Sisällysluettelo
Historiikkia
Sveitsin haara Neufchâtel ja St.Aubin-Sauges, 1897-1907)
Kuva: Zedelin 250 ksm moottori Griffon (F)-mp:ssä 1907 (Wikipedia NL). Jo vuonna 1896 perustaja Ernest Zürcher`illä ja hänen kumppanillaan Herman Lüthi`llä oli ollut suunnitelmana alkaa yhdessä valmistaa moottoripyöriä. Zürcherin 1897 Neufchâtel`ista (Neuenburg-kantonin pääkaupunki) hankkimassa pajassa valmistunut ensi koemalli pohjautui Peugeot-polkupyörärunkoon, minkä poljinkampien etupuolelle oli lisätty heidän moottorinsa prototyyppi. Kun kokonaisen oman moottoripyörän valmistaminen tuntui kuitenkin uhkayritykseltä, päätti kaksikko alkaa ensin tarjota apumoottoria liitettäväksi mihin tahansa polkupyörään (vrt. hieman myöhemmin Genèvessä aloittanut "Veljekset Dufaux & Cie", Motosacoche). Ensi paja Neufchâtel`issa, mikä liitti ZL-moottoreita pääasiassa vahvoihin "Les fils de Peugeot Frères"`in eli Peugeot-polkupyörien runkoihin, kävi jo pian ahtaaksi, sillä huolella tehty tuote - Sveitsin ensimmäinen moottori - löysi menekkiä. Vuonna 1900 yritys joutui siksi muuttamaan reilut 15km isompiin tiloihin St.Auban`issa (yhä kanttooni Neuenburg, Ranskan rajan tuntumassa). Hermann Lüthi tuli virallisesti osakkaaksi 4.1.1901 jolloin he perustivat yhtiönsä "Fabrique de Moteurs Zürcher, Lüthi & Cie.". Vuonna 1901 jo 130 henkilöä työllistänyt, ja Sveitsissä "ZL"-nimeä käyttänyt yhtiö joutui viennin Ranskaan alettua sen viranomaisten vaatimuksesta käyttämään foneettista transkriptiomuotoa "Zédel" [Zéd-el], mitä käytettäisiin emoyhtiötä paljon vanhemmaksi ehtineessä Ranska haarassa aina vuoteen 1927 (joissain malleissa 1929) asti. Ranskan markkinoilla ZL toimi aluksi yhteistyössä polkupyörävalmistaja "La Victoire":n kanssa.
Hyvät ZL-apumoottorit löysivät tiensä pian monen muunkin valmistajan runkoihin, vaikkapa Brion (Antwerpen), Frera (Milano),NSU (Neckarsulm) tai Pécourt (Pariisi), ja muut valmistajat alkoivat julkeasti kopioida niitä, minkä vuoksi isompiin tiloihin muuton yhteydessä myös yritysnimi muuttui "SA Fabrique de Moteurs et Machines (Ancienne Maison Zürcher Lüthi & Cie), St.-Aubin", ja se haki tuotteelleen mallisuojaa ainakin Saksasta ja Iso-Britanniasta. Uudeksi asiakkaaksi tuli Salomon (Sylvain) de Jong`in polkupyöriä valmistava "Société S. de Jong", mistä kehittyisi kuuluisa belgialainen loistoautovalmistaja "Minerva". Jo vuonna 1902 Herman Lüthi kuitenkin halusi taas vetäytyä osakkuudesta yhtiössä, jolloin se vaihtoi nimensä "SA Fabrique de Moteurs et de Machines ZL":ksi. Vuonna 1903 Zürcher päätti avata Ranskassa oman pajansa Pontarlier`issa (Bourgogne-France-Comté:ssa, Sveitsin rajan tuntumassa Jura-vuoristossa sijaitseva teollisuuskeskittymä, mikä on >811m korkeudellaan Ranskan toiseksi korkeimmalla sijaitseva kaupunki Hautes Alpes-maakunnassa >1.167m sijaitsevan Briançon`in jälkeen), päästäkseen kiertämään Ranskan teollisuuttaan suojellakseen Sveitsin-tuonnille asettamat korkeat tullit.
Jo 30.5.1905 Zürcher päätti sulkea tuotantotilansa St. Aubin-Sauges`issa, sillä Ranskan puolella oli saatavilla ammattitaitoista väkeä ja ajoneuvosuunnittelun asiantuntijoita - Ranska oli tuolloin maailman johtavin maa moottoriajoneuvojen alalla - ja koska Pontarlier`in seutu (Haut Doubs) on tunnettu hienomekaniikan ja kellonvalmistuksen keskittymä. Syyksi on eri lähteissä mainittu myös Zürcher`in tiukka taloustilanne, kun yhtiön toiminta oli kasvanut ja hajautunut lyhyessä ajassa. Sveitsin tehdas avasi toimintansa uudelleen, kun Zürcher oli myynyt osake-enemmistön ja luovuttanut Sveitsin toiminnot insinööri Stefan Graf`ille, ja tehdas valmisti moottoreita, moottoripyöriä ja autoja vielä vuoden 1908, vaikka Graf oli halunnut sen keskittyvän vain autoihin.
Ranskan haara Zédel SA Pontarlier
ZL / Zédel (1903-1907)
"Zürcher u. Lüthi & Cie." avasi 1902 aluksi pajan Ranskan Pontarlier`iin välttääkseen korkeat tuontitullit, saadakseen La Victoirelle toimitetut osat edullisemmiksi. Merkittävä sykäys tuli, kun Peugeot-polkupyörähaara "Les fils de Peugéot Frères" oli tullut nyt Eugène Peugeotin omistukseen, ja tämä halusi serkkunsa Armand`in kanssa laajentaa moottoripolkupyöriin "Griffon"-merkillä. Ensi Peugeot-moottoripyörän "2CV" kehitysmalli "Type B" käytti Zédel-moottoreita, minkä vuoksi Pontarlier-pajaa piti laajentaa. Myös 1904 moottoripyörien valmistuksen aloittanut ranskalainen Alcyon saatiin suurasiakkaaksi, joka käytti Zédel-moottoreita. Nopea kasvutahti ylitti Ernest Zürcher`in taloudelliset voimavarat, ja myytyään Sveitsin yhtiön osake-enemmistön insinööri Stefan Graf`ille hän myi myös Ranskan toiminnot, nyt Alcyon`ille.Zédel (1908-1919)
Graf`in alaisuudessa "Zédel"-automobiilejä syntyi Ernest Zürcherin väistyttyä 1908 ja hänen "Type A"-autonsa pohjalta malli "22B" ja sitten C- (pitkä rivi CA, CB, CC, CE, CF, CG, CH, CI) ja D-sarja (DB, DBS), arviolta kaikkiaan 400kpl, joista useita on museoitu (mm. "Cité de L`Automobile"-suurmuseo Mulhousessa, varhainen malli myös "Musée de l'automobile de la Fondation Pierre Gianadda":ssa Sveitsin Martigny`ssä). Isoja malleja CI ja H 3,5-litraisella moottorilla vietiin Iso-Britannian ja sen alusmaiden lisäksi useisiin Euroopan maihin, Yhdysvaltoihin ja jopa Thaimaahan, ennen kuin ensimmäinen maailmansota tiesi siviilituotannon tyrehtymistä kaupankäynnin vaikeutuessa.
Pontarlier-tehtaan mp-moottorituotanto taasen meni 1907 Zédel:in suurasiakas Alcyon`in omistukseen, jonka 1904 alkaneessa moottoripyörätuotannossa oli alusta asti ollut Zédel-moottorit. Alcyon käytti Pontarlier`issa valmistuttamissaan moottoreissa "Zédel"-nimeä, ja vaikka Peugeot esittelikin 1913 täysin oman "PF"- eli Peugeot Frères-merkityn moottorinsa "Type C"-moottoripyörässään jäi se ystävällisiin väleihin Alcyonin kanssa - Alcyon menisikin 1950-luvulla Peugeotin omistukseen, ja lakkaisi mp-merkkinä olemasta vasta 1962. Ensimmäisen maailmansodan sytyttyä mp-moottoreiden ja vähäinen ajoneuvojen tuotanto loppui, ja tehdas siirtyi valmistamaan käsikranaatteja Ranskan armeijan käyttöön, sekä Ranskan tilaamia 2hv-single tai 3,5hv V2-moottoreita moottoripyöriin.
Vuonna 1919 ajoneuvotuotanto meni kaupalla Jérôme Donnet`ille, minkä jälkeen Alcyon käytti mp-pakettimoottoreissa "Zürcher"-nimeä ainakin vuoteen 1929 asti jolloin vanha tehdas suljettiin. Lähteet ovat epävarmoja oliko jäljempi nimi käytössä vielä joissain 1950-luvun Alcyon-mopedimalleissakin, vaiko kenties sekoitettu myös ilmailualalla toimineen ABG-VAP:n moottoreihin.
Donnet-Zédel, Donnet (1919-1934)
Vuonna 1914 Jèrôme Donnet sekä François Denhaut perustivat Neuilly-sur-Seine`n Gennevilliers`issä (Pariisin luoteispuolella) lentoveneitä valmistavan yhtiön, minkä DD-sarja oli erittäin menestyksekäs (DD-8:aa arviolta 500kpl). Käyttäjiä olivat Ranskan laivaston ohella Portugal ja Yhdysvallat. Sodan päätyttyä osa lentoveneistä siirtyi halpana sotaylijäämänä siviili-ilmailuun, ja lentokonevalmistuksen hiipuessa Denhaut lähti hakemaan uusia haasteita, ja Donnet osti tilalle tulleen Maurice Percheronin kanssa "Zédel"-ajoneuvotoiminnot Alcyon`ilta.
Ensimmäinen "Donnet-Zédel" oli vuoden 1912 Zédel-automallista CE päivitetty CES vuonna 1919, sitten oma "P15" 1920, CI-5 vuonna 1921 ja viimein 1922 menestysmalli, 2,1 litrainen kuusisylinterinen CI-6. Vuonna 1925 Donnet sai markkinoille myös lentovenetehtaassa Gennevilliers`issä valmistetun "Type G":n 1,1-litraisella moottorilla. Malliston hyvä menestys nosti Donnet-Zédelin vuonna 1927 Ranskan neljänneksi suurimmaksi autonvalmistajaksi. Moottoripyöriä yhtiö ei enää valmistanut.
Vuonna 1928 Donnet myi toimintonsa Pontarlier`issa, ja siirtyy Nanterre`sta (Pariisin luoteislaidalla) ostamiinsa laajennuskelpoisiin tiloihin, ja pystyi 1931 Pariisin automessuilla esittelemään Ranskan uudenaikaisimmassa tehtaassa valmistetun kuusisylinterisen 1,9-litraisen etuvetomallinsa "11 CV" jo ennestään laajan ja laadukkaan mallistonsa rinnalle. Ajoitus on valitettavasti huono, sillä New Yorkin pörssiromahduksesta lokakuussa 1929 alkanut suuri talouslama on siirtynyt Eurooppaan, ja ajoneuvomarkkinat ovat vapaassa pudotuksessa. Nanterre-tehtaalla aiemmin valmistettu 750-kuutioinen kaksitahtinen kevytauto "4 CV" ei vedä Donnet-nimelläkään ostajia, kuten eivät keskiluokkaiset laatuautotkaan, ja 1933 Pariisin automessut jäävät Donnet`in viimeisiksi. Ranskan jo 1927 alkanut pienempien merkkien Delahaye, Unic ja Chenard & Walcker yhteistyö ulotetaan Donnet`iin, minkä Nanterren tehdas tosin menee 1934 ensin Fiat-kauppias Pigozzi`lle, sitten Fiatin marraskuussa 1934 perustamalle SIMCA`lle, mistä viimein Chrysler Europe`n purkautuessa vuonna 1978 Citroën`ille. 2015 Nanterre ei enää näytä kuuluvan PSA-ryhmän (Peugeot-Citroën) tehdaspaikkakuntiin.
Ranskan haaran säikeitä ajoneuvoalan yrityksiin
Minerva (Belgia)
Vuonna 1897 polkupyörien valmistuksen aloittanut Salomon (Sylvain) de Jong alkaa 1902 valmistaa ZL/Zédel-lisenssillä myös moottoripyöriä ja perustaa belgialaisessa Anvers`issa vuonna 1903 Minerva`n autojenkin valmistamiseen. Muuan Charles Rolls toimii Minervan Iso-Britannian edustajana, mutta perustaisi jo 1906 Sir Frederick Henry Royce`n kanssa omankin automerkin... minkä vuoden 1907 40/55hp Silver Ghost tekisi Rolls-Royce`sta varsin kuuluisan. Minervat, ertityisesti ensimmäisen maailmansodan jälkeen, ovat kenties jopa Rolls-Roycea laadukkaampia... ainakin hieman kalliimpia, ja koriräätäleillä tai asiakkailla parempi maku. Minerva kuuluu siis Bugattin, Duesenbergin, Hispano-Suizan, Isotta-Fraschinin, Marmonin ja brittikilpailijansa mukana 1930-luvun autoaatelistoon (kuvassa AL-huippumalli suoralla 8-sylinterisellä moottorilla ja Rollston-korilla vuodelta 1931). Valitettavasti 1930-luvun lama vie maksukykyiset asiakkaat, eikä Minervalla ole tukijalkaa lentomoottoribisneksessä kuten brittikilpailijallaan - vararikko on edessä 1934. Vuonna 1939 vanhan raunioille perustettu "uusi Minerva" jää Belgian kotivaltionsa tavoin toistamiseen sodan jalkoihin Saksan harjoittaessa taas kerrtan panssariturismia. Sen tehtaat raunioituvat sodassa useaankin kertaan, ja sodan jälkeen maastoautoilla onneaan kokeillut yhtiö pyllähtää viimein vuonna 1958 lopullisesti.Delahaye/Delage
Delahaye on 1895 perustettu yhtiö, eräs Ranskan automobiiliteollisuuden pioneereistä. Se on kuuluisin loistoautoistaan erityisesti 1930-luvun lopulla (vaikkapa MS146-kuusisylinteri tai MS175 V-12 huikeilla ranskalaispajojen erikoiskoreilla), mutta kuorma- ja paloautojen valmistaja. Vuonna 1935 Delahaye osti kilpa- ja loistoautoistaan (D8-kahdeksansylinterinen) aivan yhtä kuuluisan Delage`n. Vuonna 1954 kuorma-autovalmistaja Hotchkiss osti Delahaye/Delagen ja lopetti niin niiden kuin omankin ha-tuotannon. Hotchkiss valmisti vielä 1960-luvun puoliväliin kuorma-autoja, mutta tuli 1966 usean yhtiön fuusiossa osaksi asejärjestelmien ym. valmistajaa Thomson-CSF:ää. Yhteys Zedel:iin syntyy 1930-luvun talouslaman aikaisesta Ranskan pienten ajoneuvovalmistajien yhteistyöstä, johon Zedelin Ranska-haaran ostanut Donnet meni mukaan.
Unic
Eräs 1927 Ranskalaisten pienten ajoneuvovalmistajien yhteistyöhön osallistuneista yhtiöistä (odottaa täydentelyä).
Chenard & Walcker
Zedel`in Pontarlierin tehdas menee 1907 merkittävälle ranskalaiselle mopedi- ja mp-valmistaja ALCYON:ille, mikä päätyy monen mutkan kautta yhteistyöhön pääasiassa tavara- ja kuorma-autoja mutta myös laadukkaita henkilöautoja valmistavan Chenard-Walcker`in kanssa, mikä vuorostaan päätyy Ranskan ajoneuvoteollisuuden konsolidaatiossa viimein 1940-luvun lopulla Chausson S.A:n käsistä Peugeot-suuryhtiön (nykyinen PSA-Yhtymä) hoteisiin. Kirjoittajan muistikuvan mukaan ainakin joitain Chenard-Walckerin 1941 alkaen valmistettuja edistyksellisiä (tai Peugeot D3-sarjan 1950-1965) bulldog-nokasta esiin työntyvällä jäähdytinkopalla olevia pakettiautoja on yhä Suomen rekisterissä.Linkkejä
- lisätään myöhemmin
Muita sveitsiläisiä mp-alan yrityksiä
- Egli, 1960-luvun lopulta lähtien hienojen erikoisrunkojen/moottoripyörien valmistaja, toimii yhä
- Moto Rêve, varhainen merkittävä valmistaja, toimi myös Iso-Britanniassa MR- tai Alp-nimellä
- Motosacoche, aikanaan Euroopan merkittävimpiä mp-pakettimoottorien ja omien mp-mallien valmistaja
Lähteinä eri Wikipedia-artikkelit, mahdollisesti myöhemmin kuvien lisäilyä, siksi GFDL:
Tavallisesti MotoWikiin kirjoitettujen tekstien tekijänoikeudet ovat niiden kirjoittajilla ja Motot.netillä on oikeus julkaista tekstejä vapaasti Motot.net-sivustolla. Kyseisten tekstien julkaisemiseen muualla tarvitaan kirjoittajien lupa.
GNU Free Documentation License Tämä artikkeli on poikkeuksellisesti kirjoitettu GNU Free Documentation License ehtojen mukaisesti. Tätä huomautusta ei saa poistaa ellei GFDL-ehtojen mukaista sisältöä poisteta. Tämän artikkelin lähde: Wikipedia |