Sisällysluettelo
Yleisesti kuristuksista
Uudenaikaisista moposkoottereista löytyy potentiaalia paljon suurempiikin nopeuksiin kuin 45:n kilometriin tunnissa. Moposkootterit kuristetaan, jotta ne kulkisivat vain sen lailliset 45km/h. Tavallisesti huippunopeus kuristetaan välityksiä lyhentämällä eli variaattorin aukeamista rajoittamalla. Jotta moottori ei kävisi ylikierroksilla ajettaessa huippunopeutta, rajoitetaan siitä tavallisesti myös tehoa.
Käytännössä välityksien lyhentäminen tapahtuu tavallisesti variaattorin prikalla, joka estää variattoria menemästä kokonaan kiinni. Tehoa taas pudotetaan tavallisesti pakoputken alkukäyrään sijoitetulla hukkaputkella tai pillikuristimella. Hukkaputki sotkee pakovirtaukset tietyillä kierroksilla, jolloin teho tippuu. Pillikuristin taas vain yksinkertaisesti rajoittaa koneen hengittämistä kaikilla kierroksilla, jolloin kone ei tuota kaikkea tehoa. Periaatteessa hukkaputki on kuristimena fiksumpi, koska se saadaan oikealla suunnittelulla rajoittamaan tehoa enemmän vain isoilla kierroksilla. Lisäksi joistain malleista löytyy elektroninen kierrostenrajoitin. Kurien poisto lähtee aina liikkeelle variaattorin kuristuksesta eroon hankkiutumalla. Tuo on eka operaatio, joka kannattaa tehdä, jotta vältytään turhilta ylikierrosten aiheuttamilta vaurioilta.
Edellämainittujen kuristusten lisäksi moposkoottereista löytyy muitakin tehoa alentavia kohtia, jotka eivät varsinaisesti ole kuristuksia.
Kuristustavat
Variaattorin prikka
Variaattorin prikka on rengas, joka rajoittaa variaattorin etulevyjen liikettä toisiinsa kohden, mikä puolestaan pienentää rakenteellista huippunopeutta. Prikka sijaitsee tavallisesti etuvariaattorista etummaisen lautasen ja rullakupin välistä. Joissain malleissa prikka on suurempi kuristuslevy, joka on rullakupin takana siinä kiinni (esim. Peugeotit, Di-Tech molemmat kuristimet ainakin 01 ja 02 mallissa). Ainoa hankalampi juttu on kampiakselin mutterin avaaminen, mikä onnistuu kuitenkin pulttipyssyllä nopeasti. Mutterin avaamiseen on myytävänä myös erikoisvalmisteisia työkaluja hyvinvarusteltuissa varaosakaupoissa (esim. easyparts.nl). Joskus rullakuppi voi olla jumissa, jolloin on syytä käyttää myös ulosvetäjää, kun otat kuristuslevyä pois.
Hukkaputki
Sinivuokkojen harhautukseksi voi hukkaputken hitsata takaisin paikan päälle, jolloin suoritettu operaatio on vaikeammin havaittavissa. Jos käyrä on vaihdettavissa, kannattaa se vaihtaa kuristamattomaan versioon. Itse kannatan kuitenkin tehoputken hankkimista (jos käyrä ei ole vaihdettava), jotta kallista vakioputkea ei tarvitse tärvellä.
Pillikuristin
Pillikuristin on heti alkukäyrän alussa. Sen saa kammettua irti, kun hitsipisteet on hiottu pois. Kuitenkin esim. Aprilioissa pitää vaihtaa koko alkukäyrä, koska alkukäyrän sivuilla on reikiä, josta se vuotaa ilman pilliä. Jos käyrä on vaihdettavissa, kannattaa se vaihtaa kuristamattomaan versioon. Tehoputken hankkiminen on kuitenkin suositeltavaa (jos käyrä ei ole vaihdettava), jotta kallista vakioputkea ei tarvitse tärvellä.
Elektroniset rajoittimet
Useissa moposkoottereissa on jonkinlainen kierrosluvun rajoitin, joka estää moottoria pyörimästä vahingollisen lujaa. Tällaisen ns.Kierrosrajoittimen ohittaminen ei ole suositeltavaa. Tuleekin erottaa toisistaan kuristukseksi ja moottorin "suojaamiseksi" tehdyt rajoittimet. Mikäli CDI-boksiin on liitetty rajoitin joka katkaisee sytytyksen toiminnan tarpeettoman alhaisella kierrosluvulla, kyseessä saattaa olla kuristus. Tällainen on esimerkiksi Honda X8R- ja S-skoottereissa. Kuristus ohitetaan kaivamalla CDI-boksista massaa pois ja katkaisemalla niitti. (riippuu skootterista ja CDI-Boksista)
Nykyisin markkinoilla on monia kaksitahtisella bensiinin suorasuihkutusmoottorilla varustettuja moposkoottereita. Koska näissä on tietokonepohjainen sytytyksen ohjaus, myös keskusyksikössä saattaa olla erinäisiä tehoa rajoittavia ohjelmointeja. Usein kuristukset voidaan poistaa asentamalla uusi ohjelmisto valtuutetussa huoltoliikkeessä. Kuten edellä on todettu, on kuitenkin tärkeää erottaa mitkä rajoittimet ovat moottorin suojelemiseksi ja mitkä tehon rajoittamiseksi tarkoitettuja.
Ilmanoton kuristukset
Ilmanpuhdistimessa on monesti jonkinlainen kumilevy,ohut rööri,kuminen putki, jonka tarkoituksena on pääasiallisesti rajoittaa imuääniä ja antaa vähemmän ilmaa moottorille. Sen poisto auttaa aavistuksen verran suorituskykyyn,mutta aina ilmansaantia parannettaessa on pääsuutinta suurennettava .
Tehoilmansuodatinta käytettäessä, esim Powerfiltter,pipercross jne voi pääsuutinta lähes poikkeuksetta suurentaa 10-20yksikköä, Yleisesti koneen ilmansaannin suurentuessa kasvaa moottoritehokin koska "ENEMMÄN ILMAA / ENEMMÄN TEHOA"
Kuristettu sylinteri
Tietyissä moposkoottereissa on tehtaalta tullessaan kuristettu sylinteri, jonka pakoaukko on osittain ummessa. Tämä aiheuttaa tehon laskua. Kuristuksen voi havaita irroittamalla pakoputken ja kurkistamalla sen liittymiskohtaan. Yleensä pakoaukon tulisi olla lähes pyöreä. Jos se näyttää olevan vain puoliympyrän muotoinen, kyseessä on todennäköisesti kuristus. Kuristuksesta pääsee eroon irroittamalla sylinteri ja viilaamalla pakoaukon riittävän avaraksi. Ole kuitenkin varovainen, sillä liika viilaaminen vaikuttaa haitallisesti suorituskykyyn. Sylinteri on myös viimeisteltävä ja puhdistettava huolellisesti ennen paikoilleen asentamista.
Muut tehoa rajoittavat osat
Varsinaisten kuristimien lisksi moposkoottereissa on useita tehoa rajoittavia osia, jotka eivät kuitenkaan ole varsinaisia kuristimia. Seuraavaksi muutamia yleisiä tehoa rajoittavia osia.
Pakoputken muut osat
Useissa moposkoottereissa on nykyisin katalysaattori eli platinakennosto, jonka tarkoituksena on vähentää päästöjä. Se saattaa rajoittaa hieman tehoa , mutta sen poistaminen ei yleensä ole vaivan arvoista. Paitsi tapauksissa, joissa katalysaattori on irronnut, sillä se voi tukkia/olla jo tukkinut pakoputkea, jolloin teho vähenee.
Lisäksi haitallinen hiilimonoksidi muuttuu vähemmän vahingolliseksi hiilidioksidiksi. Hapetusjärjestelmän poistaminen ei vaikuta moottorin toimintaan.
Pääsuutin
Bensiinin kulutuksen ja saastepäästöjen alentamiseksi useisiin moposkoottereihin asennetaan Suomeen tuotaessa liian pieni kaasuttimen pääsuutin, jonka johdosta moottori käy turhan laihalla. Tämä aiheuttaa suorituskyvyn laskua, häiriöitä moottorin toiminnassa ja niinsanottua booailua eli hyytymistä. Vaivoista pääsee eroon vaihtamalla noin 2-5 numeroa isomman pääsuuttimen. Tarkka koko selviää vain kokeilemalla eri suuttimia. Myös pakoputken kuristusten poistamisen jälkeen on syytä vaihtaa suutin hieman isompaan parhaan toiminnan takaamiseksi.
Eri skootterimalleista löytyvät kuristukset
- Aprilia Rally: Pillikuristin, variaattorin prikka ja kuristettu pakoaukko (alkukäyrä vaihdettavissa)
- Aprilia sr50 DiTech: Variaattorin prikka tai rajoitinkaulus sekä keskusyksikössä oleva kierrosluvun rajoitin
- Aprilia SR Factory: Variaattorin prikka, ilmanoton kuristin, sekä keskusyksikössä oleva kierrosluvun rajoitin (10k)
- Aprilia SR WWW: Pillikuristin ja variaattorin prikka
- Aprilia SR Racing: Pillikuristin ja variaattorin prikka
- CPI Hussar/Popcorn/Oliver Hussar/Popcorn/Oliver: Variaattorin prikka, 4Tahtipakoputki, Kuristettu sylinterin pakoaukko ja huono vakio-variaattori
- Derbi Atlantis: -2003 malleissa variaattorin prikka ja alkukäyrä kuristettu. (ohutta putkea) 2004- malleissa variaattorin prikka ja hukkaputki sekä messinkinen kuristuslevy ilmanputsarisa
- Derbi Gp1 -2004: variaattorin prikka ja hukkaputki
- Derbi Gp1 2005-:Variaattorin prikka, kaksi hukkaputkea, kaksi holkkia ilmansuodattimessa ja suutin.
- Gilera Runner: 2x hukkaputki, pillikuristin ja variaattorin prikka (käyrän voi vaihtaa), ilmanputsarin kaulassa messinkilevy
- Gilera Runner PureJet: variaattorin prikka (skä mahdollisesti alitehoinen ruiskuohjelma)
- Gilera Stalker: hukkaputki, pillikuristin (ei ainakaan -05 mallissa..), ilmanputsarin kaulassa messinkilevy ja variaattorin prikka (alkukäyrän voi vaihtaa ennen v.2003 tehdyissä malleissa), rajoitettu CDI, (ei vaikuta viritykseen vakiopytyllä)
- Hero Winner: Variaattorin prikka ja rajoitinläpät liian kiinni
- Honda X8R: Rajoitettu CDI ja liukulevyn muotoilu. CDI-boksista löytyy katkaistava niitti, kun kaivaa massaa pois. Liukulevy on vaihdettava uuteen rajoittamattomaan tai ostettava uusi variaattori.
- Honda SFX sport: Rullakupin takana metallinen kehikko kolmella ruuvilla kiinni
- Hyosung SF 50 Racing: variaattorin prikka ja rajoitettu CDI, sekä imukaulassa kuristuslevy
- Italjet Torpedo 2T: Pillikuristin ja prikka putkessa, ilmanputsarissa kuristinputki sekä variaattorissa prikka
- Keeway Matrix: Variaattorin prikka, kuristettu (liian pitkä) alkukäyrä ja kuristettu pakoaukko (alkukäyrä vaihdettavissa)
- Keeway Focus: Variaattorin prikka, kuristettu (liian pitkä) alkukäyrä ja kuristettu pakoaukko (alkukäyrä vaihdettavissa)
- Kymco Agility: Ilmanputsarin ja kaasuttimen välisessä putkessa kuristus,
ilmanputsarin ilmanotto putken kiinnitys reikä kuristettu, variaattorin holkki, liian pieni suutin, (HUOM! Cdi-poksin rajoitin 9000rmp/min eli ei kannataisi poistaa)
- Kymco Super 9: pillikuristin, hukkaputki ja kuristettu variaattorin holkki (Masco myy kuristamattomia)
- Kymco ZX Super Fever: -03 ja vanhemmissa: Rajoitettu variaattorin holkki ja CDI-kierrosrajoitin, joka on ohitettavissa maadoittamalla vaaleanvihreä johto. -04 ja uudemmissa: Rajoitettu holkki, hukkaputki ja pillikuristin.
- Kymco Cobra: kierrosrajotin CDI-boksissa, kuristettu variaattorin holkki. -99 tai vanhempi niin rajottimen voi ohittaa irroittamalla liittimen CDI -boksista lähtevästä ja siihen palaavasta vihreästä johdosta (viides johto). Uudempiin pitää vaihtaa koko CDI -boksi (Masco).
- Peugeot Ludix: hukkaputki ja rullakupin rajoitinlevy
- Peugeot Speedfight/Speedfight2: hukkaputki, ilmanoton kuristus ja rullakupin rajoitinlevy
- Peugeot Trekker: hukkaputki ja rullakupin rajoitinlevy
- Piaggio Fly: hukkaputki ja variaattorin prikka (alkukäyrä vaihdettavissa)
- Piaggio NRG: hukkaputki ja variaattorin prikka (alkukäyrä vaihdettavissa)
- Piaggio NRG MC2: hukkaputki ja variaattorin prikka (alkukäyrä vaihdettavissa)
- Piaggio NRG Ei xtreme: hukkaputki, pillikuristin ja prikka (alkukäyrä vaihdettavissa)
- Piaggio NRG MC3 Purejet: variaattorin prikka (sekä alitehoinen ruisku ja ilmanoton kuristuslevy)
- Piaggio Typhoon: hukkaputki ja variaattorin prikka (alkukäyrän voi vaihtaa, paitsi uudemissa malleissa)
- Suzuki Street Magic: rajoitettu CDI, (ohitustapaa ei ole tiedossa, vaan pitää ostaa rajoittamaton boksi), kuristettu imukaula, pakoputkessa on 3 kuristusta, (näiden poistosta ei kylläkään nopeus/kiihtyvyys muutu, mutta vääntöä tulee paljon lisää)
- Sym Jet (Euro-X) : hukkaputki, variaattorin prikka ja kuristettu sylinteri
- Sym Jet (SPORT) S ja SR Kuristettu Sylinteri, Variaattorin prikka, Variaattorin "Tuuletinlevyn" Prikka, Hukkaputki, Rajoitettu CDI (11.000RPM) "kuristettu" ilmanputsari.
- Yamaha Aerox/MBK Nitro: hukkaputki ja variaattorin prikka, uudemmissa malleissa lisäksi kuristettu sylinteri. Lisäksi Stage2 -putkessa on kuristus mutkassa hiukan ennen äänenvaimenninta.
- Yamaha Bw`s/MBK Booster: variaattorin prikka ja hukkaputki ja kuristettu pakoaukko
- Yamaha Neo's/MBK Ovetto: variaattorin prikka, hukkaputki ja kuristettu pakoaukko
- Yamaha JogR/MBK MachG: variaattorin prikka, hukkaputki ja kuristettu pakoaukko
- Yamaha Slider/MBK Stunt: variaattorin prikka, hukkaputki ja kuristettu pakoaukko
Viritetyllä mopolla ei saa ajaa yleisillä teillä.
Emme ota vastuuta mahdollisesti virityksen seurauksena rikkoontuneista tavaroista.
Alkuperäisen tekstin kirjoitti X-Race