Sherco on katalonialais-ranskalainen, aiemmin trial-kilpailutoimintaan osallistuneen Marc Teissier`in ja Andreu Codinan vuonna 1998 Bultaco (CEMOTO):n vanhan trial-malliston pohjalle perustama yritys moottoripyörien valmistukseen. Sen "Sherco"-nimi onkin muunnos Bultacon kuuluisasta "Sherpa"-mallistosta - yhtiö oli aloittaessaan hankkinut Bultaco-nimen käyttöoikeuden. Yhtiöllä on 2003 lähtien ollut 2.000m² tehdas Nîmes`issä (Languedoc-alue), kun taas yhtiön ensimmäinen, 1999 toimintansa aloittanut ja trial-mallistoon keskittynyt 2.500m²-tehdas sijaitsee Caldes de Montbui`ssa Kataloniassa (19km Barcelonasta). Suurin osa sen käyttämistä komponenteista valmistetaan Italiassa. Yhtiön tuotekehitysosasto sijaitsee Torellóssa Itä-Kataloniassa. Sherco oli lehtitietojen mukaan neuvotellut Katalonian hallinnon kanssa voimakkaasti kasvaneen toimintansa keskittämisestä kokonaan Kataloniaan, mutta yhtön tiedotteet 2/2017 eivät toistaiseksi kerro muuton toteutumisesta.
Sherco:on on yhdistetty useita entisiä valmistajia kuten 1980-luvun alussa Milanon Busto Arsiziossa korkealaatuisten 125-kuutioisten moottoripyörien valmistukseen perustettu, mutta sittemmin Ranskaan siirtynyt HRD (Happy Red Devils, 2002) mikä profiloitui sittemmin enduro- ja supermotard-yhtiöksi, sekä Teissierìn aiempi yritys Scorpa (vararikkoon 2009, minkä jälkeen sen omistajana ollut Teissier osti konkurssipesän takaisin omistukseensa), minkä päätuotteita olivat trialpyörät. Sherco-pyörillä on saavutettu merkittävää kilpamenestystä niin trial- kuin endurokilpailuissa, ja sen yhteen laskettuna n. 60 työntekijän vuosittain valmistamia n. 7.000kpl moottoripyöriä viedään 55 maahan (luvut vuodelta 2012). Vuonna 2016 yhtiö juhli Katalonia-tehtaansa 30.000kpl saavuttamista (Sherco-nyyssit).
Sherco-maahantuonti Suomeen on moninkertaisen enduromestarin Petteri Silvanin "Silvan&Suominen"-yhtiön käsissä.
Historiaa
Ennestään omistamansa Scorpa-valmistajan (trialpyörät) rinnalle Marc Teissier ja hänen liikekumppaninsa Andreu Codina saivat hankittua 1980-luvulla vararikkoon päätyneen Bultaco-merkkinimen käyttöoikeudet. Yritys aloitti toimintansa Kataloniassa, ja sen ensi mallit kulkivat "Bultaco Sherco"-nimellä viittauksena merkin kuuluisiin ja voittoisiin "Sherpa"-trialmalleihin. Tämä nimi muuttui kuitenkin vuonna 2000 jo muotoon "Sherco by Bultaco", ja 2001 tuotenimen vakiinnuttua enää "Sherco":ksi. Myös vanha Bultaco-merkki on perustaja Paco Bultón pojan johdolla yrittänyt paluuta mp-valmistajaksi 2010-luvulla.
Vuonna 2002 Teissier hankki omistukseensa ranskalaistuneen "HRD Industrie S.A."-osakeyhtiön (jatkumo 1980 Busto Arsiziossa (Milano) perustettuun HRD:hen, mikä valmisti "pikku-Bimotan" lempinimellä kulkeneita, kalliita 125cm³-urheilumoottoripyöriä), mikä oli ranskalaisomistajiensa aikana saavuttanut menestystä enduroissa ja sittemmin (kuljettajat Julien Minnen ja Stephan Da Silva, Yamaha-moottori) supermotard-kilpailuissa. Yrityksen toiminta siirtyi Nîmes`issä (Languedoc-alue) sijaitsevaan tehtaaseen, mikä aloitti vuonna 2003 enduro- ja supermoto-malliston valmistuksen.
Yritys kasvoi erityisen nopeasti 2010-luvun alussa (kasvua 37% vuonna 2011, ja 22% vuonna 2012), mutta kasvu lie sittemmin rahoittunut sitkeän Eurokriisin vaikuttaessa tuotteiden kysyntään.
Mallisto
Sherco jakaa tuotteensa ST-trialmallistoon, SE-enduromallistoon sekä SU-supermotomallistoon. Moottoreina oli aluksi 2-tahtisia kokoluokissa 80 cm³ (tehtaan kirjoitusasu: 0.8), 125, 200, 250, 272 ja 300 cm³ (Cabestany Replica, 2010), mutta se on 2005 lähtien siirtynyt nelitahtimoottoreihin alkaen 320cm³ (eli 3.2-) mallista, ja tarjoaa myös 50cm³- sekä e-prätkiä (E-KID juniorimallit). Ajankohtainen mallisto on esillä yhtiön tuotesivulla:
Linkit
Lisättävien kuvien, ja osin tekstinkin vuoksi GFDL:
Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.
GNU Free Documentation License Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta. Tämän artikkelin lähde: Wikipedia |