Motowiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Historia

Yamaha Slideria suunniteltaessa pyrittiin luomaan kevyt, kompaktin kokoinen, ketterä, ulkonäöltään riisutun yksinkertainen skootteri, joka soveltuu myös erilaiseen temppuiluun, eikä pelkää pieniä kaatumisiakaan. Moottoriksi valittiin ilmajäähdytteinen, pystysylinterinen Minarelli, jollainen löytyy myös Yamaha BW's/MBK Booster -skootterista.

Tekniikka oli siis jo käytössä hyväksi ja luotettavaksi havaittua. Suunnittelussa keskityttiin pelkistettyyn ja yksinkertaisen puhdaslinjaiseen muotoiluun. Skootterista tehtiin vähemmän kaatumisarka lisäämällä etukatteen molemmilla sivuille sekä kummankin puolen sivukatteisiin vaihdettavat kaatumapalat. Nämä palat ottaisivat kaatuessa vastaan iskut yhdessä tangon tuppien kanssa. Kaatumapalata maksavat esimerkiksi easypartsissa ainoastaan n. 5 euroa kappaleelta, joten niiden vaihtaminen tulee huomattavasti uusia katteita halvemmaksi.

Kaatumapalojen lisäksi yksi erikoinen, Yamaha Sliderille ominainen piirre on edessä oleva matalaprofiilinen 12-tuumainen rengas, takarenkaan ollessa paksu ja leveä 10-tuumainen.

Näiden lähtökohtien pohjalta esiteltiin vuonna 2000 Yamaha Slider. Yamahan sisarmerkki, ranskalainen MBK valmisti kyseistä mallia MBK Stuntin nimellä. Slider sai melko suuren suosion, ja sitä tuotiin myös suomeen vuosina 2000-2003. Suomessa mallin suosio ei kuitenkaan yltänyt keskieurooppalaiselle tasolle, ja uutta, vuonna 2004 esiteltyä MBK Stuntia ei Suomeen tuoda.

Yleistä

Vaikka Yamaha Slider olikin melko suosittu malli, sen ensimmäisen ja samalla ainoan Yamahan nimellä varustetun mallin tuotantoaika jäi lyhyeksi, vain nelivuotiseksi. Yamaha Slidereita tehtiin vuosina 2000-2003 ja MBK Stuntia samaan aikaan. MBK Stuntin uusi malli, joka on samalla Sliderin seuraaja, esiteltiin vuonna 2004. Tässä mallissa on muun muassa linjakkaammin muotoiltu etukate ja ajovalot. Yamaha Slideria sai ja saa edelleenkin ainoastaan pystysylinterisellä Minarellin moottorilla varustettuna.

Kuristukset

Yamaha Sliderissa kuristuksina toimii variaattorin prikka, yhdellä ruuvilla ilmanputsarikotelossa oleva putki, pakoputkessa hukkaputki sekä sylinterin pakoaukossa on kuristus. Pakoputken hukkaputken poistamista en suosittele, vaan tehoputken ostaminen on kannattavampaa, jotta kallista alkuperäisputkea ei tarvitse tärvellä. Sylinterin kuristusta poistaessa on vaarana puhkikuluminen jos pakoaukkoa viilaa liikaa.

Viritys/tuning

Tuning

Yamaha Slideriin on saatavilla paljon erilaista ulkonäköön vaikuttavia tuning-osia, kuten tuning-katteita, underita yms. Viritys/Tuning löytyy erityisesti ulkomailta, kuten easyparts.nl ja Scooter-Attack. Myös suomesta saa tähän erilaista tuning ja viritysosaa. Yamaha BW'S:n / MBK Boosterin crossitankoadapteri käy Slideriin / Stunttiin ilman muokkaamista.

Muut vanteet?

Jos Yamaha Sliderin vakiovanteet eivät miellyä, ei hätää! Nimittäin kaikki rumpujarrullisten Minarelli-koneisten vanteet menevät Yamaha Slideriin suoraan taakse, kuten Yamaha Neossin, Yamaha JogR:n ja Aprilia SR:n vanteet. Etuvanteet menevät lähes kaikista skoottereista Yamaha Slideriin kiinni, yleensä ei suoraan, mutta holkkien tekemisellä (jotta vanne saadaan keskelle) yleensä selviää. Mutta JogR:n vanteiden kanssa piti siirtää myös etujarrusatulaa keskemmälle holkkien lisäksi, jos vanteen haluaa keskelle. Ainakin Aprilia SR:n vanteiden kanssa joutuu laittamaan etuakselin ympärille 10mm. sisähalkasijalla ja 12mm. ulkohalkasijalla olevan holkin, koska Aprilia SR:n etuvanteeen akselipesä on halkasijaltaan 12mm.

Vanneadapterin (joita myy mm. Easyparts.nl) avulla yamaha Slideriin on mahdollista jopa laittaa kiinni levyjarrullisiin skoottereihin tarkoitetun takavanteen (kuten Yamaha Aerox) ilman muita muokkauksia, jopa Aeroxiin myytävät erikoisvanteet kuten Stage6:n kromivanteet tai Gyroneticsin "Diamond" -vanteet menevät adapterin avulla kiinni. Suomessa vanteita myy myös Scootzstore.

Vaihtoehtoisesti laittamalla levyjarrullisen skootterin takajarrukamat kiinni saa myös levyjarrullisen takavanteen menemään. Tämä edellyttää kuitenkin muokkauksia lohkoon eli joudut tekemään jarrusatulalle kiinnikkeen sekä poistamaan jarrukenkien kiinniketapin. Vaarana on kuitenkin lohkojen rikkoontuminen/murtuminen, jos asennus ei ole tehty kunnollisesti. Sekä paluu rumpujarruun voi olla modauksen jälkeen pelkkä haave. Eli adapteri siinä mielessä on turvallisempi tai sitten voi yksinkertaisesti vaihtaa lohkot eli moottorin sellaiseen, jossa on levyjarru vakiona, kuten Yamaha Aeroxissa.

Viritys

Pystyminarellin viritysosat käyvät tähän. Lisätietoa Minarellin viritysasteista löytyykin täältä.

Ensinnäkin kannattaa aloittaa variaattorin prikan poistosta, josta lisäinfoa täällä. Prikan poiston jälkeen huiput ovat noin 55-60 km/h, joka on alle verorajan. Tehoputken kanssa olisi hyvä vaihtaa noin 5-10 numeroa isompi suutin, 15-22% jäykempi vastapainejousi, sekä astetta kireämmät kytkinjouset, noin 15-30% jäykemät. Variaattorin osien vaihdosta löytyy lisäinfoa artikkelista Variaattorin tekniset toimenpiteet, sekä sen säätämisestä artikkelista Variaattorin ja kytkimen säätäminen.

Tehoputken kanssa olisi suositeltavaa laittaa jokin viritysvariaattori, kansankielellä yleisesti "Multivari", kuten Malossin Multivar. Tehoputkia voi vertailla artikkelissa Moposkoottereiden tehoputket. Muista että se kallein putki ei ole se paras, eli mitään High-end putkea ei muuten vakioon/sporttivireiile ei kannata laittaa, vaan omalle viritysasteelle suunniteltu kannattaa.

Koska Sliderissä/Stuntissa on pystykoneen tapaan melko lyhkäset perävälitykset, voi huippunopeus jäädä 70cc sportilla esim. Aeroxiin verrattuna oleellisesti. Eli niiden vaihto parempien viriosien kanssa ei olisi pahitteeksi, jos huippuja mielii.

Huom!

Muutokset, jotka nostavat mopon huippunopeuden yli 45 km/h tai tekevät siitä muuten lainvastaisen, ovat tietenkin lailla kiellettyjä, joten en ota mitään vastuuta, mikäli jollekin koituu jotain hankaluuksia mopon virittelyn seurauksena. Jokainen omalla vastuullaan. Viritetyllä mopolla ei siis saa yleisillä teillä ajaa. En siis takaa toimenpiteiden turvallisuutta millään tavalla, joten jokainen käsittelee mopoaan vain ja ainoastaan omalla vastuullaan.


Hyvät ja huonot puolet

Hyvät puolet

  • Viri- ja tuning-osia saatavissa laaja valikoima
  • Sivukaatumapalat
  • Kohtuullinen hinta
  • Selkeä mittaristo
  • Etujarru
  • Hallintalaitteet
  • Paino
  • Tilava jalkatila
  • Hyvä temppuilla
  • Kohtuullinen kiihtyvyys vakiona 50 km/h asti

Huonot puolet

  • Epätarkka mittari, heittoa noin 10 km/h
  • Pienehkö bensatankki, 6,5 l
  • Takana rumpujarru
  • Koko
  • Vain yksi peili vakiona
  • Matkustajan jalkatapit puuttuvat
  • Huonot valot
  • Ei tilaa penkin alla
  • vilkut menevät rikki kaatuessa

Tekniset tiedot Yamaha Slider

tehot
Moottori 1-syl, 2-t, pysty-Minarelli
Kaasutin 12mm. Dellorto/Teikei, pääsuutin 90/80
Iskutilavuus 49,2cm3
Vääntömomentti 5,3Nm/6200rpm
Jäähdytys ilma
Käynnistys sähkö/poljin
Variaattorin rullat koko: 12/15, paino 6,5g.
Sytytys C.D.I
Sytytystulppa NGK BR8HS
Öljysäiliön tilavuus 1,4 litraa
Polttoainesäiliön tilavuus 6,5 litraa
Peräöljyt Määrä: 1,1dl, viskositeetti 10W-30
Kokonaispituus 1785 mm
Kokonaisleveys 668 mm
Kokonaiskorkeus 1077 mm
Akseliväli 1202 mm
Istuinkorkeus 787 mm
Kuivapaino 72 kg
Etujarru hydraulinen levyjarru
Takajarru mekaaninen rumpujarru
Eturengas 120/80-12
Takarengas 130/90-10

Varaosat kaikkiin mopoihin Mopo Sportista