NV oli 1873 perustetun alunperin uppsalalaisen Nymans Verkstäder AB:n moottoripyörämerkki 1926-1960, eräs Ruotsin merkittävistä alan toimijoista. Polkupyörissä siitä tuli Pohjoismaiden suurin. Yhtiö vaihtoi 1959 tuotemerkikseen sen kilpapyörien mukaisesti Crescent-nimen NV:n sijaan, ja sen polkupyörä-, mopedi ja moottoripyörätoiminta sulautui 1960 varbergilaisen Monarkin kanssa Monark-Crescent`iksi eli NV siirtyi silloin historiaan omana merkkinään. 1964 lähtien fusioituneet valmistajat toimivat MCB-lyhenteen alla. Nymanbolagen luopui toimialoistaan yksi kerrallaan 1970-luvun aikana, ja lopetti toimintansa 1979. Sen yhteen niputtamista pienemmistä yhtiöistä kerätyt toimialat toimivat kuitenkin osittain edelleen: esimerkiksi Monark-Crescent on osa Grimaldi-suvun Cycleuropea, kun taas VOLVO:lle (Volvo Penta) mennyt veneen ulkoperämoottoreiden valmistus Ruotsissa on loppunut. Samoin Birger Svenssonin ajan Monarkista irronneista yhtiöistä moni on edelleen voimissaan.
Sisällysluettelo
Historiikkia
Anders Nyman aloitti 1873 hienomekaanisen (kirurgisen) pajan pitämisen Uppsalassa. Hänen korjailtua jo 1880 lähtien omasta kiinnostuksestaan rikkoutuneita korkeita velosipeedejä alkoi hän 1888 myös valmistaa niitä (yksi museoitu Uppsalassa), mutta perustaja kuoli 1889 vain 49-vuotiaana. Yhtiö oli 1893 asti lesken käsissä kunnes pojat Adolf Fredrik ja Janne ottivat jatkaakseen sitä. Nimi muuttui A.F. & J. Nymans Instrument & Velocipedfabrik:iksi kun yhtiö vaihtoi 1894 isompiin tiloihin, ja se ehti tuon vuoden loppuun mennessä jo valmistaa 10kpl polkupyöriä "Hermes"-tuotemerkillä - etulokasuojan kreikkalaisen Hermes-jumalan kuva tulisi Nymanin oman merkin tunnukseksi 1894 lähtien. Kuten muuallakin Euroopassa myös Ruotsissa innostuttiin matalista uudenmallisista polkupyöristä erityisesti, kun ilmakumirenkaat vaimensivat aiemmin käytettyjen kovien pyörien ankaran täristävää kulkua. Nyman-pojat vaihtoivat jo 1895 jälleen isompiin tiloihin tuotantomäärien moninkertaistuessa vuosien myötä. Vuonna 1895 Uppsalaan saatu ensimmäinen Hildebrand&Wolffmüller-moottoripyörä oli joillekin kauhistus, monille kuten Nyman-veljeksille kuitenkin myös sensaatio.
Kasvun aiheuttaessa pääomien tarvetta pojat muuttivat yhtiömuotoa 10.3.1899 osakeyhtiöksi, minkä nimeksi tuli Nymans Verkstäder AB aina 1947 asti. Osakeyhtiö helpotti lisäpääoman saamista, ja NV selvisi tämän ansioista kasvukriisien yli yhä suurempaan menestykseen. Veljekset alkoivat jo varhain kokeilla apumoottoreita polkupyörissään, ja vuonna 1903 paja esitteli jo ensimmäisen Clement-apumoottorilla olleen Hermes-moottorivelosipeedinsä. Tuotantotilojen tulipalo 1910 kääntyi lopulta onnenpotkuksi, sillä se sai veljekset luopumaan jokaisen pyöränosan omasta valmistuksesta, kun tuotantomäärä oli jo 1905 ollut n. 2.500 kpl/v ja jatkoi kasvuaan - työnjako alihankkijoiden kanssa tehosti tuotantoa ja määrä kasvaisi 1920 mennessä jo 24.000 pyörään/v. 1917 Nymanit aloittivat myöhemmin fusioitavan Monarkin (Värnamo-kumitehdas) kaltaisesti kumitehtaan Uppsalassa varmistaakseen tuon tärkeän materiaalin saatavuuden, ja ostivat sen kupeeseen Stockholms Gummifabrik-yhtiön. 1919 Nymanit avasiva ensimmäisen haarakonttorinsa Malmö`ssä. 1920 Harry Stenqvist toi yhtiön pyörällä kultamitalin Antwerpenin olympiakisoista. Vuosikymmen olisi kuitenkin traaginen, sillä Adolf Fredrik kuoli 1921, ja Janne seurasi 1923 ikuisille taivaan teille. 1920-luku oli niin sisäisten kuin ulkoistenkin turbulenssien takia vaikeaa aikaa, mutta yhtiö pärjäsi haasteista huolimatta.
Vuonna 1927 NV valmisti ensimmäisen "249"-moottoripyöränsä (yksi näistä Eiber-NV 250:istä on esillä sollentunalaisessa MC Collection-museossa, ks. Suecia), ja sen tuotteita myytiin 1932 alkaen myös Blixt-merkkisinä. Aloitettuaan kauppaneuvottelut jo 1929 osti NV vuonna 1931 Velociped-AB Lindbladin, minkä mukana tuli edellä mainittujen Blixt-mopedien (98cm³ kevyt moottoripyörä) tärkeinä tuotteina "Crescent":in tuotemerkki, Harley-Davidsonin edustus sekä Fichtel&Sachs`in kuuluisat Torpedo-navat. Sulautuminen toi myös jännitteitä suosittuihin maantiepyöräilyn kilpailuihin, joissa NV-Hermeksen punanutut kisasivat Tukholman Crescentin keltaisia paitoja vastaan. NV alkoi 1936 valmistaa kevyttä 98-kuutioista NV98:a juurikin ikikestävällä F&S-moottorilla. Nymanit jatkoivat yhtiöryhmänsä kasvattamista yritysostoin muun muassa polkupyörä-alalta, kun 1933 mukaan tuli "Vega" ja 1939 "Nordstjernan" (Wiklund). Nyman-yhtiön tuotanto nousi 1930-luvun lopun nousukauden ja ostettujen yhtiöiden kapasiteetin turvin jo peräti miljoonaan polkupyörään vuodessa. Myyntikonttoreiden määrä oli noussut kahteentoista, ja 1941 eri merkit - joiden tuotantoa oli osittain jo siirretty Uppsalaan, yhdistettiin mikä tiesi niiden siihen asti vaalittujen erityispiirteiden hidasta taantumista yhden yhteisen identiteetin tullessa tilalle.
1943 Gustav Grahn, Lindblad-yhtiökaupassa Nymanille palvelukseen tulleena nousi luotsaamaan yhtiötä vaikean ajan läpi. Maailmansodan materiaalipula, ja etenkin Nyman-yhtiöiden tarvitsemien Torpedo-napojen pula aiheuttivat vaikeuksia. Ne pahenivat edelleen, kun tuo napatehdas siirtyi Saksassa sotatuotantoon napojen sijaan, ja kun viimein Fichtel&Sachs`in tehtaat vaurioituivat pommituksissa. NV alkoi siksi valmistaa napoja itse Ruotsin tytäryhtiössä, mikä jatkaisi aina 1950-luvulle asti, eli kunnes Saksan tuotanto alkoi taas vetää. NV teki sodan aikana moottoripyöriä Ruotsin puolustusvoimille, mikä lisäsi sen tietotaitoa. Vuonna 1947 eri yhtiöiden kirjo oli tullut jo niin suureksi, että emoyhtiö vaihtoi nimensä Nyman Bolagen AB:ksi. Neljästä sen suurimmasta pyörämerkistä juontuu Nymanbolagen-vaakunan ison N:n pohjana oleva kelta-punainen nelikenttä (Crescentin keltainen ja Hermesin punainen siis), mikä vaakuna tuli käyttöön 1947 yhtiön nimenmuutoksen yhteydessä. Emoyhtiön osaketta alettiin sittemmin noteerata Tukholman arvopaperipörssissä. Emo omisti 1950 mennessä osake-enemmistöt NV:n ja Lindbladin lisäksi Crescent-, Nordstjernan-, Torpedo-, Vega. ja Victor-polkupyörävalmistajista, ynnä tietenkin muita pyöräalaan liittymättömiä yhtiöitä. Pyörien vuosituotanto oli noussut jo kolmeen miljoonaan kappaleeseen.
1951 Elon Forsberg toi NV:lle kultamitalin Italiassa ajetusta ISDT:stä, ja kulta-Elon nostatti NV:nkin mainetta ympäri Ruotsin. Yhtiö alkoi tarjota polkupyöriä Cyclemaster-, Lohman- ja Velosolex-apumoottoreilla jotka ovat valmiiksi asennettuja. Tämä oli viisas ratkaisu, sillä 1952 tuli voimaan Ruotsin mopedilaki, mikä sääti ajoneuvot ajettaviksi ilman korttia 15v iässä. Laki avasi mopedimarkkinat rajuun nousuun, johon NV tarjosi heti "Autopeden NV5":ttä - sen moottorista syntyisi veneperämoottori-, ruohonleikkuri- ja moottorisaha-haarat. 1952 markkinoille tuli myös tärkeä virstanpylväs 150-kuutioisen NV20:n muodossa: se herätti kiinnostusta Eurooppaa myöten, ja veti myös muiden NV-mallien kuten pienemmän NV11 "Rödmyran":in suosion korkeuksiin. 1954 NV sopi Fichtel&Sachsin kanssa Saksan merkittävimmän pienmoottorivalmistajan tuotteiden käytöstä yhtiön mopedeissa, ja NV aloitti omilla "Marin"-veneperämoottoreillaan. 1955 mopedit saatettiin "Crescent"-merkin alle, 1956 NV osti "Apollo"-mopovalmistajan. 1957 kaikki uudet mopedimallit menivät Crescent-merkin alle, vanhojen jatkaessa vielä mallikierron uudistuksiin asti vanhoilla merkeillään (esimerkiksi NV "Jet Crosser" 1956-1960, mikä oli viimeinen NV-malli). 1958 valmistettujen ajopelien kokonaismäärä nousi neljään miljoonaan, jakauman eläessä eri tyyppien välillä kun nuoriso halusi pyörän sijaan mopedin.
1960 Nymanien Crescent ja laajaksi yhtiöryhmäksi paisunut, NV:stä jo merkittävän osakepaketin omistanut Monark menivät yhteen Nymanbolagenin ollessa vastaanottava yhtiö, mutta pääjohtajan tullessa Monarkilta. Yhtymä sai Monarkin mukana paljon muutakin kuin polkupyörät, vaikkapa Tobo Bruk ABn radiot ja TV:t. Crescent itsekin oli laajentunut perämoottoreihin ja moottorisahoihin. 1961 mopedilaki uudistui, ja mopedit saivat sen myötä lisää moottoripyörien tunnusmerkkejä kun niissä ei enää tarvinnut olla polkimia. Nopeusrajoitus 30km/t jäi olemaan, mutta kuten niin tavallista moottoreista alettiin ottaa parempaa kulkua ulos (esimerkiksi Saksassa samat moottorit saivat antaa vauhtia enemmän eli 40km/t tai ylikin, eli viritys oli helppoa).
1962 Nyman ja Husqvarna sopivat tuotejärjestelyistä, joissa HVA otti Crescentin moottorisahojen valmistuksen itselleen mutta luovutti mopediensa ja perämoottoreidensa valmistuksen ja jälleenmyynnin Crescentille. 1964 fuusio Monarkin kanssa vietiin loppuun synnyttämällä MCB-yhtiö eli Monark-Crescent AB. MCB jatkoi kasvuaan ydinaloillaan ostamalla ELECTROLUX:ilta sen perämoottorihaaran, ja tämä kokoelma eri perämoottorivalmistajia myytiin 1973 VOLVO:lle Volvo-Penta:n tuotemerkin alle. Tuon toiminta-alueen loppu tuli 1979, kun Volvon oli autotuotannon vaikeuksien takia (toinen öljykriisi) ajettava Nymanien aikaiset perämoottoreiden tuotantolaitokset Uppsalassa alas. Nymanbolagenin tehtaat ovat nykyään toki yhä jäljellä Uppsalassa, mutta ne toimivat yrityskeskuksina. Myös Monark-purjeveneiden valmistus päättyi 1978, kun taas Monarkin pyörävalmistus meni 1978 ABBA-taustahahmona tunnetun Stikkan Andersonin POLAR-yhtiölle (moottoripyörien valmistus oli päättynyt jo aiemmin, sillä Monark ei pärjännyt maastourheilulajeissa enää japanilaisille eikä katupyörienkään mallisto myynyt - oman tarinansa arvoinen), sitten 1999 Salvatore Grimaldi-suvun Cycleurope-yhtymälle. Nymanbolagen lakkasi olemasta 1979, vaikkakin sen osia on yhä toiminnassa
NV-moottoripyörämallisto
Alla oleva linkki NV-mallihistoriaan luettelee mallit kronologisesti. Siirretään tänne kenties myöhemmin.
NV Suomessa
NV-moottoripyöriä on 13kpl TRAFI-rekisteritietokannassa 11/2015 (määrä päivittyy, voi olla kesäaikaan suurempi). Merkityistä malleista NV20-menestysmalli näyttää olevan yleisin, ja NV38:a on useita. Crescent-moottoripyöriä rekisteri tuntee 7kpl, Apollo-merkkisiä 3kpl joista ainakin yksi 98-kuutioinen mahdollisesti NV-kaudelta, ja Blixt-moottoripyöriä niinikään 3kpl. NV-mopedeja ei vielä tarkistettu.
Linkkejä
- Nymans MCB historiikki (ruotsiksi)
- Nymans Vänner (ruotsiksi)
- Cykelhistoria - Hermes (ruotsiksi), Hermes "Nordstiernan" Pohjoismaiden ensimmäinen mp?
- NV-mallihistoria 1926-1960
- Historiikki-PDF (ruotsiksi, kuvia)
Muita pohjoismaisia mp-valmistajia (mm.)
- Carolus / Ragnar, 1920-luvun pieni örebrolainen valmistaja
- D.S.
- EBE, mielenkiintoinen yhteys suomalaiseen COMPONENTA-suuryhtiöön
- Hermes ( myöh. NV:lle), 1902 "Nordstjernan" 2½ hv V2-moottorilla, ensimmäinen Ruotsissa valmistettu mp
- Husqvarna
- Monark ks. Merkkipaaluja_mp-historiasta/historiikki/1908
- Nimbus, tanskalainen arvostettu nelisylinteri-mp
- OK Cyklar ks. Rabeneick, tukholmalaisen Oskar Kræpelinin tuomia kevyitä mp-malleja
- REX, Ruotsin Halmstadissa toimiva polkupyöräyritys, mp-valmistusta 1908-1955
- Suecia ja sitä edeltänyt Eiber (yhteistyötä NV:n kanssa)
- Svalan, lyhyt intro Merkkipaaluja_mp-historiasta historiikki -> 1904 Phelon&Moore, tai ks. Panther
- Thulin, ks. Merkkipaaluja_mp-historiasta/historiikki/1913, kolme mp-mallia, autoja, Suomen Ilmavoimien 1. lentokone
- Tunturi-Puch
- Vasama
- Winha, maastopyöriä 338ksm Kohler-kelkkamoottorilla Puolustusvoimille ja siviileille
- Øglænd (Norja)