Sisällysluettelo
Kaikki alkoi apumoottoreista
Mopot kehittyivät apumoottorilla varustetuista polkupyöristä, joista ensimmäiset ilmestyivät 1950-luvulla. Niitä oli tavallisesti kahta eri tyyppiä, ketjuvetoinen ja kitka(pyörä)vetoinen. Niiden merkkejä olivat muunmuassa kotimainen Sysy, Itävaltalainen Fuchs ja valmiiksi rakennettu ranskalainen apumoottoripyörä Velosolex. Apumoottoreiden elinkaari jäi lyhyeksi, kuten Heikki Kuva toteaa kirjassaan Kaksipyöräisten vuosisata: Moottori vaati siinä määrin muutoksia pyörään, että parempi tulos aikaansaatiin tekemällä koko pyörä uudestaan. Mopo syntyi. Ensimmäinen suomalainen mopedi oli Helkaman Hopeasauma mopo, kotimaisella Hyry-Sysy -moottorilla vuodelta 1954. Mopon ajokorttivapaus ja rekisteröintivapaus toteutettiin 1.12.1957, määräten samalla mopedien kuutiotilavuudeksi 50 kuutiosenttimetriä ja maksimipainoksi 50 kg.
Soliferin johtamaa voittokulkua
Soliferin Lahden messuilla 1958 järjestämä mäkikoe oli yksi muistettavimmista mainostempauksista liittyen mopedeihin. Siinä oli 4 m korkea puusta rakennettu mäki, jonka nousukulma oli 40 astetta. Solifer selvitti se lähes leikiten, lyhytiskuisen moottorinsa ja sen ominaisuuksien mukaan rakennettuun mäkeen. Toisena päivänä oli myös haastekilpailu,josta pystyi voittamaan 10000mk,jos selvitti mäen jollain toisella mopolla. Kisassa olleista mopoista ainoastaan yksi ylsi Soliferin tasolle, tosin sekin oli viritetty.Solifer maksoi kuitenkin 10000 markkaa hyvästä yrityksestä. Mäkikokeessa ajokkina toimi Solifer Speed 1958,joka sai lempinimen 'mäkimalli'. Lahden messujen jälkeen soliferin mainoksissa oli kuva,jossa speedillä ajetaan mäkeä pitkin ylös,ja mainoksessa lukee 'aina huipulla,solifer'. Vuoden 1959 alussa Solfer etsi mopoilijoita, jotka olivat ajaneet Soliferillaan 50 000km. He nostivat luvun myöhemmin 100 000km:iin. Nämä henkilöt toimivat Soliferin kestävyyden todistajina. Mopokauppa vapautui lisenssien vaikutuksesta täysin vasta 1960, jolloin myös tarjonta kasvoi huomattavasti. Samalla vuoden 1960 alussa astui voimaan mopojen vakuutuspakko. (Kokonaistarjonnan ollessa 39 211 mopedia.) Vuoden 1960 suurimpia uutuuksia olivat Helkaman käyttämä ulkopuolinen sytytyspuola (säilyi käytössä koko sen mopotuotannon ajan.) Hopeasiipi Sport sekä Pykijä Meteor.
1961 - mopokaupan huippuvuosi
Mopokaupan huippuvuosi oli 1961, jolloin tarjolla oli 80 320 mopoa. Samana vuonna esiteltiin ehkä tuon aikakauden tunnetuin (ehkä kaikkien aikojen) tunnetuin mopedi, nk. Pappa-Tunturi. Se sai nimensä käyttäjäkuntansa ukkoutumisesta. Tämän jälkeen määrät laskivat, 1962 tarjolla oli 63 898 ja seuraavana vuonna 38 161 mopoa. Vuonna 1964 suurin uutuus oli Soliferin esittelemä thermomat-moottori, joka oli termostaatilla varustettu puhallinjäähdytteinen moottori. Vuosina 1964-1968 mopojen kysyntä hiipui ja samalla muuttui enemmän nuorisomopedien (kuten Helkama Mini GT[1]) suuntaan.
70-luku,minicross ja minitrial
Vuonna 1970 lainsäädäntöä muutettiin siten, että ennen pakolliset polkimet jäivät. Vuosien 1974-1981 mopokauppa oli vuoden 1978 lamaa lukuunottamatta tasaista. 70-luvun alussa Solifer päätti aloittaa Solifer Minicross -crossin valmistuksen,ja näin alkoikin muutamia vuosia kestävä minicross villitys,joka kuitenkin päättyi lopulta,kun minitrial villitys alkoi vallata suomea. Niinpä Solifer luopui minicross pyöristä ja alkoi kehitellä minitrial pyörää,jossa oli samaisuuksia minicrossin kanssa,esimerkiksi sama satula -ja penkki yhdistelmä. Minitrialissa oli Marzocchin etupää,samainen kuin 1978 vuoden Raisu MM:ssä. Uutuutena oli monojousitus. Minicross ja minitrial oli tehdasviritteisiä,joissa oli sama Tomos moottori kuin muissakin solifereissä,mutta poikkeutena oli käsintehdyt pakoputket,minicross sylinteri ja kansi,erilaiset sähköt,5 vaihdetta,18mm bingin kaasutin ja kevyet välitykset. Minicrossin ja minitrialin sylinterin tunnistaa siitä,että imuaukko on hieman viistossa oikealle,ja kannessa on paljealue. 1977 lanseerattiin Raisu- malli, joka hyödynsi virinnyttä minitrial- harrastusta. Samaan aikaan k.o. lajin maailmanmestari oli suomalainen Yrjö Vesterinen (joka muuten ajoi Helkaman tehtaan Raisulla). Samaan aikaan koko minitrial-lajin tuloslistat menivät uusiksi, Helkama Raisun vallatessa kärkisijat itselleen. Sen voittokulku jatkui tämän jälkeen vielä monta vuotta. Soliferilla oli myös SM:n sisarmalli,Trial,joka oli muuten sama mopo kuin perus SM,mutta etupää oli pidempi,jalkatapin paikat oli eri paikassa rungossa kuin sm:ssä, jarrupoljin eri mallinen, jalustin oli eri paikassa ja takaiskarit olivat korkeammat Paiolin tuotteet. Myös eturengas oli suurempi kuin normaalissa Sm:ssä. Tunturilla oli myös Trial ja Trial Special -mallit,joissa oli super sportin runko,jota oli hieman muokattu maastoajoon paremmaksi. Trialeista ei tullut koskaan suurta myyntimenestystä,mutta niitä käytettiin paljon trial kilpailuissa. Muovisia trialeita valmistettiin 850kpl,ja vanhempaa super sportti trialia valmistettiin vielä vähemmän.80-luku ja pienipyöräiset sekä Suomen mopovalmistuksen viimeiset hetket
Solifer lanseerasi vuonna 1981 monia uusia malleja, jotka valtasivat markkinoita. Tärkein niistä oli Suzukin valmistama ja Soliferin kokoama PV, joka on tähän mennessä suosituin yksittäinen mopomalli. Jo sitä ennen oli Otto Brandt -niminen yhtiö aloittanut vuonna 1975 12-tuumaisilla pyörillä varustetun Honda Monkey:n maahantuonnin. Samanlaisia malleja tuli monia, Esimerkiksi Helkama Ässä (1986) sekä Tunturi Break(1985). 1.4.1982 astui voimaan pitkään puhuttu kypäräpakko. Vuonna 1984 Tunturi julkaisi Tiger-mallin, joka säilyi pienin muutoksin tuotannossa aina vuoteen 1997 asti. Helkama valmisti Ax -malliaan vuodesta 1989 vuoteen 1993. Tunturi ilmoittautui vielä pienipyöräisten kilpaan vuonna 1991 sen julkaistessa Tunturi Hopper -mallinsa. Mopon rekisteröintipakko astui voimaan 1995. Kaikkien suomalaisten mopojen valmistus loppui vuoteen 1997 mennessä, johtuen Eu-direktiivistä.
Kirjoittajat ja lähteet
Alkuperäisen tekstin Kirjoitti Eki1.
Tekstiin lisäsi hieman lisää tietoa HepeXi.
Lähteet:
- Heikki Kuva: Kaksipyöräisten vuosisata, Gummerus, 1988
- Olli J. Ojanen ja Jussi Muotiala: Veteraanimopedit, Alfamer OY, Gummerus, 2001
- Olli J. Ojanen: Mopedit Suomessa: Osa 6, Helkama, Alfamer OY, Hakapaino 1996
- Soliferian solifer-wiki,osiot minicross ja minitrial
Muuta tietoa:
Paljon kuvia kaikista solifer mopoista: [2] Merkkejä/maahantuojia 1959/60: [3]