Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Moottoripyörän pesu

Tarvikkeet

Aivan ensimmäiseksi kannattaa hankkia seuraavat välineet, löydät tarvikkeet autovarusteliikkeistä, tavarataloista, huoltoasemilta ja vastaavista paikoista.

  • Autovaha
  • Pigmenttivaha kuluneelle maalipinnalle
    • Parantaa huomattavasti jo 5v vanhan maalin ulkonäköä (esim. Turtlewax n.16€)
  • Muoviosille tarkoitettu suoja-aine
  • Pesusieniä (oma sieni shampoolle ja vahalle/pigmenttivahalle)
  • Kiillotusrättejä (puuvillaa, vaikkapa vanha paita, kiillotustrasselia tai kiillotusrättejä)

Pesu

Hankittuasi tarvikkeet, aloita pesemällä moposi. Painepesuri on hyvä, mutta pyörännapoihin,tiivisteisiin, laakereihin(kuten ohjauslaakerin, etu- ja takavanteiden akselien laakerit) katkaisijoihin tai pakoputken loppupilliin ei saa suihkuttaa suurella paineella (ei pakoputken sisälle laisinkaan. Ellet saa käyttöösi painepesuria, käytä puutarhaletkua. Jollei käytettävissäsi ole edes ruiskusuutinta, purista vaikkapa peukalolla letkun päätä niin, että paine suihkussa nousee. Huuhtele irtolika aluksi juoksevalla vedellä.

Kun olet suihkuttanut suurimmat liat pois, pese moposi pesusienen ja shampoon kanssa. Huuhtele shampoo pois ennen kuivumista. Jos pyörässäsi on rasvaa ja pinttynyttä likaa, kannattaa ihan aluksi ennen pesua käyttää liuotinta! Käytä pesemiseen autoshampoota, tiskiaineet yms. eivät ole tarkoitettuja mopon pesuun ja saattavat olla liian voimakkaita.

Olosuhteet ja paikka

Vahaus on suositeltavaa suorittaa valoisassa, kuivassa ja varjoisassa paikassa. Useimpia vahoja ei saa levittää auringonpaisteessa eikä kuumentuneelle pinnalle. Vahauspaikalle on suositeltavaa varata pöytä tai muu taso, jottei vahapurkkia ja muita tarvikkaita tarvitse laskea maahan saakka. Suojakäsineiden käyttö on suositeltavaa vahaa levitettäessä.

Vahaus

Pinnan kuivuttua lue ohjeet vahapurkista, levitä vaha pesusienellä ja odota ohjeiden mukaisesti vahan kuivumista. Lämpimällä kelillä kuivuu paremmin, eikä kylmällä kannata vahata.

Pigmenttivahaa käyttäessäsi anna vahan kuivua (pullossa on kyllä ohjeet) ja olla paikoillaan vaikkapa 2h (jotkut ovat pitäneet jopa yön yli), sitten vain pyyhit pinnan kiillotusrätillä.

ÄLÄ levitä pigmenttivahaa kostealle pinnalle, koska tällöin vaha on TODELLA hankala pyykiä pois!

Turtlewax pigmenttivahan mukana tulee chipstick (huulipunan näköinen puikko), levitä tätä poikki suuntaisesti naarmua vasten, ÄLÄ vaihda välillä suuntaa, tämä vain pyyhkii aineen pois.

Käytä puikkoa ENNEN vahan levitystä, pesun jälkeen.

Vahauksen jälkeen on suositeltavaa käsitellä maalaamattomat muoviosat suoja-aineella, joka poistaa niistä vahajäämät ja antaa kiiltävän ulkonäön.

Eri tyyppiset vahat

Vahoja on monia erilaisia, niiden käyttötapa on erilainen ja ne ovat eri käyttöön tarkoitettuja. Vahoja on mm. seuraavanlaisia:

  • Kliineri, "esivaha", jonka tarkoituksena on palauttaa kiilto huonokuntoiselle maalipinnalle. Kliineriä ei tule käyttää virheettömälle maalipinnalle ja sen käytön jälkeen on suositeltavaa tehdä normaali vahaus.
  • Pikavaha, nopeasti kuivuva ja helppokäyttöinen vaha. Vahan suojaavuuden kesto ei aina ole yhtä hyvä kuin muiden vahalaatujen.
  • Pigmenttivaha, kuten edellä mainittiin, se palauttaa maalipinnan alkuperäistä väriä. Pigmenttivaha on valittava maalipinnan värin mukaan.
  • Teflonvaha, teflonvahalla saadaan maalipinta näyttämään kastuneelta, jolloin se on kiiltävä. En ole erikseen tämmöistä kaupoissa nähnyt, mutta ainakin liikkeet tekevät näitä vahauksia. (teflonvahaa löytyy jokaisesta halpahallista)
  • Kovavaha, vahakerros on kestävämpi kuin perusvahan, tämmöisen voi levittää vaikkapa pigmenttivahan päälle, jolloin alempana oleva vaha pysyy kauemmin kunnossa (se ei kulu pois).
  • Vahashampoo, tämä ei varsinaisesti ole vahaa, vaan autoshampoota, joka sisältää jonkinverran (esim. 1%) vahaa, joka jättää pesun jälkeen kiiltävän pinnan. Vahashampoolla käsitelty pinta kiiltää paremmin, kuin pelkkä pesty, mutta vahashampoo ei korvaa oikeaa vahausta.
  • Muovikiilto, muovikiillolla saat palautettua normaalin muovin alkuperäisen kiillon. Esimerkiksi skootterin jalkatilan katteista. Se ei tarvitse kun levittää, niin muovi muuttuu kiiltäväksi. Muovikiilto ei myöskään ole "oikea" vaha, kiillon kesto riippu pitkälti aineen laadusta. Huonoimmat kiiltää niin kauan kun aine on märkä, parhaat muodostavat ikäänkuin uuden muovikalvon, ja kestävät pitkään.

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista