000km-ajopäiviä peräjälkeen. Jos voi elää kevarin hieman naftin suorituskyvyn kanssa Varadero on reissaamiseen itse asiassa pätevämpi kuin moni iso moottoripyörä mm. hyvän satulan ja turbiinimaisen tasaisesti käyvän V2-moottorinsa ansiosta. Iso pa-säiliö sallii jopa yli 400km tankkausvälin, mikä on tärkeä piirre vaikkapa Lapissa. Isot Hondan V2-piikit ovatkin olleet ylivoimaisesti suosituimpia tekovälineitä IBA Finland:in ns. Rautaperseajoissa (vähintään 1.608km vuorokaudessa). Matkailuaiheesta löytyy Wikissä hyvä kirjoitus Reissuopas_pohjolaan, ja Honda_VT_125_C_Shadow:n jutussa on myös tarinointia aiheesta. Shadow-Wikistä löytyy hätätapaustietoa eli Suomen lähetystöjen sekä HONDA-maahantuojien yhteystietoja Pohjoismaiden osalta (tarkoitus laajentaa listaa Euroopan suuntaan) ajatuksella, että ne löytäisi paniikkitilanteessa helposti vaikkapa tienposkessa jos kännyllä pääsee/uskaltaa nettiin. Asiallisesti pidetty Hondan pikkuvinkkeli toimii 125-luokassa astronomisiin km-lukemiin asti luotettavammin kuin moni auto, eli pitkälläkin matkalla luultavasti ainoa huoltotarve on ketjun hoito (saisi mielellään olla laadukas 520 O-rengasketju tai jopa isorullainen 525 X-renkailla).
Matkakäytössä pyörän varustaminen keskiseisontatuella (usea toimittaja, mm. Honda 08M50-KPC-800 2001-2006, SW Motech:in malli HPS.01.082.100 jota myy R.M.Heino Oy) tuottaa erinäisiä etuja huterampaan sivuseisontatukeen verrattuna: muun muassa lauttamatkoilla pyörä seisoo sitomattakin tukevasti, ja huoltotyöt helpottuvat kun Varre on pystyasennossa. Sivutuen turvakatkaisin (sytytyksen pätkiminen tai katko) on harvinainen häiriö, ja voi johtua sisäpuolisen palautusjousen irtoamisesta: oire iskee juuri maantienopeuksilla, kuin ilmavirta kääntää klenkkaa sivutukea esiin katkaisurajalle - vika voi tuntua mystiseltä jos ei osaa epäillä katkaisin-/palautusjousirikkoa.
Hondan omia XLV-lisävarusteita
Hondaline-tarvikkeiden saatavuus voi ajan saatossa hankaloitua, haku varaosanumerolla saattaa antaa hankintalähteitä maailmalta, siksi varaosanumerot merkitty tietolähteen poistumisen varalta talteen. Ainakin hollantilaisella CMS:llä näyttää (9/2013) vielä olevan joitain Hondan omia lisävarusteosia varastossa, Bike Parts Hondalla (Ranska) 2007- malleihin jopa varsin hyvin, ja ZSF:ltä (Saksa) löytyi jopa vielä 2001-2006:n joitain lisävarusteita. Huomaathan, että moni kv. nettikauppa ilmoittaa hinnat alv-0%:na, eli tilaukseen tulisi myös verot + lähetyskulut päälle: vertaile siksi lopullisia hintoja. Osia voi toki saatavuuden tarkistettuaan tilata luotetulta lähikauppiaalta Suomesta, mutta hintaan tulee tällöin lisäkulut ja kauppiaan kate päälle. 6/2014-tilanteessa lisähinta voi olla jopa 70€ esim. korkean tuulilasin osalta. Varaosanumeron mallin yksilöivässä osassa esiiintyvä KPC = Varadero-osa, XXX = yleissopivampi osa.
- Varadero 2001-2006, lähde zsf-motorrad.de (myös muiden Honda-varusteosien varaosanumeroita - saatavuus ehkä rajallinen)
- keskiseisontatuki 08M50-KPC-800 (sarja, myös yksittäisosia listatu 6/2014)
- korkeampi pleksilasi 08R80-KPC-801
- Varadero 2007-2009, lähde/kuvat (2009 UK pdf sivu 24 ym.) (saatavuus suht hyvä ainakin bike-parts-honda.com/Ranska)
- topcase-tarakkalaukku 45 litraa 08L55-KPC-800 alumiini-look (topcaset sisältävät kiinnikkeen 08Z51-KPC-800A)
- loppuosa -820 pear concours black (NH-A65P), -850 spangle silver metallic (NH-A49M), -870 shasta white (NH-138), -880 moody blue (PB-296M)
- tilaa 2 umpikypärälle, pikakiinnitys, lukko, kansi pyörän värinen
- sisälaukku deluxe 45l-laukkuun 08L56-MCW-A00
- sisälaukku standard 45l.laukkuun 08L56-MY5-800
- alapehmuste 45l-laukkuun 08P60-KRJ-800A (alumiini-look 08P60-MBT-800A)
- yläpehmuste (lisäpehmuste) 45l-laukkuun 08P60-MCW-800
- pohjamatto polyuretaani 45l-laukkuun 08P11-MCW-800
- matkustajan käsinojat 45l-laukkuun 08U91-MBT-800
- peitepussi 45l-laukkuun (sisäkäyttöön) 08P34-MCW-800B
- keskiseisontatuki 08M50-KPC-802
- moottorinsuoja (undercowl) 08F71-KPC-821D pearl concours black
- loppuosa -841D spangle silver metallic, -831E shasta white, -841E moody blue
- korkea tuulilasi 08R80-KPC-802 (kaasari-Varaderolle 2001-2006 osa näyttäisi olevan 08R80-KPC-801, tai vanha/uusi ehkä yhteensopivia tuulilasin osalta?)
- alumiininen stongasilta 08F71-MCB-800 / pikkulaukkuun yhdistettynä -801
- irrotettava pikkulaukku (steering handle pocket) edelliseen 08L56-KW3-800
- kahvalämmitinsarja 08T50-KPC-800B
- topcase-tarakkalaukku 35 litraa 08L55-KPC-820B pearl concours black (sisältävät kiinnikkeen 08Z51-KPC-800A)
- loppuosa -850B: spangle silver metallic, -870B: shasta white, -880B: moody blue
- tilaa yhdelle umpi- tai kahdelle avokypärälle, pikakiinnitys, lukko, kansi pyörän värinen
- yläpehmuste 35l-laukkuun 08P60-KTF-801
- sisälaukku 35l-laukkuun 08P56-KPR-800
- mp-peite ulkokäyttöön (XL-koko) 08P34-BC3-801
- U-lukko 08M53-KAZ-800 (tai 08M53-MBB-800)
- topcase-tarakkalaukku 45 litraa 08L55-KPC-800 alumiini-look (topcaset sisältävät kiinnikkeen 08Z51-KPC-800A)
- Muita lisävarusteita
- Roiskevedelle, kuralle ja suolalle altista tyyristä takajoustinta varten saa neopreenisen "Shocktube" suojasukan, mm. RG Racing (UK) XLV 2001
- Samainen RG Racing tarjoaa myös crash padeja ym.
- Keskiseisontatuen (saksalainen SW Motech, laadukas) tai roiskevesisuojattuja mp-käyttöön suunniteltuja 12V-ulosottoja (myös SW Motech) myy R.M.Heino Oy
Käykö 95 E10-polttoaine?
Honda Deutschlandin listan mukaan (linkki ja lisätietoa aiheesta Shadow-artikkelin Tärkeää-kohdassa) Hondan kaikki Shadow- ja Varadero-mallit kestävät Saksan E10-polttoainetta. Suomessa aiemmin myydyn 95E-bensiinin nakutussietoa osoittava AKI-luku oli kuitenkin vain 90,0-90,3, ja uudempo 95 E10 on vain epäolennaisesti laadukkaampi (90,0-90,5) mikä EI OLE RIITTÄVÄ Hondan V2-piikeissä joissa kannattaa käyttää AKI-vaatimuksen vähintään 91 täyttävää polttoainetta. Väärällä bensiinilaadulla ajetuissa Hondan V2-piikkimoottoreissa on esiintynyt mäntien halkeamisia nakutuksen vuoksi, eli Suomen E10 voi olosuhteiden (karsta, säädöt, lämpö, muu häiriö) onnettomasti yhteen sattuessa rikkoa moottorin. Polttoaineena on Suomessa siten toistaiseksi käytettävä 98 E5-suojalaatua.
Euroopassa ja monissa Pohjoismaissakin on saatavilla "super"-95:ttä (esimerkiksi Norjan SHELL 95 V-Power, Shadowssa kokeiltuna melkoista "lentobensaa"), jonka AKI täyttää 91-vaatimuksen. Moni muukin nykyaikainen moottori tarvitsee tätä parempaa pa-laatua, eli sen käyttäminen matkaillessa on ok. Myös sekatankkaus 95/98-oktaanisilla voi olla käyttökelpoinen, jos tarkka laatu ei ole tiedossa. Pieni Honda-V2 on matka-ajossa tosin saattanut polttaa karstat pois, mutta moottorin lämmöt voivat reipasvauhtisessa ajossa nousta korkeiksi. Korkeamman etanoliosuuden polttoaineet, esimerkiksi RE85, eivät valitettavasti käy.
Teknisiä tietoja XL125V 1F ja 2F (2001-2002)
Lähde: ETAI Revue Moto Technique n:o 125, täydennetty Haynes:in oppaan tiedoilla (2003-2006). Huom! Kaikkia vuosimallien eroja ei ole vielä tarkistettu.
- Mitat: pit 2.150mm, lev 850mm, kork 1.250mm, satula 802mm, maavara 190mm
- Paino: kuiva 154kg, ajokunnossa 167kg, maksimi 340kg
- Pa-säiliö 17,5 + 2,0 litraa + paisuntatila (2007-: 17,0 +3,0 litraa
- Moottori 2-sylinterinen 2V OHC-nelitahtitwin, V-kulma 90 astetta
- poraus x isku 42x45mm, iskutilavuus 124,6cc, 11kW (14,9hv)
- purustussuhde 11,8:1, paine 13,3kg/cm2 @500/min
- 2 painerengasta (merk. R ja RN), 3-os. öljyrengas
- kaksi ylikokoa +0,25 ja +0,50mm
- moottori todettu erittäin kestäväksi ja vähävikaiseksi
- oikea bensiinilaatu tärkeää (korkea puristus=nakutusvaara)
- taipumus käydä alilämmöllä (lämmityskäyttö, laatuöljy)
- moottori todettu erittäin kestäväksi ja vähävikaiseksi
- Huoltoväli 12.000km (tulpat 8.000km)
- suositeltavaa: kerran ajokaudessa, syksyllä ennen talvitaukoa
- nokinen hapettunut öljy voi syövyttää laakereita
- suositeltavaa: kerran ajokaudessa, syksyllä ennen talvitaukoa
- Venttiilinvälykset: imu 0,15 +/- 0,02mm, pako 0,24 +/- 0,02mm
- Jäähdytysjärjestelmä: 1,03 l (painejärjestelmä), 0,24 l (paisuntasäiliö)
- alumiinimoottorin valmisseos, tai 50:50 tisl. vesi+etyliglykoli, suositeltu vaihtoväli 2v
- käytä Hondan spesifioimaa laatua: vääränsorttinen voi vahingoittaa tiivisteitä ja kumiosia (pulmia alkaa ilmetä n. 1v vaihdosta)
- Moottoriöljy: SAE 10W40 (API-SE, -SF, -SG tai parempi)
- käytä vain JASO T903-standardin MA-tyyppistä öljyä ilman kitkaa vähentäviä lisäaineita kytkinongelmien välttämiseksi
- määrä 1,1 (vaihto) tai 1,2 litraa (vaihto+suodatin) tai 1,5 (kuiva)
- Suodatin 15412-HM5-A10 (tarkista!)
- Toisioveto: ketju, DID 520V6 tai RK 520SMOZ2, 110 lenkkiä
- rattaat 14:44
- Kaasuttimet: Keihin CV alipainekaasuttimet VPU 2A, 22mm (2004-2006: VPU 2C)
- pääsuuttimet 82 (etu-), 88 (takasylinteri), 2004-2006: 85 (e)/92 (t)
- tyhjäkäyntisuuttimet 38
- Ilmaruuvi-perussäätö) 1 3/4 kierrosta auki (2001-2002)
- neulat C12A (etu-), C12B (takasylinteri), 2004-2006: C12C/B76E
- neulojen perussäätö keskimmäinen/3. lovi
- tyhjäkäynti 1.500/min +/- 100/min
- uimurikorkeus 13,7mm (ei säädettävissä)
- alipaine-ero e/t max 30mm Hg / 0,04 bar @1.500/min
- Ilmasuodatin 17211-KPC-D50 (tarkista!)
- Akku 12V 6Ah, YUASA YTZ7S
- p 110mm x l 67mm x k 130mm
- laturi 260W ja 13,5-15,5V @5.000/min
- Pääsulake 30A, sulakkeet 5 x 10A (+varasulakkeet)
- Renkaat 100/90-18 56P etu, 130/80-17 M/C 65P taka
- paineet 2,0/2,0 (1h) tai 2,0/2,25 (2h)
- Jarruneste tyyppiä DOT 3 tai DOT 4 (EI DOT 5!), suositellut vaihtovälit 2v
- Värikoodit (merkitty tarraan rungossa), lähde: bike-parts-honda.com, Eurooppa-versiot, osa väreistä ei Suomen tuontiohjelmassa
- musta/runkomusta NH-1 "black" (2001-2002-2003-2004)
- musta NH-359M "mute black metallic" (2005-2006)
- helmiäismusta NH-A65P "pearl concours black" (2007)
- metallisininen PB-296M "moody blue metallic" (2001-2002-2003)
- helmiäissininen PB-341P "pearl breezy blue" (2004-2005)
- valkoinen NH-183 "shasta white" (2009-2010)
- metallinharmaa NH-480M "shield silver metallic" (2002-2003)
- metallinharmaa NH-403M n.n. (2004-2005)
- metallivaaleanharmaa NH-A49M "spangle silver metallic" (2006)
- metallivaaleanharmaa NH-A83M n.n. (2007)
- metallioranssi YR-253M "mystic orange metallic" (2006)... myös metallibeige YR-217M "elegant beige metallic"?
- metallibeige YR-282M (2007-2008, de luxe-versio)
- metallikeskiruskea YR-199M "cognac brown metallic" (2008 de luxe)
- metallipunainen R-247M "pennant red metallic" (2001)
- metallitummanpunainen R-319M "bloom red metallic" (2007)
- metalliliila R-296M "carmelian red metallic" (2005)
- 2011-2012 JC49 Italian-Varresta tiedot puuttuvat vielä
Varaosanumeroiden tulkinta-avain
Hondan varaosanumeroiden yleinen esitystapa on "12345-XXX-67890", missä "12" on funktiota osoittava tunnusnumero, "345" komponentin tunnus, "XXX" kirjaimia ja/tai numeroita sisältävä PCN-tuotekoodi, "67" luokittelutunnus, "8" tavarantoimittajatunnus, ja "90" varaosan lisämääre- tai erikoistunnus. Hondan XL125V:lle (JC32) määrittelemä PCN-koodi on "KPC", eli täten merkityt varaosat ovat julkaisuhetkellään olleeet vain 125-Varreen tarkoitettuja (voivat sittemmin käydä muissakin malleissa, ks. ristiinhakusaitti). Suositeltu Honda-varaosien ristiinhakusaitti, eli jos halutaan selvittää malli(t) missä Varressa käytettyä ei-KPC osaa on käytetty, löytyy (ranskankielisenä) linkistä Bike Parts France. Ruuvitavaran ja standardiosien numerointi taas on "12345-67890-AB", missä "12" on funktio- ja "345" tyyppitunnus, "67890" osoittaa mittaa. "A" (jos on) tarkoittaa ISO-standardin mukaista merkkiä, "B" (jos on) osan kemiallisen pintakäsittelyn tunnusta. Lähde: Online MC Parts
Samankaltaisia malleja
- Cagiva Elefant/Tamanaco/N90 on Suomessa hyvin harvinainen N90:ssä erittäin tehokkaalla (34hv) 2T-moottorilla varustettu aavikkokilpurin replica Vähän myydyt 125-mallit
- Derbi Terra on Piaggion 11kW neliventtiili-sinkulla varustettu, ajettavuudeltaan vikkeläksi kehuttu matkaenduro. "Adventure"-mallissa mm. alumiinilaukut ja korkeampi katteen plexi Vähän myydyt 125-mallit
- Yamaha TDR on DT-tekniikalla varustettu 2T-matkaenduro (teho aina 27hv asti), Suomessa harvinainen mutta hauskaksi ja kestäväksi mainittu Vähän myydyt 125-mallit
- Honda VT125C Shadow on samalla huippukestävällä V2-moottorilla varustettu kustom-malli, käytettynä hieman Varaderoa edullisempi Honda VT 125 C Shadow
Linkkejä
- VARADERO-sivusto/foorumi Itävalta Übersicht (saksankielinen)