Yleensä kuristuksia löytyy monesta paikkaa mopoissa, kuristuksia on lisätty jotta mopon kuljettaminen M-luokan ajokortilla olisi Suomen lain mukaista. Ilman kuristuksia olevaa mopoa ei saa kuljettaa M-luokan ajokortilla, koska ne ovat rekisteröimättömiä moottoripyöriä. Tässä yleisiä vinkkejä mahdollisten kuristusten etsimiseen. Joskus merkintä kuristuksista löytyy myös rekisteriotteesta. Mikäli kuristuksia ei löydy niin maahantuoja voi varmistaa asian, koska kuristukset voivat vaihdella merkeittäin hyvinkin paljon.
Sisällysluettelo
Pakoputki
Yleensä pakoputkessa on kuristus joko paisuntakammiossa tai alkukäyrässä. Usein kuristus on joko jonkinlainen metallilevy tai prikka yms. Pakoputken aukko voi olla pienen "mehupillin" paksuinen. Myös äänenvaimennin voi olla tukkoinen. Koko putki voidaan myös kuristaa jos putken aukko on pienempi kuin sylinterin pakokanava. Esimerkiksi vaijerilla voidaan tunnustella missä kohtaa putkea kuristin on.
Joissain mopoissa on myös katalysaattori, joka rajoittaa hieman tehoa. Tämä ei ole kuitenkaan varsinainen kuristus, jolloin sen poistaminen ei ole suositeltavaa putken rikkoutumisvaaran takia. Lisäksi tiettyihin mopoihin on lisätty pakokaasujen jälkihapetusjärjestelmä. Tämän tunnistaa ilmanpuhdistimesta pakoputkelle kulkevasta letkusta, joka syöttää pakokaasujen sekaan ilmaa päästöjen vähentämiseksi. Järjestelmän voi poistaa tukkimalla letkun molemmista päistään, vaikka se ei yleensä tuokaan merkittävää hyötyä.
Kaasutin
Kaasutin on usein vaihdettu alkuperäistä pienempään, myös pääsuutin voi olla pienempi. Kaasarissa oleva neula voi olla myös säädetty laihemmalle esim. neulaa on laskettu alkuperäistä alemmaksi nostamalla prikkaa ylöspäin. Mikäli pääsuutinta on pienennetty, moottori käy vähän laihemmalla seoksella. Voit testata tämän laittamalla ryypyn päälle ja ajamalla testilenkin. Jos mopo kulkee paremmin ryyppy päällä, kannattaa vaihtaa pääsuutin isompaan, jos taas veto huononee niin pääsuutin on oikean kokoinen. Liian pienen pääsuuttimen havaitsee myös vedon katkeamisesta etenkin kylmänä, jolloin moottori yllättäen hyytyy ja "booaa". Älä kuitenkaan sekoita tätä moottorin normaaliin kylmäkäyntiin.
Ilmanputsari
Ilmanputsari on saatettu vaihtaa alkuperäistä tukkoisempaan tai ilmanputsarin kansi rajoittaa ilman saantia, poraamalla reikiä isommaksi tai lisäämällä reikiä ilmanputsarin koteloon saa ilmanputsarin kannen vapaammin virtaavaksi. Tällöin yleensä pitää vaihtaa pääsuutin isompaan. Vaihtoehtoisesti koko ilmanpuhdistimen voi vaihtaa vapaammin virtaavaan tarvikesuodattimeen. Kokemuksen mukaan kannattaa kuitenkin välttää usein nähtyjä Power filter -metalliverkkosuodattimia, joiden suodatuskyky on varsin heikko. Yleensä aina ilmanputsarin vaihtaminen vapaammin hengittävään ilmanpuhdistimeen esim. laadukkaana ja vapaasti hengittävänä tunnettuun Pipercrossiin aiheuttaa sen, että pääsuutin pitää vaihtaa isompaan, muuten moottorin teho yleensä laskee ja moottori melko varmasti kiinni leikkaantuu. Syynä tähän on vapaammin hengittävän ilmanputsarin aikaan saama liian laiha seossuhde, eli moottori saa liian paljon ilmaa suhteessa bensaan, jolloin seos on liian laihalla.
Imukaula
Imukaula voi olla vaihdettu aukoltaan pienempään kuin kaasuttinen aukko on, tällöin imukaula rajoittaa seoksen pääsyä sylinteriin. Joissakin tapauksissa imukaulaa voi porata isommaksi, mutta liikaa poraamalla saa helposti imukaulan puhki. Myös imukaulassa voi olla jonkinlainen metallilevy tai prikka yms.
Rajoitin
Joissakin mopoissa kuten esim. Yamaha DT/ MBK X-Limit on kierrosluvun rajoitin joka estää kierrosluvun nousun yli 8000rpm. Harvinainen mutta mahdollinen rajoitin on nopeuden mukaan toimiva rajoitin, esim. joissakin saattaa mennä johtoja nopeusmittariin tai kierrosmittariin joista voi olla 1 johto irti jolloin kiihtyminen katkeaa tietyssä nopeudessa. Myös joissakin mopoissa voi olla yksi ylimääräinen johto joka rajoittaa sytytystä.
Välitykset
Ei varsinainen kuristus mutta usein muiden kuristuksien takia vaihteiston välitykset voivat olla lyhennettyjä alkuperäisistä jos moottorin tehoa on laskettu. Tämä siksi että mopo jaksaa lähteä liikkeelle, sillä liian raskailla välityksillä mopo ei jaksa kiihtyä, kun taas liian lyhyillä välityksillä moottori menee ylikierroksille(punarajalle) viimeiselläkin vaihteella ja mopo ei kulje juuri mihinkään, pidemmän päälle haitallista moottorille. Tyypillinen esimerkki kuristustavasta on Derbi Senda, joissakin malleissa takarattaana on 70-piikkinen eli selkeästi liian iso ratas.
Läpät
Joissakin mopoissa läppäsylinteriin on laitettu alkuperäisten läppien tilalle kuristusläpät, tällainen rajoitinläppä häiritsee bensan saantia. Läppärungossa voi myös olla erinäisiä rajoittimia, vaikka usein ne eivät käytännössä rajoita moottorin tehoa.