Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ktm logo.png

Kronreif, Trunkenpolz, Mattighofen eli KTM (arkikielessä Kotari, Kottarainen, Kotka, Kotemi) perustettiin vuonna 1934. Yhtiö toimi pitkään pelkkänä moottoripyöräkorjaamona ja ensimmäinen sarjavalmisteinen KTM esiteltiin vuonna 1953.

KTM:n maine perustuu lähinnä motocross- ja enduropyöriin, mutta viimeaikoina yhtiö on alkanut pikkuhiljaa kasvattaa asiakaskohderyhmäänsä supermotoilla ja streetfighterpyörillä. Vuonna 2006 KTM valmisti reilut 84000 moottoripyörää. MotoGP-kilpailuihin yhtiö on osallistunut vuodesta 2003, esimerkiksi Mika Kallio ajaa KTM:n pyörällä. Tänä päivänä KTM on hyvin tunnettu eurooppalainen valmistaja.

Suomeen KTM:n maahantuonnin aloitti M-Tuonti vuonna -69, jonka jälkeen se siirtyi Racingbikelle vuonna -80. Vuonna 2005 yhtiö perusti Suomeen sisaryhtiön, KTM Nordic Oy:n. Sen vastuualueeseen kuuluvat myös Baltian maat.

Historia

Vuonna 1953 yhtiö ryhtyi valmistamaan moottoripyöriä. Tuolloin tehtaan 20 työntekijää valmistivat kolme pyörää päivässä. Vuonna 1955 liikemies Ernst Kronreif tuli yhtiön osakkaaksi, jolloin sen nimi muutettiin nykyiseksi. Hans Trunkenpolz kuoli vuonna 1962. Alkuaikoina lähes kaikki moottoripyörien osat valmistettiin KTM:n omassa tehtaassa.

1992 yhtiö ajautuu konkurssiin. KTM jaettiin kolmeen yhtiöön:

KTM Sportmotorcycles GmbH (1994 lähtien KTM Sportmotocycles AG, KTM Fahrrad GmbH (polkupyörät), KTM Kühler GmbH (lämpöpatterit)

Moottoripyöriä valmistava osa onnistui vakuuttamaan sijoittajat ja teki hienon paluun huipulle. Ruotsalaisen Husabergin osto vuonna 1995 ja uusi "hard enduro" -konsepti puri ostajiin ja KTM valmistaa nykyään noin 80 000 moottoripyörää vuosittain liikevaihdon ollessa lähes puoli miljardia euroa.

KTM aikoo laajentaa voimakkaasti katukäyttöisiin moottoripyöriin, erityisesti nk. matkaenduroihin. Tätä suunnitelmaa ovat toteuttaneet viime vuosien 950 Adventure, 990 Adventure ja 950 Super Enduro. Vuonna 2008 tuli KTM:ltä ensimmäinen kilpapyörä katukäyttöön - KTM RC8. Sen moottori on viritetty versio 990 Adventuren LC8:sista.

Kilpaurheilu

Sittemmin KTM on siirtynyt myös moottoriurheilun puolelle. Erityisesti se on saavuttanut suosiota Pariisi–Dakar-aavikkorallissa, jossa viimeisenä viitenä vuonna moottoripyöräluokan voittoon on ajettu KTM:n pyörällä. 2003 lähtien KTM on osallistunut myös MotoGP-sarjaan. Suomalainen Mika Kallio on ajanut Red Bull KTM-tallissa. Suurimmat menestyksensä merkki on kuitenkin saavuttanut endurossa ja motocrossissa. 1990-luvun loppupuolella KTM nousi motocrossin MM-sarjassakin varteenotettavaksi japanilaismerkkien haastajaksi. 2000-luvulla merkillä on saavutettu lajeissa lukuisia maailman-, Euroopan-, Pohjoismaiden ja Suomenmestaruuksia. Vuosikymmenen puolivälissä kilpailumenestys on nostanut KTM:n enduro- ja motocrosspyörät monessa Euroopan maassa myynnissä jo japanilaismerkkien ohi. KTM tallissa ajaa myös tällä hetkellä 11x maailmanmestari, sekä 2x GNCC sarjan mestari Juha Salminen, sekä 4x maailmanmestari Samuli Aro, ja maailmanmestari Marko Tarkkala. Juha Salmisen jälkeen menestynein endurokuljettaja on Samuli Aro. Menestynein ulkomaalainen on 2x maailmanmestari Ivan Cervantes.

Penton (1968-1978)

Yhdysvaltalainen John Penton oli menestyksekäs enduro-urheilumoottoripyöräilijä. Vuonna 1950 hän perusti veljiensä kanssa yrityksen Amherstissä (Ohio), mikä myi ensin BSA-, BMW- sekä NSU-moottoripyöriä. Aikavälillä 1962-1970 Penton edusti Yhdysvaltoja ISDE:ssä. Kilpailtuaan vuonna 1966 menestyksekkäästi Husqvarna-moottoripyörällä, ja maastoajon noustua Yhdysvalloissa "boomer"-sukupolven suureen suosioon, Penton lähestyi ensin Husqvarnaa pyynnöllä, että se valmistaisi myös kevyempää offroad-moottoripyörää harrastekuljettajien tarpeisiin. Kun tämä ei käynyt päinsä hän lähestyi seuraavaksi KTM:ää samanlaisella pyynnöllä, ja panosti 6.000 dollaria omia varojaan suunnittelemaansa prototyyppiin, jota KTM alkaisi valmistaa Penton-merkkisenä. Sopimukseen päästiin, ja vuodesta 1968 lähtien KTM valmisti Penton-merkkisiä, pienen iskutilavuuden Sachs-moottoreilla varustettuja moottoripyöriä. Aluksi suosituin oli 125-kuutioinen Six Days-malli, valikoiman kuitenkin laajentuessa pian 100-kuutioiseen (Berkshire), 175-kuutioiseen (Jackpine), 250-kuutioiseen (Hare Scrambler, 1973) ja viimein 400-kuutioiseen (Mint, 1974; mallinimet liittyvät kuuluisiin maastomoottoripyörien kilpailuihin, -muotoihin tai kilpailupaikkoihin) mallistoon. Penton ylläpiti myös omaa kilpatiimiään, minkä väreissä monet tuon ajan tähtikuljettajat (mm. John Pentonin poika Jack) saavuttivat menestystä, ja tiimi osallistui myös 12 kertaa ISDE-kilpailuihin.

Toiminta laajeni sittemmin enduro-moottoripyöristä myös motocross-, trial- ja lyhyiden ovaalien kilpamalleihin. Vuonna 1978, Pentonin myytyä siihen mennessä noin 25.000 moottoripyörää omalla tuotemerkillään, KTM lunasti Pentonin yrityksen ja otti vastaan mallien tuotannon, kehitystyön ja jakelun oman merkkinsä alla.

KTM_PowerParts

KTM_PowerPartsin logo

KTM_PowerParts on KTM:n tuoteryhmä joka tekee KTM pyöriin tehokkaampia ja hienompia osia. KTM_PowerPartsilta voi osta melkein mitä tahansa mitä alkuperäisestä KTM:stä löytyy, mutta parempana version, sieltä voit tilata esim. Pakoputkia, tankoja, renkaita, katteita, tarroja, moottorinosia, työkaluja, jarruosia, penkkejä ja paljon muuta. PowerPartsin valikoimasta löytyy myös osia KTM X-Bowiin. Vaikka osia onkin paljon ei KTM_PowerPartsilta saa tilattua -05 vuosimallin KTM:iä kauemmas osia.

Mallit

Tässä KTM:n 2014 mallit:

Supersport

KTM RC 200 (Ei uudessa mallistossa)

KTM:n sporttipyörä mallisto

Travel

KTM 1290 Super Adventure

KTM:n matkamoottoripyörä mallisto

Naked Bike

KTM 390 Duke

KTM:n nakupyörä mallisto.

Motocross

KTM 250 SX

KTM:n motocross mallisto.

Enduro

KTM EXC-F 250

KTM EXC on KTM:n enduromallisto, mutta vaikka EXC on alunperin suunniteltu enduroon se on nykyään todella suosittu katukäytössä, EXC 125 on todella suosittu nuorison keskuudessa.

Freeride

KTM Freeride 250 R

Supermoto

KTM 690 SMC

X-Bow

KTM X-Bow on KTM:n esittelemä superauto, X-Bow on myös saatavissa rekisteriin. X-Bow ei kuitenkaan ole todellakaan yleinen rekisterissä, eikä ilmankaan.

„“==Lähteet==



Tämä artikkeli on tynkä. Voit auttaa laajentamalla artikkelia.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista