Kytkin on laite, joka mahdollistaa pyörivään akseliin perustuvan voimansiirron keskeyttämisen.
Tyypillisin käyttö kytkimelle on auton voimansiirrossa moottorin ja vaihteiston välissä, jossa kytkimen tarkoituksena on irrottaa vaihteisto moottorista liikkeellelähdön ja vaihteen vaihdon yhteydessä. Jos kytkin ei toimi tai sitä ei käytetä, vaihteiston rattaat menevät yleensä nopeasti rikki vaihtamisen yhteydessä.
Kytkimen käyttömekanismi
Kytkimiä on erityyppisiä erilaisiin moottoreihin mutta toimintaperiaate ja tarkoitus on aina sama:
- Esimerkiksi vaihteellisissa mopoissa kytkin toimii yleensä vaijerin välityksellä, ts. kytkinkahvasta lähtee vaijeri, joka päättyy vipuun, joka puolestaan liikkuessaan työntää kytkinlevyt irti toisistaan aiheuttaen kampiakselilta tulevan ensiövedon häviämisen kytkinkahvan ollessa pohjassa.
- Joissain moottoripyörissä kytkin toimii hydraulisesti vaijerivälityksen sijaan. Tämä mahdollistaa jäykemmän kytkimen käyttämisen lihasvoimalla. Myös autoissa on käytössä sama menetelmä, joskin autoissa kytkintä käytetään polkimella kahvan sijaan.
Kytkimen tekniikkaa
Kytkimeen kuuluu monia osia kuten
- kytkinkruunu
- kytkinlevyt
- välilevyt
- toinen ensiöratas
- vaihteistoon menevä akseli
Kytkimen yleisimmin vaihdettava osa on kytkinlevyt niiden kulumisen takia. Kun kytkinlevyt ovat liian kuluneita kytkin ei irrota enää kunnolla ja ajoneuvon ollessa paikallaan vaihde päällä, kytkin pohjassa se liikkuu hieman eteenpäin.
Kytkinlevyjä on erilaisissa moottoreissa eri määrä. Kytkimen toiminta on myös hieman erilaista autoissa ja moottoripyörissä kuin mopossa. Autojen ja moottoripyörien kytkin irrottaa täysin ensiövedon vaihteistosta kun taas mopon kytkin ei irrota kuin 90 prosenttisesti; tämän vuoksi mopojen kytkinlevyjen kulumisen huomaa helpommin.
Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.
GNU Free Documentation License Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta. Tämän artikkelin lähde: Wikipedia |